Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалби за изборни нарушения в съдилищата в Търново, Варна и Пловдив и в ОИК - Благоевград

| обновено на 03.11.15 в 17:44

В Административния съд във Велико Търново са насрочени две дела по жалби за нарушения на първия тур на местните избори. На 5 ноември ще бъде разгледано искането на "Движение 21" за касиране на изборите за общински съветници в Горна Оряховица заради подозрения за неточно отчитане на гласовете. Същото искат ДПС и Българският демократичен център. 

Ден по-късно съдът ще гледа жалба на кандидата за общински кмет и съветник във Велико Търново Румен Димитров от коалиция "Нашият град".

Той също не беше избран и иска касиране на вота с мотива, че има подправени секционни протоколи, а на един кандидат за съветник ОИК е отказала регистрация, въпреки решение на Върховния административен съд, той да бъде вписан.

Седем жалби с искания за обжалване на решения на ОИК - Варна са внесени в Административния съд в града досега. Две дела са насрочени за 6-ти ноември по жалби за касиране на изборите в село Стефан Караджа и в село Невша, по три - на кандидати за общински съветници във Варна - е даден срок за представяне на доказателства, а още две предстои да бъдат насрочени.

Постъпили са и жалби за касиране на изборите за кмет и общински съветници във Варна от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, както и съвместна жалба по същия повод от коалиция "Живот за Варна" на Данаил Папазов, от инициативния комитет на проф. Анелия Клисарова и от кандидата за общински съветник на коалиция "Реформатори и патриоти" Николай Недков.

Като мотив за искането са посочени съществени нарушения в организирането и провеждането на изборите, както и при отчитането на резултатите.

В Пловдивския административния съд са постъпили 33 жалби за оспорване на местните избори в града . Председателят на съда  Георги Петров заяви, че  всяка от тях ще бъде разгледана по същество в седемдневен срок, а след това съдът ще се произнесе след още две седмици.  По-рано днес  от Патриоттичния фронт заявиха , че настояват за касиране на изборите в града заради множество нарушения.

И в Благоевград има искания за касиране на вота. Две  жалби бяха внесени днес в ОИК.  Под жалбата, оспорваща избора на Атанас Камбитов за кмет на общината са се разписали местните лидери на  БСП, Атака, НФСБ, Зелената партия и  местното сдружение ЕКИП, чийто лидер също беше кандидат за поста. Малко след това в ОИК беше входирана втора жалба, която иска касиране на резултатите от изборите за общински съветници. Тя е подписана от 10 политически партии в областния център.  Като основен мотив  и в двете жалби са посочени множество нарушения в изборния ден и в протоколите  на СИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!