Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паленето на стърнища е закононарушение и ДФЗ може да редуцира до 100 % субсидиите

Паленето на стърнища и растителни остатъци върху земеделски земи е забранено от няколко закона у нас. За това предупреждаваме от Асоциацията на земеделските производители в България по повод зачестилите сигнали на пострадали стопани в следствие на незаконните действия на недобросъвестни фермери, които палят стърнища.

Най-сериозната санкция за фермерите, които палят стърнища, е свързана с отнемането на субсидиите при подобно нарушение.

Съгласно Европейското и националното право, земеделските стопани са длъжни да спазват правилатана Кръстосаното съответствие, за да се получава пълният размер на субсидията.

Част от тях е Националният стандартза добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 6), свързан с „Поддържане на нивото на органични вещества в почвата“, който забраняваизгарянето на стърнищата. Държавен фонд „Земеделие“ има правото да направи редукция на субсидиите, която е индивидуална за всеки отделен случай на неспазване и може да достигне 100% (съгласно МЕТОДИКАТА за прилагане на Кръстосаното съответствие в България на МЗХГ- консолидирана версия към 09.08.2019 г.).

Схемите или мерките, за които се прилага намаление на плащанията при установяване на неспазване на Кръстосаното съответствие са следните:

– схеми за директни плащания (СЕПП; преразпределително плащане; зелени директни плащания; плащане за млади земеделски стопани; доброволно обвързано с производството подпомагане; схемата за специално плащане за култура –памук);

– годишни премии по компенсаторните мерки на ПРСР (мярка 10 Агроекология и климат; мярка 11 Биологично земеделие; мярка 12 Плащания по „Натура 2000“ и Рамковата директива за водите; мярка 13 Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения и мярка 14 Хуманно отношение към животните);

– плащания по мерки на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (мерки Преструктуриране и конверсия на лозя и Събиране на реколтата на зеленоот Програмата за периода 2014-2018г.; мярка Преструктуриране и конверсия на лозя от Програмата за периода 2019-2023г.)

Предвидените санкции по Закона за опазване на земеделските земи, който категорично забранява паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи, предвиждат санкцията за първо нарушение да е от 1 500 до 6 000 лв., а при повторно става от 2 000 до 12 000 лв.

По Закона за опазване на околната среда всички юридически, физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, са длъжни да не предизвикват вредни изменения върху почвата в обработваните от тях поземлени имоти. За нарушения екоминистерството налага глоби за физически лица от 100 до 6 000 лв., за юридически лица и еднолични търговци от 1 000 до 20 000 лв.

По закона за МВР глобите на органите за „Пожарна безопасност и защита на населението“ са от 200 до 2 000 лв.

АЗПБ вече е сезирала Министерство на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ с апел за завишаване на контрола и проверките, както и за прилагането на всички законоустановени строги мерки и санкции. От Асоциацията опровергават също така всякакви спекулации, че паленето на стърнищата в земеделските земи е позволено, поради проблемите с Африканската чума по свинете у нас.

Призоваваме всички фермери, които се притесняват лично да подадат сигнал за подпалвачи, да се обръщат към АЗПБ, за да може организацията да сигнализира контролните органи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Д-р Анатоли Митов

Оставки в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Началници на отделения в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник подават оставки заради готвена смяна на директора на здравното заведение д-р Анатоли Митов. В подкрепа на д-р Митов е стартирана подписка, медиците са готови и на протест. Оставки към момента са подали шефовете на АГО д-р Ивайло Лазов, на неврологично отделение д-р Даниела Стойчева и на Детско..

публикувано на 03.07.24 в 12:25

Обучение на ръководните екипи на ВиК Благоевград

Съвременна система с възможност за дигитално управление и контрол беше презентирана пред ръководния персонал на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград. Тя е предназначена за откриване на течове по водопроводните мрежи и намаляване на загубите на вода. Другият ефект при въвеждането на модерната техника е локализирането на местата с..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Седмокласник от 3 ОУ в Благоевград с максимум точки на матурата по математика

По-високи резултати имат седмокласниците в област Благоевград на матурите тази година в сравнение с миналата.  Това сочат данните на Регионалното управление на образованието/РУО/.  От явилите се близо 2800 ученици на матурите, 188 от тях имат резултат над 85,5 точки от максимума 100 побългарски език и литература /БЕЛ/, а 123-ма са със същия отличен..

публикувано на 03.07.24 в 11:07

Откриват паметна плоча на преселниците от Зарово в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от с. Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 06 юли 2024 г. от 10.30 часа до Младежки дом – Благоевград. На 17 юни 1913 г., още в..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Горски служители спасиха сърна в безпомощно състояние

Вчера следобед минаващи по пътя между селата Ваксево и Тишаново виждат сърна в безпомощно състояние. Животното най-вероятно е ударено от автомобил и изоставено в крайпътна канавка. Хората подават сигнал на 112, който е предаден в Държавно горско стопанство – Невестино. Към мястото тръгват служители на стопанството и директорът инж. Кирил Иванов...

публикувано на 03.07.24 в 10:42

Условна присъда за подсъдим причинил леки телесни повреди на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил определи наказание "лишаване от свобода" за срок от осем месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от три години, по отношение на обвиняем, който се призна за виновен, за причиняване на лека телесна повреда на трима служители на МВР – Кюстендил. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районна..

публикувано на 03.07.24 в 09:34

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до..

публикувано на 03.07.24 в 09:29