Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Детство по ноти" – концерт на лауреати от "Звезди в Радиото"

На 1-ви юни – Международния ден на детето, Радио Благоевград подари на своите слушатели концерт с участието на лауреати в конкурса "Звезди в Радиото". Тази година, в края на месец март по традиция, трябваше да бъде десетото издание на популярния конкурс за млади изпълнители "Звезди в Радиото", но поради извънредното положение се отложи за през есента. Но фонотеката на Радио Благоевград разполага с прекрасните изпълнения на децата, печелили първите места в деветте издания до сега – това са песни, създадени специално за победителите в конкурса и продуцирани от БНР – Радио Благоевград. 

"Звезди в Радиото" е конкурс за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика . Организатори са Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) – Благоевград със съдействието на Регионалното управление на образованието – Благоевград.

Наградата за първо място в разделите "Фолклор" и "Популярна музика" е песен, продуцирана от БНР Радио Благоевград. Класираният на първо място в раздел "Инструменталисти" получава  професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Така десетки талантливи деца получават възможността да работят в професионалната среда на Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград с ръководител д-р Маргарит Русев. За надарените деца специално пишат песни композитори като Валери Димчев, Петьо Кръстев, Борис Янев, Милан Георгиев и други. Текстовете на песните са на поети – приятели на Радио Благоевград – Петя Хантова, Елица Виденова, Герасим Балабанов, Георги Савеклиев и други. 

В проекта си "Инвестирай в младостта", Радио Благоевград е партньор и на множество фестивали в региона, в които се включва като поощрява със специални награди млади изпълнители. Наградите са професионални звукозаписи в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. По този начин Радиото на Югозапада дава криле на младите хора, тръгнали по пътя на изпълнителското изкуство. 

В празничния детски концерт на 1-ви юни звучаха следните песни и изпълнители:

1. Александрина Механджийска – „Приятелството съществува“; Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Петя Хантова

2. Анелия Трендафилова – „Направило моме“; Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

3. Даниела Георгиева /лауреат "Звезди в Радиото 2017 " – раздел Фолклор"/ – „Не виткай се, Софче“, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

4. Методи Методиев /лауреат на конкурса "Звезди в Радиото" -– раздел "Инструменталисти "/ – „Копаница“, Музика и аранжимент: Боян Боянов

5. Ванина Калъпсъзова – „Непокорна“, Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Елица Виденова

6. Дарина и Анабел Дамянови  – „Неделя дойде“ /Звезди в радиото 2019 – раздел Фолклор 1 награда/, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

7. Мария Костадинова – „Море сокол пие“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

8. Елиза Огнянова – „Цонино хоро“ /инструментал/, Музика: Румен Сираков, аранжимент: Боян Боянов

9. Елита Георгиева – „Ако се загубим“, Музика и аранжимент: Борис Янев, текст: Георги Савеклиев

10. Мартин Златарски – „Зора се зазорила“, Музика и текст: народен, аранжимент: Веселинка Боянова

11. Моника Христова – „Слънце зайде“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

12. Константина Димитрова – „Няма да спра“, Музика и аранжимент: Милан Георгиев, текст: Герасим Балабанов

13. Снежана Карамфилкова – „Го фатиле“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

14. Фатме Кальор – „Излел е Дельо хайдутин“, Музика и текст: народен, Радослав Владимиров – гайда

15. Мирела Миладинова – „Ела ти ела“, Музика и аранжимент: Петьо Кръстев, текст: Петя Хантова

16. Соня Ковачка – „Севдо, Севдо“, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

17. Христина Ангелова – „Ягоди в снега“, Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Елица Виденова

В звуковия файл можете да чуете целия концерт – > 

БНР подкасти:

Вижте още

Седмица на Кирил Стефанов в Радио Благоевград

На 28 март се навършват 90 години от рождението на професор Кирил Стефанов (1933-2005 г.) - един от най-известните композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр. По този повод се организира Седмица на Кирил Стефанов в Радио Благоевград . В  предаванията „Събуди деня“, „Сюжети от деня“ и „Ефир за приятели“ са включени..

публикувано на 27.03.23 в 16:06

Открито студио от къщата музей "Димитър Пешев" в Кюстендил

След седем последователни предавания "Изгрей зора", в които проследихме събитията и се вгледахме в личностите с най-голям принос за спасяването на българските евреи през 1943 г., на 26 март слушателите ни можеха да чуят, а последователите ни във ФБ – и да видят – "изнесеното студио", което реализирахме от къщата музей "Димитър Пешев" в Кюстендил съвместно..

публикувано на 27.03.23 в 13:11

„На меНе ми пука!“ – новият младежки подкаст по Радио Благоевград

В ефира на Радио Благоевград и в дигиталните канали на медията ни стартира нов младежки подкаст. Той е съвместен проект на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и предаването „Тийн Зона“. Първият епизод на подкаста е посветен на финансовата грамотност на младежите – инвестиции, планиране на разходите, организиране и контрол на финансовите..

публикувано на 13.03.23 в 10:21

Преподаватели от ЮЗУ с изложба в Радио Благоевград

Преподаватели-художници от катедра „Изобразително изкуство“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ представят поредна изложба. Експозицията ще бъде открита на 14 март 2023 г. (вторник) от 16:00 часа в Арт салона на Радио Благоевград. Инициативата е посветена на 50-годишнината на Радио Благоевград, с което университетът има дългогодишно..

публикувано на 09.03.23 в 14:01

Радио Благоевград на 50: Споделено с приятели

Споделено с приятели – под това мото започаха инициативите на Радио Благоевград, посветени на неговата 50-годишнина. Този следобед бе поставено началото в Арт салона на медията, с Обща изложба на жените творци от Благоевград. Д иректорът на Радио Благоевград, Рина Далева, откри експозицията, която привлече представители на различни институции и..

публикувано на 21.02.23 в 16:58

Споделено с приятели

В навечерието на 8 март, Арт салонът на Радио Благоевград представя традиционна обща изложба на жените творци. Дружество „Искрици“ е съорганизатор на проявата, която се провежда със съдействието на Югозападния университет, Сдружение „Ние, жените“ и Винената партия. Официалното откриване е на 21 февруари от 16 часа.  „Споделено с..

публикувано на 20.02.23 в 15:40

„Звезди в Радиото – 2023”

Представяме на вниманието Ви дванадесетото  издание на конкурса „Звезди в Радиото”,  в който имате възможност да участвате. „ Звезди в Радиото – 2023 ” -  8 и 9 април  2023 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 15.02.23 в 10:00