Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните пътища се почистват, проходът Троян – Кърнаре е затворен за движение

| обновено на 03.01.16 в 17:54
Снимка: БГНЕС

Слаб сняг вали в Смолянска област. По пътищата през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско все още няма образувана снежна покривка.  Минус 5 градуса е температурата в курорта Пампорово, съобщиха от Планинската спасителна служба. През изминалите дни  спасителите са оказали помощ на 9 пострадали по пистите, но няма тежки случаи. 

5 сантиметра е новата снежна покривка по високите части в Смолянска област, съобщи за "Хоризонт" заместник-областният управител Андриян Петров:

Навсякъде пътищата са проходими, няма проблеми с придвижването. В момента понамаля трафикът, който беше доста наситен до около 14 ч. от туристите, които бяха на Пампорово. Голямото притеснение беше, че заради образувалите се колони, на места можеше да се получат неприятни инциденти от изнервяне на шофьори, а другото бе това да тръгнат неподготвени. Най-важното в такива случаи е да имат наистина достатъчно гориво и да имат, разбира се заредена течност за чистачките, заяви заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.

Пет сантиметра е снежната покривка в Ловеч и Черни Осъм. В останалите райони на областта тя е по-малко.На места движението е затруднено заради обилния снеговалеж. Републиканските пътища в региона са заснежени, но се почистват и обработват от 80 машини на Областното пътно управление. От там съобщиха, че проходът Троян – Кърнаре е затворен за движение поради снегонавявания. В Ловешка област няма населени места без ток. Поради заледяване е спряно движението на пътя София - Плевен, след Радомирци.

Най-тежка е обстановката в община Ловеч. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова свика общинския кризисен щаб, на който стана ясно, че въпреки обилния снеговалеж няма бедстващи хора, няма населени места без ток и вода. През деня са станали 20 пътнотранспортни произшествия, но без жертви и сериозни материални щети.

Първи сняг заваля в Бургас, снежната покривка е около 3 сантиметра, обстановката в региона е спокойна. Два леки инцидента станаха по пътя Бургас-Слънчев бряг. Щетите са само материални. Пристанището и летището работят нормално. Почистването на пътищата в най-големия квартал "Меден рудник", където обичайно има най-много проблеми, е започнало още в 3.00 ч. сутринта. Всички пътни участъци са опесъчени и отворени. Почти празни са микробусите, които тръгват за Варна, Приморско и Царево. Спокойно е и на ж.п. гарата.

На места магистрала Тракия не е почистена, разказаха шофьори, които пристигнаха на автогара Юг в Бургас.

Пътищата са проходими но опасни, разказаха ни шофьори, които пристигнаха от София и Южното Черноморие:

Опесъчават ги, чистат ги. Лесно ства преминаването по самата магистрала.

Идвам от Пловдив. Между Пловдив и Стара Заготра е изчистено, но от Стара Загора до Ямбол не е изчистено. От Ямбол до Карнобат е изчистено, а от Карнобат до Бургас не е изчистено.

Духа вятър и нахвърля снега наляво, надясно. Имаше само две катастрофи, бяха част от мненията на пътуващите.

Недоволни бяха, избралите да пътуват в последния почивен ден. Организацията на работа е добра. Няма проблеми с автобусите, но повечето от тях считат, че улиците в Бургас не са почистени добре:

Идвам от "Изгрев" и не са добре почистени улиците.

Стори ми се, че пътищата в "Лазур“ не са много добре обработени. Бели са от снега и е хлъзгаво.

Пообиколих "Сарафово" и видях, че не е почистено. В "Меден Рудник" също не е почистено. Не беше спокойно. В сравнение с преди 5-6 години е доста по-добре, споделиха граждани на Бургас.

Приоритет са възловите места в града, почистват се там, където минават автобусите, съобщиха дежурните от общината. Работи се към момента в два от големите квартали: "Банево" и "Долно Езерово".

Зимна, но спокойна е пътната обстановка в планинската община Руен, каза кметът Исмаил Осман:

На този етап няма затворени пътища. Всички населени места са с ток и вода.

