Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима души загинаха, след като хеликоптер се разби в Истанбул

| обновено на 10.03.17 в 15:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гъста мъгла вероятно е причинила катастрофата на хеликоптера, който се разби днес на магистрала в района на Истанбул. При инцидента загинаха петима души, сред които четирима руски граждани.

Засега версията за катастрофата на хеликоптера в квартала Бююкчекмедже край магистралата от Истанбул за Одрин е, че се е разбил поради  гъстата мъгла. По думите на специалист от фирмата "Кугу", чиято собственост е хеликоптерът, видимостта е била под 50 метра и заради това пилотите са се блъснали в телевизионна кула.

Бях там, стоях под кулата. Чух шум, погледнах нагоре и видях отломки да падат на земята. Тогава и хеликоптерът се удари в кулата. Отломките са разпиляни наоколо, можете да ги видите по шосето. Видях и пламъци да излизат от катастрофиралия хеликоптер, разказа свидетел на инцидента.

В хеликоптера пътували петима души, които са загинали, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин. Имало е и двама пилоти, които са в неизвестност. Турските медии съобщиха, че четирима от загиналите са руски граждани - двама мъже и две жени. Те гостували в Истанбул по покана на холдинга "Едзаджъбашъ", който е лидер във фармацевтичната индустрия и производството на фаянсови изделия "Витра". Загинал е и директорът на офиса на "Витра" в Русия Салим Йозен. Президентът Бюлент Едзаджъбашъ изключи вероятността за диверсия, като заяви, че хеликоптерът бил оборудван и обезопасен за пътниците.

Машината излетяла днес в около 11 часа от площадката на завода на "Едзаджабашъ" в квартала "Есенюрт", съседен на "Бююкчекмедже", за да отведе пътниците в град Бьоюзююк, където се намират производствени съоръжения на холдинга.

Разследването на причините за катастрофата продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!