Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Антоанета Славова представя в Благоевград книгата си „Луна на прозореца“

| обновено на 26.06.19 в 08:43

Луна на прозореца“ е новата книга на родената в Благоевград, но живееща в ЮАР, д-р Антоанета Славова. Това е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си.

След успешното представяне на романа в София, книжарница "Хеликон" в Благоевград посреща Антоанета Славова в родния й град за лична среща с нея и премиера на този нетипичен, камерен психологически романна 26 юни /сряда/ в 18 ч.

Антоанета СлавоваАнтоанета Славова е родена в Благоевград през 1953 година, където завършва началното и средното си образование. В тези години е повлияна силно от ясната представа за добро и лошо на семейството си, топлината и красотата на Рила и Пирин и от книгите – многобройни и безразборно четени. Завършва психиатрия в София.

Славова твърди, че сред всички медицински специалности, именно психиатрията се оказва единствен избор за абстрактната ѝ природа:„ Животът, историята на всеки човек е роман, написан от самия него и сега, 40 години по-късно, продължава да ме удивлява с неповторимостта си. Така, с работата си на психотерапевт, останах завинаги свързана и с литературата.

Тя не е просто поредният професионалист, напуснал България през 90-те, а един от най-интересните и провокативни български интелектуалци. От 1992 година живее в Южна Африка – първо в Дърбан, а сега – в Йоханесбург. Пътува много по оста Нов – Стар свят, но определя личната си идентичност като българска.

Славова открива необходимостта си да пише след напускането си на България. Загубата на родина, семейство, приятели и най-вече – загубата на собствената ѝ идентичност и търсенето на нова провокират появата на първата ѝ книга през 1997 г. – „Картини от едно бягство, считано за спасително” и през 2004 г. – романа на „Между”.

Книгите ѝ са силно свързани с лични преживявания и използват имиграцията като причина за преоценка на екзистенциални понятия като самотата, свободата, изборът, забравата, смисълът на съществуването ни.

„Луна на прозореца“ е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. Това е една история, отговаряща на въпросите какво печелим, когато привидно губим и какво губим, когато привидно печелим.Снимка

Ева и Филип са европейски творци, живеещи в Южна Африка. Тяхната връзка е дълбоко емоционална и интелектуална, но е поставена пред изпитание. Дали вината е достатъчно основание да се откажеш от това, което обичаш? Дали любовта към семейството може да бъде сравнена с любовта към работата и творчеството?

Художникът Рене Магрит определя празнотата като „най-голямото чудо на света“. А един писател-психиатър разглежда празнотата като метафора за автентичност – това, което най-много ни липсва – дефинира нашата същност. Празнотата в нас определя неизбежността на изборите ни – предполага се свободни, а не – детерминирани от нея.

Романът е под редакцията на Силвия Недкова и Юлия Пискулийска. А дизайнът на корицата е на Стоян Атанасов от Kontur Creative.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Призьори от национален конкурс пристигнаха в Благоевград

Над 550 деца от 96 училища в страната са се включили в Националния конкурс по превенция на наркоманиите, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. На официална церемония днес бяха връчени наградите, разпределени в две теми: „Моят любим национален герой“ и „Човекът – свободен и независим“. Залата на НЧ „Никола..

публикувано на 22.05.24 в 14:20

Откриват изложба за 24 май в Благоевград

Обща традиционна изложба ще представи в навечерието на 24 май Градска художествена галерия в Благоевград. Експозицията включва 66 творби на 45 автори от Благоевград и региона. Изложбата, посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на Благоевград, обещава да..

публикувано на 22.05.24 в 14:08

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната средна..

публикувано на 22.05.24 в 13:51

Перничани се събираха на молебен по повод 12 години от голямото земетресение

За поредна година перничани се събраха пред централния храм "Св. Иван Рилски”, за да отправят обща молитва по повод 12-годишнината от земетресението. Силният трус от 5.8 по Рихтер и последвалата серия от вторични трусове не взеха човешки жертви, но нанесоха големи материални щети. Местните жители още помнят нощта на 22 май 2012 година. Към ужаса от..

публикувано на 22.05.24 в 12:31

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7% ръст и..

публикувано на 22.05.24 в 11:55

Намериха починал мъж в село Влахи

Намерен е починал мъж в къща в село Влахи, общ. Кресна. Сигналът е получен днес около 06:40 часа, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. От полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Предстои установяване на точните причини за смъртта на лицето. За случая е уведомена Окръжната прокуратура в..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Общински съветници от Сандански и Петрич мерят сили в благотворителен двубой

Общинският съвет Сандански и Общинският съвет Петрич ще изиграят футболна среща с благотворителна цел на 22-ри май. Срещата ще се изиграе в Спортната зала в гр. Сандански от 18:00 часа, като основната цел на двубоя е да се помогне финансово на малкия Максим от с. Лешница, който се нуждае от средства за спешна операция. Всички жители и гости на..

публикувано на 22.05.24 в 09:51