След падналия сняг основните пътни артерии в област Благоевград са почистени и опесъчени. Пътните артерии са проходими при зимни условия. Трафикът в посока Банско-Симитли при включването на главен път Е-79 е натоварен. Много автомобили напускат курортното градче. Много са и автобусите, които извозват туристи към Гърция и Румъния. Натоварени са и първокласният път София-Кулата в посока към София, както и автомогистрала "Струма“. Основните пътни артерии се почистват и опесъчават постоянно. Най-вече на прохода "Предела" и в района на Кресненското дефиле. Техниката е в движение. Към 14 часа днес заради несъобразена с пътните условия скорост лек автомобил джип "увисна" над мантинелата в участък близо до село Дагоново община Белица. Пътниците излязоха сами от колата, без наранявания, като се разминаха само със сериозна уплаха. На граничния пункт "Кулата-Промахон" работят всички трасета. Движението там се осъществява нормално, съобщи Лора Любенова - говорител на Гранична полиция.
Около 4-5 см е снежната покривка в Ямболска област.  Пътищата са проходими при зимни условия. Основните пътни артерии са обработени с инертни материали и не се е налагало включването на снегорини. 35- километровият участък на автомагистрала "Тракия", който е на територията на областта е в много добро състояние за пътуване.

В Пловдив разпръскването на сол по мостовете, надлезите, подлезите и високите части на града започна рано сутринта преди снеговалежа. От Общинското предприятие „Чистота“  вече са обработили всички булеварди и улици.

Всички улици във Велико Търново са почистени от снега, а пътищата в общината са проходими. 10 камиона опесъчават улиците в града, а над 50 души ръчно почистват тротоари, паркове и обществени пространства. 10 снегорина са в готовност да започнат работа при по-значителен валеж.
От понеделник до 30 април в града ще заработи и социалната трапезария, в която ще бъде осигурен топъл обяд за самотни хора и семейства с доходи под прага на бедност. 

Усложнява се пътната обстановка в област Шумен, съобщиха от Областното пътно управление. Видимостта е между 200 и 300 метра. Пътищата са мокри и в по-късните часове на деня има опасност от обледяване, заради ниските температури. В момента термометрите в областта показват между минус 8 и минус 12 градуса. Снегът се усилва, като намалява значително видимостта. Снежната покривка вече надхвърли 5 сантиметра. Заради усложнените условия на пътя осем души пострадаха в два пътни инцидента на пътя Шумен-Бургас в района на село Веселиново. 


Автомагистрала "Хемус“ е проходима при зимни условия в участъка Шумен-Варна. Дежурни екипи и техника на фирмата, която поддържа пътя, извършват превантивна обработка на участъци от директното трасе на аутобана, като машините на фирмата са започнали работа още в началото на снеговалежа. От фирмата имат готовност да изкарат още екипи, ако снегеговалежът се засили. Няма пътнотранспортни произшествия и движението се извършва нормално.


Пътищата във Варненска област са проходими при зимни условия. Допълнително ще бъде насочена техника по пътя за Кранево през квартал Виница, тъй като обстановката се усложнява. Пристанището и летището работят нормално.

В област Монтана закъсали тежкотоварни автомобили блокираха около обяд движението по обхода на областния град и по пътя между село Студено буче и Монтана. В проблемните райони работят екипи на пожарната и на областното пътно управление.

Най-големи затруднения създават тировете, обясни областният управител Ивайло Петров. Въпреки наложената забрана и усилията на Пътна полиция тежкотоварни автомобили продължават опитите си да преминат по новооткрития обход на Монтана, където създават много работа на екипите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението“, особено на пътния възел при село Горна Вереница.

47 специализирани машини на областното пътно управление почистват и опесъчават пътищата в региона. В областния център снежната покривка е с дебелина около 20 сантиметра, движението на автомобили и пешеходци е затруднено.

Валежите спират, най-много сняг се е натрупал в полупланинските общини Георги Дамяново и Чипровци.

Слаб сняг вали на проходите Шипка и Прохода на републиката, пътните настилки са заснежени и обработени, видимостта е добра.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!