Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Перник и кметство в Чикаго, САЩ със съвместни инициативи

Кметът на Община Перник Вяра Церовска получи официална прокламация от името на кмета на предградие Елк Гроув в Чикаго Крейг Джонсън. Документът беше връчен от мениджъра на ФК "Миньор" Чикаго Емил Миланов, който е в Перник по повод 100-годишнината на местния "Миньор".

Снимка

В обръщениието се посочват релизираните съвместни инициативи в резултат на подписаното споразумение за сътрудничество между Перник и Елк Гроув и се изказва благодарност за топлото посрещане на делегацията от Елк Гроув по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Перник може да се гордее с това, че е първият български град, който се побратими с град от Съединените щати. Свършихме много работа, целта ни е да направим интереса към Перник и България още по-голям, каза Емил Миланов, който от дълги години живее в САЩ. Истински се вълнувам, че Перник успя да направи такова впечатление и да изгради тези прекрасни взаимоотношения“, каза кметът Вяра Церовска. И двамата бяха единодушни, че предстоящият на 27 юли мач между отборите на "Миньор" Перник и "Миньор" Чикаго е сбъдната мечта.

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по служебен път...

публикувано на 21.10.24 в 09:27

Дупнишкото село Бистрица си избра кмет

С малко над 35% избирателна активност дупнишкото село Бистрица избра своя кмет.  Това е ХРИСТО ХРИСТОВ, издигнат от коалиция БСП ЗА БЪЛГАРИЯ.  Той беше единствен кандидат и получи 402 действителни гласа.  Избирателите в селото са малко над 1 200 души, а на предишните местни избори са гласували близо 740 души. До предсрочния вот в Бистрица се..

публикувано на 21.10.24 в 07:40

До 20 градуса в понеделник

В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла.  Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3 градуса. Днес ще бъде предимно слънчево.  Временни увеличения на облачността, средна и висока, ще има над крайните западни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.  Максималните температури ще са..

публикувано на 21.10.24 в 07:36

Спокойно и без нарушения протича изборният ден в дупнишкото село Бистрица

 Частичният местен вот се провежда, след като правомощията на досегашния кмет бяха прекратени заради активна регистрация като едноличен търговец. Не са постъпили жалби или сигнали за нарушения днес, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова. Към 17,30ч. избирателната активност е 30, 55% или правото си на вот са упражнили 384..

публикувано на 20.10.24 в 18:29

Сандански отбеляза 112 години от освобождението

На 20 октомври 1912 г. отряд на Седма пехотна Рилска дивизия, с командир ген. Георги Тодоров, с устремен марш навлизат победоносно в село Свети Врач, поставяйки начало на новата история на днешния град Сандански. За славното минало и по повод празничния ден в парк "Свети Врач" бе представена изложба, показваща редки кадри на летище "Свети Врач" по..

публикувано на 20.10.24 в 15:25

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата черква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е най-старата черква. Тя беше запусната, но сега я оправиха. Вътре е много хубаво. Патриархът е прекрасен. Бог..

публикувано на 20.10.24 в 14:22

В село Бистрица се провежда частичен местен вот

Частични местни избори се провеждат днес в дупнишкото село Бистрица.  Повторният местен вот се наложи, след като досегашният кмет беше отстранен от длъжност заради активна регистрация като едноличен търговец. В избирателните списъци са включени 1 257 души. 17 от тях гласуват по настоящ адрес. В селото са формирани 2 избирателни секции, като и в двете ще..

публикувано на 20.10.24 в 08:44