Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Росица Димитрова: Цената на водата в област Благоевград е възможно да се повиши с 20% от 2017г.


На днешното заседание на асоциацията бе представен бизнес плана изготвен от Ви К – Благоевград за периода 2017 – 2021 година.

Според управителят на водното дружество инж. Димитрова, планът е съобразен с всички изисквания на КЕВР и българското и европейско законодателство.

Според изчисленията на експертите,  увеличението на цената на водата е неизбежно и то ще бъде в рамките на 20%.

„В момента цената на един кубически метър вода в областта е 1,02 стотинки. Искам да подчертая, че увеличение на цената до края на годината не се предвижда. Тези приблизително 20 % повишение ще бъдат подложени на обществено обсъждане и на още дискусии.“

На заседанието присъстваха всчики кметове на общини, които са част от водната асоциация, с изключение на Красимир Герчев. Обласният управител на Благоевград Бисер Михайлов за пореден път посочи важността от това, да се постигне пълна консолидация на общините визирайки Кресна, които отказаха да се присъединят.

„За да имаме възможност да кандидатстваме по европейски програми и да получим така необходимите средства за водния цикъл е необходимо да изпълним едно условие – пълна консолидация. Предстои Кресна да реши дали ще се присъедини към асоциацията и аз се надфявам решението да бъде прагматично, а не емоционално.“  допълни Михайлов.

Кметовете на Гърмен Минка Капитанова и на Гоце Делчев Владимир Москов изразиха недоволството си от фирмата изпълнител, която отговаря за възтановяването на асфалтовите настилки след отстраняване на аварии по водопреносната мрежа. Те настояха за стриктен контрол и спазване на сроковете при ремонти.

Инж. Росица Димитрова информира, че през август предстои избор на нова фирма изпълнител и изискванията ще бъдат поставени.

Репортаж на Давид Калпачки можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Разследват кражба в село Кулата

Под ръководството на Районната прокуратура – Благоевград, Териториалното отделение – Петрич, се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършена кражба. Установено е, че на 04.10.2024 г. от къща в с. Кулата, община Петрич, били отнети парична сума в размер на 3000 лева, различни по вид накити от бял и жълт метал, както..

публикувано на 08.10.24 в 16:20

Гласуването зад граница: 719 избирателни секции в 57 държави

За предсрочните избори ще бъдат открити 719 секции зад граница в 57 държави. Днес изтича срокът за тяхното образуване от ръководителите на дипломатическите и консулските ни служби. Секции за гласуване извън дипломатическите представителства в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария Цветозар Томов, заместник- председател на Централната избирателна..

публикувано на 08.10.24 в 15:32

Зърнопроизводителите искат спешна среща с финансовия министър

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т.нар. украинска помощ. Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите е провел събрание, на което регионалните структури са взели единодушно решение да настояват за такава незабавна среща. Асоциацията..

публикувано на 08.10.24 в 14:23
Мирослав Стоицев

Заместник-кметът на Перник Мирослав Стоицев ще бъде освободен от поста

Зам.-кметът на Перник по строителство Мирослав Стоицев  ще бъде освободен от поста си. Това е първата по- сериозна кадрова промяна в екипа на Владимиров, част от който при спечелването на първия мандат бе и Мирослав Стоицев.  Тежкият ресор и натрупаното напрежение покрай извършваните ремонтни дейности в града са в основата на взетото решение, каза..

публикувано на 08.10.24 в 14:15

Електромобилисти и ентусиасти се събраха в Банско

Банско беше домакин на мащабното събитие, събиращо собственици на електрически превозни средства от цялата страна. Електромобилисти и ентусиасти се събраха, за да обменят опит и идеи за използването и популяризирането на електрическите автомобили. Събитието се проведе на 5-ти октомври на улица ,,Охрид“ и събра над 100 участници, от които..

публикувано на 08.10.24 в 11:50

Нощ на прилепите в Благоевград

 За девета поредна година Регионалният исторически музей - Благоевград е част от инициативата „Международна нощ на прилепите“. "Мисията ни е да покажем, колко важни са прилепите и защо трябва да ги пазим.  Заедно с нашите приятели от сдружение „Зелени Балкани“ ще разкрием интересни факти за прилепите", обясниха от културния институт.  На 10 октомври..

публикувано на 08.10.24 в 11:18

Правят демонстрации на машинното гласуване в Кюстендилско

Разяснителна кампания за машинното гласуване на изборите на 27 октомври започва на територията на Кюстендилска област. От днес до 23 октомври демонстрации устройства ще бъдат на разположение на жителите на деветте общини в областта. Демонстрации на машинно гласуване ще има от днес до 23 октомври в Кюстендил и Дупница. До 11 октомври ще има машина за..

публикувано на 08.10.24 в 10:44