Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Самоков обмисля обновяване на стария център на Боровец

Снимка: БУЛФОТО

Община Самоков разполага с проект за предстоящата реконструкция на стария център на курорта Боровец. Обмисля се да бъдат възобновени фонтанът и околното му пространство, като се изградят сцена и амфитеатрално разположени места за сядане. Планира се и създаването на мрежа от велоалеи. На първо време ще се проектира велоалея, свързваща стария център със "зоната на снега" - началото на ски-пистите, а другата от стария център до местността „Широката поляна“. В общинския бюджет са заделени средства и за изработването на проект за паркоустройство и благоустрояване на съществуващия курортен парк, който е разположен зад хотелите "Самоков и "Иглика". Тук желанието е да се оформят пространства за отдих, да се възобновят пешеходните алеи и оформи живописно преминаващата през парка рекичка, както и ще се помисли за създаването на открити спортни съоръжения. В момента обаче нещата са само в сферата на добрите намерения и приказки, тъй като голяма част от земята там е държавна собственост - сподели кметът Владимир Георгиев и общината изкачва предоставянето й за ползване от общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наследници на родове от село Зарово откриват паметна плоча в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от село Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 6 юли от 10:30 часа до сградата на Младежки дом - Благоевград.

публикувано на 06.07.24 в 09:02

14-то издание на фолклорния фестивал “Рила ни гледа” в Дупница

 Във форума участват 53 вокални и танцови състави от страната и чужбина. Той се провежда на голямата сцена в парк “Рила” и е с конкурсен характер. Председател на журито е проф. д-р Даниела Дженева. След награждаването тази вечер е планиран рецитал на народната певица Гуна Иванова, организирана е и “Фолкотека под звездите”. Гостите могат да  посетят и..

публикувано на 06.07.24 в 08:39

Перник е домакин на 17-тия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България. Както всяка година и сега, въпреки горещините и дългия път, хора с увреждания от цялата страна пристигнаха в Перник, за да съпреживеят заедно празника. Наред с програмата на откритата..

публикувано на 06.07.24 в 08:35

Слънчева събота

Днес ще бъде слънчево, след обяд на места с купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще са между 30° и 35° градуса.  В планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще остане без валежи. Ще духа умерен североизточен..

публикувано на 06.07.24 в 08:20

11 ОУ „Христо Ботев“ Благоевград изпрати седмокласниците

58 седмокласници, възпитаници на 11 ОУ „Христо Ботев“ Благоевград  получиха свидетелства за завършено основно образование. Тази година отличниците са 10. Четирима са пълните отличници, шест са с успех над много добър 5.50. „Имаме ученици, които показаха много добри резултати. Знаем, че можем и повече да постигнем“, сподели директорът на училището..

публикувано на 05.07.24 в 15:52
МБАЛ „Рахила Ангелова”

МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е изправена пред кадрова криза

МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е изправена пред кадрова криза заради готвената смяна на директора д-р Анатоли Митов. Пети лекар е подал оставка. Началникът на хирургично отделение д-р Симеон Станков, който е и зам.-директор на здравното заведение, е депозирал молбата си за напускане днес. Драмата в пернишката болница продължава. Продължават да валят и..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

С носии на храмов празник в Докатичево

С венец от цветя и зелени клони 164-годишният храм ще посрещне потомците на село Докатичево и техните семейства, жители и гости на община Симитли  за тържествената света литургия, посветена на св. Неделя и водосвет с курбан. На 7 юли, храмът в село Докатичево, посреща своя най-голям празник „Рамото на св. Неделя“. Вдъхновител и организатор е..

публикувано на 05.07.24 в 13:50