Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 19 години от кончината на Ванга

На 11 август се навършват 19 години от кончината на българската пророчица Вангелия Гущерова, известна сред хората като Баба Ванга. Поменът тази година беше с 3 дни по-рано, когато свещеници от Петрич отслужиха панихида и заупокойна литургия на гроба на ясновидката до храма „Света Петка Българска” в местността Рупите. Стотици миряни отдадоха почит на пророчицата и запалиха свещ на гроба й.

Ванга е родена през 1911 г. в Струмица. В детството си тя била обикновено момиче. Особените й способности се появяват след 12-ата й годишнина, когато загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива.

Става известна през годините на Втората световна война, когато хора, загубили връзка с близките си, я молят за помощ и информация. На прага й са идвали както обикновени хора, така и известни личности.

В последните години от живота си пророчицата инвестира в строежа на параклиса "Св. Петка Българска" в местността Рупите, където Ванга често е отивала, за да се зареди с нови сили. И днес, 19 години след смъртта й, всеки ден стотици миряни от страната и чужбина посещават местността, определяна като магическо, успокояващо и пречистващо място.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!