Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Благоевград ще гласуват за нови наемни цени на пазара, прекратяване концесията на Аквапарка и дали да има производствена зона

51 са точките, включени в дневния ред на утрешното заседание на Общинския съвет в Благоевград. Ябълка на раздора се очаква да бъде точката за изменение на ОУП за изграждане на индустриална зона. Преди дни в социалната мрежа кметът инж. Румен Томов призова общинските съветници: „да спрат да правят политика на инат, крайно време е решенията им да са в полза на благоевградчани“. И още от написаното от градоначалника:

„На предстоящата сесия на Общински съвет следва да се разгледа решение за изменение на ОУП, решение чакано дълги години, решение продиктувано от нуждата в Благоевград да има индустриална зона и тя да е глътка въздух за колабиращата икономика. Ето защо останах озадачен от отрицателното становище на една от постоянните комисии. Нека не превръщаме Благоевград в заложник на лични и бизнес интереси и политически амбиции.“

По време на днешната пресконференция председателят на Общинския съвет Андон Тодоров бе категоричен, че по това предложение има груби нарушения. А заместникът му Евгени Бибов допълни: „Не ми се вярва точката да бъде приета. Става дума за три зони. Там, където общината иска да прави бизнес парк, е трудно изпълнимо. Не виждам защо първо трябва да променяме предназначението, после да изкупуваме имоти. Тъй като там повечето, да не кажа 90%, са частни имоти. Ако сменим предназначението, цената ще се вдигне три пъти. Това се очаква да бъде смесена многофункционална зона."

По думите на Андон Тодоров, за да се направи една такава зона, са необходими поне 5-6 години.

„Не искам хората да се заблуждават, че някой иска да направи индустриална зона, а Общинският съвет пречи. Процедурата е страшно дълга."

На утрешната сесия предстои да бъде гласувано намаляване на базовите наемни цени на пазара в областния център, с цел подкрепа за бизнеса след COVID-19. 

„Имаше протестно писмо от хора, които стопанисват маси на пазара, че искат намаляне цените на наемите. Стигнахме до извода, че това трябва да се направи за тях. При всички положения ще бъдат намалени базовите цени, има предложение това да се случи дори с 30%“, каза Андон Тодоров.

„Идеята е да подпомогнем хората в това тежко положение, свързано с епидемията. Пазарите няма да работят на печалба, но няма да бъдат и на загуба. На тези хора дължим компенсация в последните 6 месеца, когато те плащаха наемите си съвестно. По-ниските цените ще бъдат в сила поне за шест месеца напред“, допълни зам.-председателят на ОбС-Благоевград Кирил Ваклинов.

След постъпило искане от жители на село Делвино общинските съветници ще гласуват населеното място да бъде с кметство, а не с наместник.

„Близо 600 са регистрираните български граждани с двойно гражданство. Преди време подобна беше ситуацията в село Дъбрава“, заяви Тодоров.

Двама благоевградчани предстои да получат звание „Почетен гражданин“. Това са Михаил Йорданов Цонев и посмъртно – художникът и педагог доц. Атанас Дафинов.

Прекратяване на договора за концесия на Аквапарка в Благоевград – още една тема, която се следи с обществен интерес и ще бъде дискутирана на утрешното заседание.

„Закритият басейн е пълен с вода, а вътре се е превърнало в сборище на наркомани. Сградата е общоопасна, което означава, че всеки момент може да падне. Това е притегателно място, затова е спешно още утре да предприемем мерки за прекратяване на тази концесия. Има вероятност да влезем в съд, но по-добре да направим нещо, отколкото да не правим нищо“, каза Кирил Ваклинов.

На пресконференцията стана ясно, че се работи и по процедурите за изграждане на нови черкви в Благоевград – едната на пазара, другата – в района на бившата казарма. Около 500 кв. ще бъде тази при търговските площи, ще има пространство и за озеленяванe. Предвижда се паркингът да бъде запазен.

Храмът в района на казармата ще бъде по-голям. Предвижда се да бъдат отделени около 7-8 декара . „ПУП-а трябва вече да е готов. Дано не изпуснем някой срок, за да не си вземат терена от Военното министерство, заради непроменено предназначение и забавяне", каза още Евгени Бибов.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Елеонора Тахова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

обновено на 10.05.24 в 07:19

В Благоевград разясняват безопасните условия на труд

Конференция, посветена на безопасността и здравето при работа, ще се състои днес от 11:00 часа в сградата на Община Благоевград. Повод за конференцията е проведената в началото на месец февруари информационна кампания, по инициатива на ИА „Главна инспекция по труда“, с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, посветена на..

публикувано на 10.05.24 в 07:15

Облачно, с валежи в Южна България

Днес облачността ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността.  Максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса.

публикувано на 10.05.24 в 07:09

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник. Д-р Александър Александров, който бе и депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание отново атакува парламента, този път от регистрираната от бившия главен прокурор Иван Гешев коалиция.  В периода 2015-2017 година д-р Александров бе областен управител на Перник, а след това и депутат в..

публикувано на 09.05.24 в 15:58

Новият областен управител на Благоевград Георги Динев официално встъпи в длъжност

Със свое решение Министерският съвет назначи  новия областен управител на Благоевград Георги Динев. Досегашният губернатор Мария Димова предаде символично властта на Динев на церемония в областната администрация.   „Като свой и на цялата Областна администрация основен приоритет ще поставя провеждането на честни и свободни избори“ – каза..

публикувано на 09.05.24 в 15:47

С шествие отбелязаха Деня на Европа в Кюстендил

С шествие от централния площад "Велбъжд" до паметната плоча на загиналите кюстендилци във Втората световна война беше отбелязан Денят на Европа в Кюстендил. На събитието присъстваха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет, председателят на Общинския съвет на Съюза на..

публикувано на 09.05.24 в 15:18

Денят на Европа в Благоевград

Представители на местната и изпълнителната власт, хора на изкуството и образованието, както и жители на Благоевград, се включиха в официалното отбелязване на Деня на Европа. Началото на събитието бе поставено пред паметната плоча на загиналите във войните за свободата и независимостта на България, на площад „Георги Измирлиев – Македончето“...

публикувано на 09.05.24 в 14:14