Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми се оплакват от дискриминация в Кюстендил

Роми от Кюстендил се оплакаха от дискриминация на пресконференция днес, след възникнал побой на един от плажовете в Кюстендил преди дни, след като група роми, сред които жени и деца, не били допуснати до съоръжението от охранителите му.

След инцидента, заради хулиганската проява, бяха задържани трима мъже - на 41, 42 и 43 години, съобщиха от полицията. На задържаните мъже от ромския квартал "Изток" са били съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство. Работата по случая продължава, уведомен е и дежурен прокурор, увериха от полицията.

На пресконференцията днес участниците в инцидента от ромския квартал посочиха своята версия за станалото. Според тях сбиването възникнало, след като пред очите на три малки деца, охранителят на обекта нападнал майката на едното.

Всичко е записано с телефон, а записите са предоставени на компетентните органи, казаха организаторите на пресконференцията. Те посочиха, че ще търсят юридическа подкрепа и от Хелзинкския комитет за правата на човека.

Ромски неправителствени организации днес излязоха с декларация против дискриминацията, насилието и омразата, основани на раса, народност, етническа или религиозна принадлежност. Посочено беше, че се "разчита на отговорните институции, които трябва да се намесят, защото случаят не е прецедент, а става масово явление", посочи председателят на сдружение "ЛАРГО". Той заяви, че за летните месеци сигналите, постъпили в организацията, са десетки.

Ние се опитваме да се интегрираме образовайки се, работейки и учейки децата си на етническа толерантност, а вместо това получаваме груба дискриминация, каза един от участниците в скандала - Данаил Филипов.

Той е провел срещи в Районното полицейско управление и е получил уверения, че случаят ще бъде изпратен на Районната прокуратура в Кюстендил.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна подаването на заявления за прием в 8-ми клас

От днес до 10 юли се приемат заявления за участие в първи етап на класиране за прием в 8-ми клас. Заявленията могат да се подават в училището, в което ученикът е завършил 7-ми клас, със съдействието на друго училище или онлайн от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Точно в 8:00 ч. започна приемът на заявления от  петчленната..

публикувано на 08.07.24 в 12:30

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на ГРАО..

публикувано на 08.07.24 в 11:28

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага мандата..

публикувано на 08.07.24 в 10:51

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Община Благоевград и "БалБок Инженеринг“ АД организират кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Тя ще се проведе в два последователни дни – 09 и 10 юли. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване. На 09.07.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и..

публикувано на 08.07.24 в 09:44

"Възраждане" - Перник на протест срещу назначението на новия зам. областен управител

Пернишката структура на "Възраждане" организира протест срещу назначението на младежкия лидер на ДПС в Перник Симеон Гебов за зам. областен управител. Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста Протестът е насрочен за 16.30 часа пред сградата на областната администрация в Перник, каза общинският лидер на „Възраждане”..

публикувано на 08.07.24 в 09:33

Започва изплащането на пенсиите

От днес, 8 юли, започва изплащането на пенсиите. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли, посочва БТА...

публикувано на 08.07.24 в 09:28

Спират топлата вода на перничани заради профилактика

Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. „Изток” ремонтните дейности ще продължат до 31 юли. По- дългия период без топлоподаване в южната част на кв. „Изток”се налага заради лошото състояние на топлопреносната магистрала Юг, която държи рекорда по..

публикувано на 08.07.24 в 08:25