Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 200 хил. лв. ремонтират покрива на Рилския манастир

200 хиляди лева струва ремонтът на покривната конструкция на Рилската света обител, който се извършва в момента, съобщи за Радио Благоевград игуменът, Адрианополският епископ Евлогий. 

Средствата са осигурени по ОП "Земеделие", с осигурено съфинансиране от Рилския манастир, поясни дядо Евлогий. 

Същевременно се извършва реставрация на стенописите в храма, допълни игуменът. Продължава изграждането на Самоковския двор. 

Всички дейности, които се извършват не пречат на туристите. Те преминават по указаните места.  

Дядо Евлогий изрази недоволството си от факта, че придвижването до Рилската обител все още е затруднено от свлачищата, които са на 2 километра от манастира. Той настоява там да бъде поставена светофарна уредба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В село Бистрица се провежда частичен местен вот

Частични местни избори се провеждат днес в дупнишкото село Бистрица.  Повторният местен вот се наложи, след като досегашният кмет беше отстранен от длъжност заради активна регистрация като едноличен търговец. В избирателните списъци са включени 1 257 души. 17 от тях гласуват по настоящ адрес. В селото са формирани 2 избирателни секции, като и в двете ще..

публикувано на 20.10.24 в 08:44

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов „С боза, гозба и песен” и по традиция предшества Денят на града.  В началото на миналия век  Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза  се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света. Над 600..

публикувано на 20.10.24 в 08:30

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове по долините на Струма и Места ще има ниска облачност или мъгла, а на места в равнините и котловините ще се образува слана. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Максималните..

публикувано на 20.10.24 в 07:45

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на РИК-Благоевград..

публикувано на 19.10.24 в 19:15

Катастpофа затруднява движението по пътя Симитли- Разлог

Временно движението по път II-19 Симитли- Разлог се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП.  Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 19.10.24 в 18:15

Държавен турнир по художествена гимнастика в Благоевград

400 грации от цялата страна съчетават артистичност и красота в зала „Скаптопара“ по време на Пети държавен турнир „ Pirin Cup - 2024“ и турнир „Предела къп“, организирани от КХГ „Пирин“ , Община Благоевград и БФХГ. Талантливите момичета бяха поздравени от Секретаря на Община Благоевград, Десислава Витанова-Кехайова, която връчи плакет от името на..

публикувано на 19.10.24 в 15:41

Георги Андонов от Кюстендил е носител на наградата на СБХ от тазгодишното издание на зонална изложба "Струма"

 Експозицията, в която са представени 162 творби на 91 автора от областите Перник, Благоевград и Кюстендил бе открита в Перник днес, в деня , в който градът чества своя празник. Творбите са селектирани от жури начело с председателя на СБХ Любен Генов и са подредени в трите зали на ХГ Перник. С наградата за живопис бяха отличени Бисера Вълева от..

публикувано на 19.10.24 в 14:53