Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е актуализираният план за управление на парк "Рила"



Актуализацията е изготвена след работни срещи с ръководствата на всички общини, на чиято територия се разпростира парк "Рила".

Към момента теренните проучвания показват, че със сега действащия План за управление на Национален парк "Рила" са постигнати устойчивост на екосистемите и местообитанията. Устойчива е популацията на мечката, дивата коза, златката, копитните и други бозайници. Актуализирани и обогатени са данните за богатството на видове от флората, фауната и микотата, регистрирани са нови за територията на парка находища на някои видове. С над 14 000 дка се увеличават горите на територията на националния парк "Рила", основно от бял бор, смърч и бяла мура, а новите формации от клек са над 16 000 дка. От общо 45 653 ха горски територии увеличението на залесените площи е с над 3 хиляди хектара, а запасът на дървесина в горите към настоящия момент е над 10 млн. куб. м.

В новия План за управление на Национален парк "Рила" 2015-2024 г. не се очакват съществени промени“, съобщи директорът на парка Красимир Андонов.

28 са забраните и режимите, залегнали в актуализирания План за управление на Национален парк "Рила"“,съобщи Росана Матева - директор на проекта.

Сред ограниченията са забраната за движение и паркиране на автомобили, ATВ-та, спортни мотори, моторни шейни и ползване на летателни средства, освен при спасителни акции, изпълнение на неотложни дейности в горите, изпълнение на служебните задължения на служители на дирекцията на парка, МВР, МО и снабдяване на хижите след получаване на разрешително от дирекцията на парка.

Извозването и транспортирането на всякакъв дървен материал и дърва за огрев, както и любителският риболов във всички реки и езера на територията на парка също остават забранени.

Забранени ще са снимките на игрални и документални филми и създаването на други творчески продукции, без разрешение от дирекцията на парка. Същото се отнася и за пашата на домашни животни, къпането, плуването и гмуркането в езерата и реките на парка.

Очакванията са общественото обсъждане на новия План за управление на парк "Рила" да бъде през септември“, каза още директорът на парка Красимир Андонов.

Красимир Андонов и Росана Матева можете да чуете от звуковия файл, подготвен от Елеонора Тахова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Извънредно заседание за превенция при бедствия в Благоевград

По инициатива на кмета Методи Байкушев се проведе извънредно заседание на членовете на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Благоевград. По време на срещата в кабината на Секретаря на община Благоевград Десислава Витанова бяха обсъдени мерките по превенция и взаимодействието между институциите в..

публикувано на 14.06.24 в 18:07

Разследва се смъртта на жена в Разлог

В Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване за причиняване на смърт на жена в Разлог. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление   – умишлено убийство на майка. Вечерта на 13.06.2024 г. на телефон за спешни случаи 112 е постъпил сигнал от жена, живееща в Разлог, която съобщила притесненията си от неуспешни опити да се..

публикувано на 14.06.24 в 16:00

ЦИК: 2 211 648 действителни гласа, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за..

публикувано на 14.06.24 в 14:38

Кои са депутатите от Перник в 50-то НС?

Досегашните депутати от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев - водач на листата в Перник и поставената на 8-мо място Христина Георгиева, която с 2683 преференции се нареди непосредствено след него ще представляват Перник и в 50-то Народно събрание. За трети път перничани изпращат в парламента и Димо Дренчев от „Възраждане”.  Спечеленият от „Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 12:49

Поклон пред делото на Дядото

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 168 години от рождението на Димитър Благоев, патрон на областния център. Церемонията започна в 10 часа. Представители на институции и партии, и граждани дойдоха пред паметника на Дядото в центъра на Благоевград, за да се поклонят пред делото му.  Димитър Благоев, наричан от..

публикувано на 14.06.24 в 11:39

Буря изкорени дървета в Трънско

Снощната буря в Трънско е изкоренила дървета и е унищожила  градините на хората, съобщи кметът на Трън Цветислава Цветкова. Нанесени са щети и на земеделски имоти. Заради силния вятър и падналата градушка е било прекъснато електроснабдяването в цялото Знеполе и в района на селата Долна Мелна и Лева река. Подходите към четири села - Лешниковци,..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 09:28