Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 лева спечели живописец в изложбата конкурс "Историческа живопис"

2
Димитър Димитров, Мирослав Йотов, Веселин Чакъров, Ивелин Михайлов

От 6-ти май до 24-ти май се проведе изложба конкурс „Историческа живопис“, която е първата такава изложба, провеждана в България през последните 30 години. В изложбата участваха художници от 5 държави – Русия, Казахстан, Германия, Украйна и България. 

Целта на изложбата конкурс е да подпомогне живописци, които творят на историческа тематика и по-конкретно –  антична и средновековна история, случила се по нашите земи.

Конкурсът се проведе в 2 етапа – избор на публиката и оценки от квалифицирано жури. 

Проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и доц. Николай Нинов бяха членове на журито, като техните оценки бяха равностойни с оценките на публиката. Първото място бе отредено за Мирослав Йотов с неговата картина "Прием при цар Симеон Велики“.  Второ място е за Веселин Чакъров и картината му „Чудото с патриарх Евтимий“, на трето се нареди  Дияна Брешкова с нейната картина на „Царица Ирина“. 

Общият награден фонд е 13 000 лева, като суми от 10 000, 2 000 и 1 000 лева са наградите на победителите съответно на първо, второ и трето място. 

Финалистът Мирослав Йотов разказва за картината „Прием при цар Симеон“, че е: „ Картина, която изобразява епохата до най-малки детайли. Целта на картината е да се покаже величието на цар Симеон, да се предаде визуално в пълния блясък обстановката на Велики Преслав, гостите които приема царя.  Предал съм максимално автентично времето и обстановката, за да може да се усети духа на времето и епохата от зрителя, тъй като това е една част от историята, с която винаги сме се гордели като българи и исках отново да я припомня на народа ни. В картината заложих дълбок психологически разказ на всички присъстващи: различните персонажи на народи- гости на царя, царското семейство, придворните. По това време Симеон не само е бил равен на византийския император, но и повече от него и това величие съм пресъздал максимално достоверно с помощта на консултанти по епохата, за да остане за бъдещите поколения."

За избора на темата „Чудото с патриарх Евтимий“ художникът Веселин Чакъров, класиран на второ място споделя: „Нарисувах един мрачен епизод от българската история, когато пада столицата на Второ българско царство – Велико Търново. Патриархът e трябвало да бъде обезглавен, когато палачът вдигнал меча да отсече главата му, той се парализирал. Тогава османците решават той да не бъде убит, а изпратен в заточение. Пращат го в сегашния Бачковски манастир, където живее до края на дните си. За мен беше провокация това, че сюжетът предразполага към нещо доста мрачно, но носи емоционален заряд и послание за поколенията. Посланието, закодирано в цялата картина е, че винаги има надежда, патриарх Евтимий е символ на непреклонния български дух.“

Дияна Брешкова, която се нареди на 3-то място, сподели причината да избера да рисува царица Ирина: Царица Ирина Комнина втора жена на цар Иван Асен Втори.Тя е дъщеря й  на епирския деспот Теодор Комнин пленен с цялото си семейство от българския цар.Тя е била много красива и силна жена и не остава незабелязана от българския владетел.Говори се ,че след смъртта на Иван Асен II тя става регент на сина им Михаил II и управлява от негово име.Това е накратко нейната история.Аз реших да я нарисувам ,защото търсех силен и впечатляващ женски образ в нашата история.Короната е рисувана по възстановка на оригинала на короната й.“ 

Организаторите от Исторически парк планират изложбата да се превърне в ежегодна инициатива, като са планували догодина наградният фонд да е бъде в двоен размер, за да може все повече да се подкрепят българските творци.

Видео от оценките и награждаването на участниците в изложба-конкурс „Историческа живопис“: https://bit.ly/2LXpegK 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кюстендил обсъдиха промени в районите на планиране

Възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините, бяха обсъдени на форум, организиран от кюстендилската търговско-промишлена палата. Домакин на събитието е Община Кюстендил...

публикувано на 27.09.24 в 14:31

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели българите,..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Ученици и учители спортуваха заедно в СУИЧЕ в Европейския ден на спорта

За поредна година ученици и учители от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград заедно се включиха в инициативата  Европейски ден на спорта. Днешният ден беше посветен на опазването на природата и разделното събиране на отпадъците. Училищното ръководство заедно с учителите и учениците бяха подготвили спортна програма, която включва различни..

публикувано на 27.09.24 в 12:58

Осигуряват се средства за асфалтиране на още една улица в Петрич

Кметът на общината Димитър Бръчков подписа в МРРБ споразумение за осигуряване на средства за цялостно асфалтиране на ул. „Стою Хаджиев“ в град Петрич. Министерството финансира общини, които имат готови проекти с влезли в сила разрешения за строеж. Община Петрич е една от тях.  Улица „Стою Хаджиев“ е в обхвата и на проекта за реконструкция на..

публикувано на 27.09.24 в 11:51

Нарушено водоподаване по улица в Благоевград

Във връзка с ремонт на уличен водопровод от 01.10.2024 г. (вторник) до 31.10.2024г.(четвъртък) от 08.00 часа до 17:00 часа, в делничните дни ще бъде нарушено водоподаването по ул.”Мара Бунева” в Благоевград. За улесняване на работния процес е необходимо живущите и работещите в района да преместят личните си МПС, призоваха от ВиК Благоевград...

публикувано на 27.09.24 в 11:34

Река Струма потече оранжева в района на Перник

Река Струма потече оранжева в района на Перник като замърсяването е от късния следобед вчера. С гневен пост в социалната мрежа кметът Станислав Владимров изрази възмущението си от нехайството на институциите. "Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ...

публикувано на 27.09.24 в 10:37

Вносителите на тютюневи изделия, в които има пластмаса плащат нова такса

Вносители на тютюневи изделия, в които има пластмаса, да плащат продуктова такса на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Това предвиждат промените на правителството в Наредбата за продуктова такса. Мярката е за тютюневи изделия с филтри, съдържащи пластмаса, нагревателите тютюневи изделия, пуретите, само филтрите,..

публикувано на 27.09.24 в 10:01