Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С акция в Перник активисти от „Грийнпийс" – България показаха червен картон на въглищната индустрия

Демонстрацията се състоя на стадиона в пернишкия квартал Калкас, който на 7 май тази година при авария на шламохранилището на ТЕЦ „Република” бе залят с шлам. Разливът засегна голяма площ, като замърсяването стигна и до водите на река Струма.

Три месеца по- късно теренът все още не е напълно изчистен и е покрит с въглищна пепел. Освен, че е негоден за спорт, той се превръща и в поредния източник на въздушно замърсяване, заявиха от екоорганизацията. 

Според „Грийнпийс, решението не е в намирането на ново място за съхраняване на отпадъците на ТЕЦ „Република“, а в цялостната трансформация на енергийната система. Докато въглищната индустрия получава необосновано висока подкрепа от правителството, новите технологии за производство на енергия нямат шанс дори да излязат на терена, за да се включат в състезанието, заявиха участниците в демонстрацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смяна на съветници на ДПС в местния парламент в Кюстендил

Общинската избирателна комисия в Кюстендил заличи от списъка на избраните общински съветници Габриела  Стоянова, издигната от ПП "Движение за права и свободи", под №1 в листата и обяви за избран Христо Христов, който е под №3 в листата. Решението е от вчера, след постъпило писмо от председателя на Общинския съвет Димитър Велинов, с което той..

публикувано на 05.07.24 в 11:49

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо същият период..

публикувано на 05.07.24 в 10:47

Само за 5 дни: 100 тежки катастрофи по пътищата ни – 9 загинали

Трима души са загинали, а 29 са ранени при 23 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани четири тежки и 24 леки ПТП-та, при които са пострадали четирима души. От началото на месеца у нас са станали 100 катастрофи с девет жертви и 119 ранени. От началото на годината са регистрирани 3328..

публикувано на 05.07.24 в 10:17

Сесиите на Общинския съвет в Дупница вече се излъчват в реално време в интернет

Заседанията на Общинския съвет в Дупница вече са достъпни  в youtub канала на общината, както и във фейсбук. Дупнишкият парламент вече има и нов и аудио система и система за гласуване. На последното си заседание съветниците увеличиха три пъти цена на активите, които ще се отдават под наем на “Кюстендилска вода”. Тя ще бъде близо 10 000 лева месечно..

публикувано на 05.07.24 в 09:47

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на полицаите,..

публикувано на 05.07.24 в 09:40

Нов начин на комуникация с ВиК Благоевград

Е-фактуриране е нов начин на комуникация с “Водоснабдяване и Канализация” ЕООД - Благоевград. Тя предоставя възможности потребителите да се информират за възникналите задължения, подава самоотчети и да се следи графика за отчитане. За тази цел е необходима само регистрация. Ако Вие сте юридическо лице, регистрацията в..

публикувано на 05.07.24 в 09:36

Ремонтират Кукления театър в Благоевград

Започва дългоочакван ремонт на Куклен театър - Благоевград. Вече е подписан договорът за възлагане на строително-ремонтните дейности. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка. Ще бъде реновирана театралната сцена,..

публикувано на 05.07.24 в 09:29