Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

86 са вече загиналите, а близо 190 са ранените при двойната експлозия в Анкара

В страната е обявен тридневен траур

| обновено на 10.10.15 в 17:39

86 души са вече загиналите и  близо 190 са ранените при двойната експлозия в турската столица Анкара, съобщи турският здравен министър Мехмет Мюезиноглу.  По-рано от турското министерство на вътрешните работи обявиха за 30 загинали и 216 ранени при взрива. Експлозията е станала на естакада, която води към централната гара. Според "Хюриет" са избухнали едновременно два взрива, от двете страни на изхода от гарата. Турски правителствени представители определиха случилото се като терористичен акт и обявиха, че разглеждат и версията за самоубийствен атентат.

Все още никой не поел отговорност за атентата. Няма и официално съобщение за причината на взривовете.

Взривът в турската столица отекна непосредствено преди планиран мирен протест срещу конфликта между турската страна и кюрдските бойци, организиран от синдикати и няколко неправителствени организации. Аматьорски кадри, излъчени от телевизия Ен Те Ве, показват как демонстранти се държат за ръце и танцуват и след това падат на земята, когато зад тях избухва взрив. Организаторите веднага отмениха събитието и призоваха активистите от други градове да се върнат обратно. Отправен беше призив и за даряване на кръв в полза на ранените, които бяха откарани в болници в Анкара за оказване на първа помощ. Районът беше ограден бързо от полицията, за да бъде предотвратено евентуално последващо нападение. Разгневени от случилото се демонстранти започнаха да скандират, но бяха разпръснати от намесилите се части на силите за сигурност. 

След атентата премиерът Ахмед Давутоглу свика на извънредно заседание Съвета за национална сигурност.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди остро двойния бомбен атентат.

Уверен съм, че виновниците ще бъдат открити и изправени пред правосъдието в най-кратък срок, се казва в огласеното писмено изявление от президентския кабинет.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заклейми терористичния акт, като заяви, че всички партии трябва да се обединят срещу терора.

Говорителят на турското правителство Йомер Челик заяви, че това е масово убийство, най-жестокото в новата история на Турция.

Все още не можем да потвърдим дали е предизвикан от жива бомба камикадзе, както твърдят свидетели. Но искам да подчерта, че фактът, че стана в навечерието на изборите показва, че е извършен, за да предизвика хаос и дестабилизация в страната.

Без да се конкретизира, Челик подсказа, че терористичният акт може да е свързан със сирийската криза.

Атентатът, който разтърси Турция, стана в момент на силно изостряне на напрежението, предизвикано отборбата между турската държава и терористичните атентати на забранената Кюрдската работническа партия ПКК, които бяха възобновени, след като турското правителство прекрати процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем. Днес обаче ПКК призова бойците си да спрат въоръжената си дейност в Турция преди изборите на 1 ноември. Лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ заяви, че експлозията носи почерка на последните два атентата в Диарбекир и Суруч: Кадър от експлозията, разпростанен в YouTube

Това е кърваво събитие.  Много членове на организации, които се събраха, за да демонстрират за мир, бяха брутално ранени и убити, а други - ранени в жестока, варварска атака. Случилото се прилича на трагедиите в Диарбекир и Суруч.

През юли в Суруч бяха убити 32-ма  души, които също подготвяха мирен протест.

По-късно в изявление от партията на Демирташ обявиха, че взривовете са били насочени срешу нейни членове и прдупредиха, че броят на загиналите може да нарасне, тъй като травмите на много от пострадалите са тежки.

Американското посолство в Анкара осъди атентата. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до Ердоган.
Към момента няма данни за пострадали български граждани при атентите в Анкара, заяви за Хоризонт

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Надежда Нейнски

Надежда Нейнски: Засега няма данни за пострадали българи в Анкара

Все още няма информация за имената на жертвите на атентата в Анкара, заяви за "Хоризонт" българският посланик в Турция Надежда Нейнски:   По-късно следобед се очаква да се идентифицират жертвите и имената на ранените. В момента има заседание на..

публикувано на 10.10.15 в 13:59

Турският премиер обяви тридневен национален траур

Турският премиер Ахмед Давутоглу обяви тридневен траур в страната във връзка с взривовете в Анкара:  Бих искал да се помоля за божията благословия за тези, които загубиха живота си и изразявам своите съболезнования на семействата им. Консултирахме се..

обновено на 10.10.15 в 19:32