Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Научна конференция, посветена на 125 години от създаването на Неврокопска епархия


В Гоце Делчев се провежда научна конференция, посветена на 125 години от създаването на Неврокопска епархия към Българската екзархия. Организатори на форума са Неврокопската света митрополия, ЮЗУ "Неофит Рилски" и Македонският научен институт – София. 

В залата на сградата на Неврокопска света митрополия, научната сесия откри Неврокопският митрополит Серафим. Той направи исторически обзор на развитието на митрополията през годините и изтъкна значението на съхраняването и опазването на историческата памет. Сред лекторите са гл.ас. д-р Георги Величков, докторанта Десислава Георгиева, която акцентира върху развитието на епархията при митрополитите Иларион, Макарий и Борис. 

Изложба на фотоси, проследяващи развитието на епархията и представяща храмовете в региона – тези, които са действащи и такива, които все още се строят, съпътства научната конференция. Д-р жана Пенчева–Маркова акцентира в своя доклад именно върху храмовете, които са построени на територията на Неврокопска епархия. Николай Даутов е подготвил доклад относно живота и делото на духовници от епархията с принос към царквата и родината. 

Участниците ще се запознаят и с книгата "Моят живот, пътя към голтгота...", посветена на 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис. 

Сред официалните гости са кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, съветници, представители на духовенството от региона.


Още снимки можете да видите в "галерията", а в звуковия файл – да чуете репортаж на Мариана Попова

Вижте още

България изпраща спасителни екипи в помощ на Турция

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган, в което изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция, при което загинаха стотици граждани и бяха нанесени тежки  материални щети. България изпраща спасителни екипи в помощ на..

публикувано на 06.02.23 в 11:46

Десетки желаещи да продават мартеници в Благоевград

От днес сутринта стартира приемът на заявления за ползване на открита площ за продажба на мартеници, сувенири и цветя за св. Валентин в Благоевград. Десетки желаещи да наемат обекти за базара, който стартира от 08.02.2023 г. и продължава до 09.03.2023 г., пристигнаха още в ранните часове на денонощието в сградата на общината, за да запазят реда..

публикувано на 06.02.23 в 11:23

Започват кандидатстудентските изпити в ЮЗУ

Югозападният университет „Неофит Рилски“ дава старт на кандидатстудентската си кампания за учебната 2023/2024 г. на 20 февруари 2023 г. Първите електронни изпити по български език, история на България, география на България, биология, английски език, математика и химия ще се състоят на 20 февруари на място в университета. Електронните..

публикувано на 06.02.23 в 10:35
Иван Демерджиев

Министър Демерджиев започва поредица от работни посещения в структурите на МВР

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, политическото и професионалното ръководство на МВР започват поредица от работни посещения в областните и главни дирекции на МВР.  По време на срещите със състава, които започват на 6 февруари със СДВР, ще бъде направен анализ на дейността на съответните структури.  Освен служителите на МВР, за участие..

публикувано на 06.02.23 в 09:58

Джулия Терзийска триумфира с титлата на турнир по тенис

Джулия Терзийска спечели турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis, който се проведе в закритата спортна зала на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Във финалната среща Терзийска победи Елица Костова със 7:6(1), 6:1.   В състезанието, с награден фонд 20 000 долара, участваха 20 състезателки от Гърция, Румъния, Италия, Украйна, Молдова,..

публикувано на 06.02.23 в 09:57

ЦИК определя състава на Районните избирателни комисии в 11 областни градове

Централната избирателна комисия ще определи състава или ръководните постове на Районните избирателни комисии в Кюстендил, Сливен, Плевен, Благоевград, Видин, Ловеч, Разград, Перник, Ямбол, Шумен и Стара Загора за предстоящите избори на 2 април. Решенията ще взема ЦИК, след като на срещите при областните управители партиите и коалициите не постигнаха..

публикувано на 06.02.23 в 09:09

Семинар за противодействие на трафика на хора събира в Благоевград експерти в различни области

Семинар за противодействие на трафика на хора събира в Благоевград експерти в различни области. Семинарът се организира от Националната комисия за борба с трафика на хора, местната структура на комисията, както и фондация „Кампания А21“. Двудневният семинар, който започва днес в 11 часа в Благоевград, цели да очертае общата рамка и подходите за..

публикувано на 06.02.23 в 07:19