Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ проверява за търговия на защитени видове цветя


По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя Регионалната инспекция по околната среда и водите – Благоевград започна проверки на пазари и търговски обекти за търговия на цветя, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

Проверки ще има в цялата област. Те се извършват ежегодно в продължение на цялата година. Започваме сега, защото започна цъфтежът на пролетните цветя. Забранени за бране и продажба са някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники и синчец. Събирането от естествените им находища би довело до тяхното унищожаване. Други растения, като пролетната циклама и орхидеите, са под защита и на Вашингтонската конвенция“, каза Красимир Гроздилов - експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Благоевград. По думите му в последните години все по-рядко се срещат нарушения, защото тези пролетни цветя са много нетрайни и трудни за събиране. Най-честите нарушения са свързани със зелените украси в букетите.

Първите проверки днес бяха извършени в Благоевград. Нарушения не бяха констатирани.

СнимкаЕкспертите по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При констатирани нарушения се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически – от 500 до 10 000 лева.

СнимкаОт 30 януари 2019 г. е в сила заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се определя специален режим на опазване и ползване на лечебните растения през 2019 г. Той се прилага за видове с трайна тенденция за намаляване и заплаха за естественото им разпространение в природата. Със заповедта се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа и др. Някои от тях лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.

Изключение и тази година е наричаният с различни имена чай – мурсалски, пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), който е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Забраната за бране на лечебното растение за стопански и за лични нужди е с цел да се възстановят находищата му в природата. Мурсалският чай се култивира лесно и е разпространен почти във всички частни дворове на селищата около неговото естествено разпространение. Има много научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са еднакви с тези на растящите в дивата природа.

Благодарение на проект на БАН в района на Благоевград има ниви с култивиран пирински чай. Производителите са в района на Гоце Делчев и Хаджидимово, където условията на билката са близки до естествените“, каза за Радио Благоевград Галина Цветкова – експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Благоевград.

Снимка

Репортаж на Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл, още снимки - да видите в галерията 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ.  В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 08:15

До 21 градуса в първия октомврийски ден

Днес в по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони на отделни места ще превали дъжд. Ще остане ветровито.  Максималните температури ще са между 16° и 21°.

публикувано на 01.10.24 в 07:03

ЮЗДП и фирми на среща по проблемите в сектора

Директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов проведе традиционната годишна среща с представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми, във връзка със старта на кампанията по продажба на дървесина на първа тръжна сесия за следващата година. На срещата присъстваха фирми от бранша, работещи на територията на ЮЗДП. Преди дни от едно от сдруженията..

публикувано на 30.09.24 в 15:29
Георги Василев- началник сектор

Денонощен контрол срещу пияни и дрогирани шофьори в Пернишко

Нито една от взетите 183 проби за алкохол на водачи на МПС през изминалата седмица в област Перник не е дала положителен резултат, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Георги Василев. Според полицейския шеф това се дължи на засиления контрол от страна на полицията. Отрицателни са били и 17-те проби за наркотици, има само един отказ за тестване..

публикувано на 30.09.24 в 13:40

Започна петото издание на конкурса „В страната на Справедливостта 2024 г.“

В Кюстендил беше дадено началото на петото издание на областния ученически конкурс „В страната на Справедливостта 2024 г.“. Тази година той е под мотото „Познавам и спазвам Закона!“. Окръжният съд, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница обявиха началото на конкурса, който е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран..

публикувано на 30.09.24 в 13:32

Задържаха бракониер, ловувал край Сандански

След подаден сигнал за ловуващ незаконно мъж, служители на ТП ДГС Сандански организират проверка по Закона за лова в посочения в сигнала район - местността „Драголина“.  Лицето Николай К., придвижващо се с АТВ, е задържано да извършва незаконен лов. Мъжът е ловувал незаконно с бойна карабина, снабдена с оптични прибори за дневно и нощно..

публикувано на 30.09.24 в 10:38

Добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:24