Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Самоков разчистиха падналите от бурните ветрове клони и дървета

Снимка: Община Самоков

   Заради бурните ветрове в последните два дни, клоните на повечето дървета в града бяха изпочупени и паднали по уличните платна и тротоарите. Днес екип от Общината, с техника от Регионалния център за управление на отпадъците, събраха падналите клони, съобщи общинският пресцентър. 

   "Това бе направено по начин, който гарантира икономичното депониране на отпадъка. Зелените отпадъци преминават през дробилка, която значително намалява обема им за по-лесно извозване на по-голямо количество отпадък. Отделно оползотворената маса значително ще намали размера на депонирания отпадък, като по този начин ще се намалят и разходите. За всеки тон депониран отпадък до миналата година се заплащаше по 59 лв. отчисление към държавата, през януари и февруари таксата беше 95 лв. и от март – за тон депониран отпадък в регионалните центрове – 69 лв., Община Самоков се е възползвала от възможностите, които е предоставила държавата, отчислените по този начин средства да се връщат под формата на инвестиции в техника за опазване на околната среда. Камионът, с който се извозват отпадъците, и дробилката са закупени от отчисленията. Общината е закупила още и багер, мулчер, още една сепарираща инсталация и др. техника, с която е оборудвала Центъра за управление на отпадъците, с цел по-ефективна работа и разширяване на дейността му".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме 112 години от Освобождението на Горна Джумая

С тържествена програма в Благоевград ще бъдат отбелязани 112 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Честванията ще започнат в 10.00 часа с панихида за загиналите и полагане на цветя пред паметната плоча на майор Орлински и мемориала на Делчевия род, в двора на храм „Въведение Богородично“ в кв. „Вароша“. Поради прогноза..

публикувано на 05.10.24 в 07:40

Застудяване и валежи от дъжд

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Локални, временно интензивни и значителни по количество валежи ще има през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до..

публикувано на 05.10.24 в 07:37

"Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?"

Във фоайето на Регионалния исторически музей в Благоевград официално бе открита изложба с мото "Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?". Инициативата е на сдружение "Съзнание" с председател Христина Спасова. Музеят е домакин на експозицията и участва с ценни експонати от фонда на културната институция. Изложбата е съвместна с Градската..

публикувано на 04.10.24 в 20:06
Акция на

РИОСВ София проверява „Кудин дол” в Перник

РИОСВ София е извършила проверка на сгуроотвал „Кудин дол” в Перник по сигнал за силно запрашанане. За проблема алармира и кметът на Перник Станислав Владимиров.  Установено е , че на площадката, предназначена за временно съхранение на производствени отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“, се съхраняват прахообразни отпадъци, от повърхността се надига..

публикувано на 04.10.24 в 19:51

Пленер по живопис в Перник

Художници от България, Сърбия и Турция участват в започналия в Перник Междунроден пленер по живопис. Артпроявата е на тема „Перник- дух и колорит” и по традиция предшества празника на града, който се отбелязва на 19 октомври.  Артсъбитието води началото си от 1998 година и от няколко години се провежда край бреговете на язовир „Слаковци”. Тазгодишното..

публикувано на 04.10.24 в 18:14

Световният пробег на мира премина през Перник

Световният пробег на мира премина през Перник. Участниците в  международната щафета бяха посрещнати от деца-шампиони и заедно с тях пренесоха огъня до двора на ОУ „Св. Иван Рилски” и Природо-математическата гимназия "Христо Смирненски". Сред дошлите да посрещнат факела на мира бяха кметът Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов и..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Фалшива страница във фейсбук "Абонамент за Благоевград" събира лични данни

Фалшива страница във фейсбук "Абонамент за Благоевград" събира с измама лични данни. В пост на страницата се твърди, че Община Благоевград призовава да си закупите само за 4,12 лв. една от 500-те смарт карти, които предлагат 6 месеца неограничено пътуване в града.  Публикуван е линк, който води към интернет страница с дизайн, имитиращ официалната..

публикувано на 04.10.24 в 15:40