Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани категорично против намерението за преработка на опасни химични вещества

Перничани се обявиха категорично срещу внесено инвестиционно намерение за преработка на опасни химични вещества. На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров и собственика на фирмата – инвеститор Атанас Калев, те настояха също съществуващата сега площадка, на която фирмата съхранява химикалите, да бъде преместена. Кметът се ангажира всички въпроси, становища и възражения от страна на гражданите да бъдат внесени в МОСВ.

Площадката е на територията на бившия завод за токоизправители и е в непосредствена близост с жилищата в кварталите „Изток” и „Църква”. Инвестиционното намерение е в два модула; „Внедряване на технология за третиране на опаковки, замърсени с опасни вещества" и „Инсталация за рециклиране на разтворители“. Инвеститорът Атанас Калев се опита да разсее опасенията на хората, че в процеса на преработката ще се отделят вредни вещества. Той обясни, че фирмата разполага с модерна инсталация за рециклиране на разтворители – внос от Италия и с модерна апаратура.

За всички години, откакто сме в Перник, при множеството проверки, които са ни правени досега нямаме забележка по отношение на пожарна безопасност, РЗИ, околна среда”, заяви Калев.

Бизнесменът обаче не успя да убеди гражданите, които са категорични, че мястото на такава площадка и на такива технологии не е в населените места, на 250 метра от жилищните блокове.

Кметът Станслав Владимиров заяви, че ще съдейства всики поставени на срещата въпроси да внесени в РИОСВ и МОСВ.

„Защото и след тази среща въпросите са повече отколкото отговорите", каза Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модно ревю в Градската художествена галерия

Студенти от специалност „Мода“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха над 100 тоалета от 17 колекции на годишното си модно ревю. Празник на модата и красотата показа нестандартните и свежи идеи на младите дизайнери.  За трета поредна година студентите от Факултета по изкуствата представиха своя талант. Ръководителят на Катедра „Изобразително..

публикувано на 14.05.24 в 19:10

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на началния..

публикувано на 14.05.24 в 15:54

Трудова борса за хора в неравностойно положение в Кюстендил

Специализирана трудова борса за хора в неравностойно положение отвори врати днес в кюстендилското читалище "Братство". По време на борсата 10 фирми от Кюстендил представиха пред търсещите работа дейността си и възможностите за разкриване на работни места. Обявените работни места на трудовата борса бяха 105 в представените сектори като..

публикувано на 14.05.24 в 15:34

Обсъдиха развитието на здравеопазването в Кюстендил

Въвеждането на безплатни консултации с лекари-специалисти от страната с цел профилактика, изграждане на Дом за възрастни хора, създаване на Център за долекуване на пациенти, претърпели инсулти и инфаркти, и Лечебно-диагностичен център за комплексни стоматологични рехабилитации, бяха обсъдени на кръгла маса, посветена на развитието на здравеопазването в..

публикувано на 14.05.24 в 15:31

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили решението,..

публикувано на 14.05.24 в 11:18

Европейска нощ на музеите в Кюстендил

Поредното издание на Европейската нощ на музеите ще се състои в Кюстендил на 18 май. През деня всички музейни експозиции ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10:00 ч. до 21:00 часа. Археологическата експозиция в двора на музея ще приема посетители до полунощ. Едно от традиционните събития в инициативата е играта за любознателни с награди..

публикувано на 14.05.24 в 11:14

Коктейл за зрелостниците от Банско

Кметът Стойчо Баненски покани на коктейл учениците от Банско, които завършват средното си образование. Заедно със Сашка Въчкова – зам.-кмет, и Иван Докторов – секретар на община Банско, той посрещна абитуриентите от Випуск` 2024 г. от Средно училище “Неофит Рилски“, Професионална гимназия по електроника и енергетика, Професионална лесотехническа..

публикувано на 14.05.24 в 10:48