Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни полицаи от цялата страна отново излязоха на протести

| обновено на 05.11.15 в 15:23
Протест на полицаи
Снимка: БГНЕС

И днес в няколко града на страната полицаи излязоха на протест още в обедните часове. Вечерни шествия са планирани в редица градове в страната.

В Благоевград около 120 служители на МВР протестираха пред областната дирекция в града. Подкрепиха ги студенти от Югозападния университет и регионалният лидер на КНСБ.  Включиха се полицаи и огнеборци, както и служители на гранична полиция. Улицата не беше блокирана, но движението беше периодично спирано с организирано пресичане на пешеходната пътека. Синдикалният лидер на местното дружество към федерацията на служителите в МВР Илия Велев уточни, че е внесъл уведомително писмо в Общината за протеста, който ще бъде подновен след 17.30 часа. Той изрази общото неудовлетворение от обещанията на правителството за запазване на някои от социалните придобивки с думите:

Отстояваме си и другите неща - прослуженото време и отпуската да се запази.

Бившият служител в МВР Георги Марков коментира общественото неодобрение на полицейските протести и неефективната работа в МВР така.

Как ще има ефективна работа, когато те си купуват химикали и консумативи, като има натиск от бизнесмени да бъде наказан този, защото му е попречил на бизнеса, като го е хванал в далавери. Много раздута администрация. Защо не пипат администрацията в МВР. Там отиват парите.

Студенти дойдоха на протеста, за да изразят солидарността си. Сред тях имаше и деца на полицаи. На протеста присъстваше и регионалният лидер на КНСБ Емануил Манолов. От КНСБ са поели ангажимент към организацията и участието на хората в националния протест в неделя, уточни той:.

Напълно подкрепяме протеста на полицаите, защото считаме, че каквото и да се предприема, би трябвало да се предприема след съвместен диалог, а не монолог.

Над 100 служители на ОД на МВР в Пловдив и днес се събраха в обедната си почивка пред сградата на дирекцията, за да изразят несъгласието си с готвените от следващата година промени в заплащането, социалните придобивки и пенсионирането. 

Не отстъпваме от исканията си да отпаднат всички предвидени от правителството ограничения спрямо системата, заложени в бюджета за следващата година, казаха и днес присъстващите на мирния протест. Всички са много изнервени, подчерта Васко Димитров от Синдикалната федерация към МВР по повод блокадата на голямо кръстовище в града снощи въпреки призивите на синдикалните лидери.

Пловдивските полицаи ще се съберат отново в 17.30 часа пред сградата на ОД на МВР. Очаква  се шествие до Военния клуб, където от вчера на протест излизат и  военнослужещите. Все още не се знае дали то ще премине през централната пешеходна улица или по изключително натоварения бул. "Цар Борис Трети Обединител". 

Втори ден полицаи от Шумен и служители от "Охрана на съдебната власт" се събраха по време на обедната почивка пред сградата на Районното управление в града. Те се обединиха около мнението, че предложението за промени трябва да бъде оттеглено, да се обсъди и отново да се внесе за разглеждане, какъвто е законният начин. Всеки ден служители подават рапорти за напускане, разказа Ивайло Шипанов с 29-годишен стаж в системата, който също ще напусне:

Не вярвам в лоялността на системата към кадрите. От нас се изисква най-ценния продукт да предложим - лоялност към системата и обществото, но на нас не ни се отговаря по същия начин.

Символичните  действия на полицаите в Шумен ще продължат и утре. В неделя всички, които не са на работа, ще бъдат в столицата за участие в националния протест.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!