Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция е задържала около 400 души за връзки с „Ислямска държава“, между които има чужденци

Близо 400 души, заподозирани за връзки с „Ислямска държава“ са арестувани от турската полиция при мащабна операция във всички области на страната.

В столицата Анкара са били задържани 60 лица в четири различни квартали на града. Болшинството от тях са чужденци, съобщиха турските медии, но не се посочват националностите им.

Счита се, че операцията е свързана с терористичното нападение в новогодишната нощ в клуба Рейна в Истанбул, при което нападателят Абдулгадир Машарипов, който е в ръцете на турската полиция, уби 39 души и рани 66 души.

Според информация във вестник „Ватан“ турската полиция издирва джихадисти, за които се смята, че са отвлекли сина на нападателя Машарипов и го държат като заложник, за да не проговори бащата при разпитите в турската полиция.

Вестникът се позовава на показанията на съпругата на нападателя – Зарина Нурсулова, която заявила, че 4-годишният им син два дни след нападението в Рейна е бил отведен от двама души на „Ислямска държава“, под предлог, че ще бъде при баща си. Според показанията на жената подозренията се насочват към Иран, тъй като заявила, че  вероятно синът й е отвлечен в Иран, където семейството пребивавало известно време преди да се прехвърли в Турция. Но досега от иранска страна нямало потвърждение относно пребиваването на семейството на нападателя там.

Съпругата на терориста от Рейна се намира в затвора заедно с 2-годишната й дъщеря. Други 26 души, заподозирани за връзки с „Ислямска държава“ също се намират в затвора. Следствието продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!