Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха проект за новия храм на пазара в Благоевград, издигат черквата до 2.5 години

Представиха идеята и за първата у нас Свободна икономическа зона

3
Снимка: Елеонора Тахова

Новият храм в Благоевград, който ще носи името на Свети Великомъченик Мина, се очаква да бъде готов до две години и половина. Днес експертната група единодушно одобри идейния проект, предложен от Неврокопската митрополия. Единственият "въздържал се" бе Кирил Илиев от ПП ГЕРБ. 

"Групата бе от 17 души, представители от всички политически партии. Разгледахме четири проекта и избрахме този на Неврокопската митрополия. Предстои да го внесем за гласуване от Общинския съвет", каза кметът на Благоевград Румен Томов.

Проектант на избрания проект е арх. Георги Витанов.

"Това е храм 589 кв. разширена застроена площ. Предстои проектиране, строително разрешение и след това за около две години и половина ще го реализираме. Предстои изграждането на паркинг на четири нива, който ще бъде в непосредствена близост до храма и още един на около 600 метра разстояние", допълни градоначалникът.

По време на днешната среща на общинското ръководство с медиите стана ясно, че се планира изграждането на концепция за развитието на благоевградска област 2021-2040 година, която включва изграждането на свободна икономическа зона, свободна индустриална зона за всички сектори, данъчни облекчения за инвеститорите и създаване на механизми за привличане на инвестиции. Предстои да бъдат създадени нови инфраструктурни проекти.

"Проектът за развитие на Благоевград е изключително мащабен и сега започваме да го развиваме. Очакваме да бъде готов до няколко месеца. Трябват ни производствени мощности в града, за да го запазим жив. Ръководител на екипа е икономистът проф. Димитър Тадаръков", допълни Томов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветя за 100 години от смъртта на Дядото в Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 100 години от смъртта на Димитър Благоев. Ритуалът по полагане на цветя се състоя пред паметника на Дядото. Ученици от Второ основно училище, чиито патрон е Благоев, припомниха моменти от живота му. Пред паметника на Дядото на площад „Георги Измирлиев“ цветя положиха зам.- кметът на Община Благоевград..

публикувано на 07.05.24 в 12:07

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията. Тя беше..

публикувано на 07.05.24 в 10:20

По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят във влаковете..

публикувано на 07.05.24 в 10:17

Сандански посреща чудотворната икона на света Богородица

Утре, на Светла сряда, в 17:00 ч. чудотворната икона на света Богородица „Св. Пояс“ ще пристигне в град Сандански, пред сградата на община Сандански. Утвърдена традиция е в навечерието на празника – Светла сряда, в града да бъде посрещната чудотворната икона на Света Богородица „Св. Пояс“, която пристига от църквата „Св. Антоний“ в град Мелник. С..

публикувано на 07.05.24 в 10:01

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 09:27

7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става професионален..

публикувано на 07.05.24 в 09:25

Светли вторник и надежда за просветление

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица, която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети апостол Тома,..

публикувано на 07.05.24 в 09:15