Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОЩ препоръча постепенно разхлабване на COVID мерките

Снимка: БГНЕС

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на Covid-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. 

С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, Ваксинационния щаб и министри.

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи премиерът.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план здравният министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 от тях е поставена и втората доза от ваксината.

В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, коментира премиерът Борисов.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, каза председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на Covid-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Виолета Коритарова

Министър Коритарова ще инспектира строителството на инфраструктурни обекти в Симитли

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова ще посети Симитли в четвъртък, 4 юли.  По време на визитата си министър Коритарова ще има среща с кметовете на Симитли, Разлог и Банско. Тя ще направи инспекция на два обекта, които вече се изпълняват с финансиране от инвестиционната програма за общински проекти,..

публикувано на 03.07.24 в 17:59

Нова находка в античния град Хераклея Синтика

На голяма статуя (над човешки ръст) се натъкна екипът на проф. д-р  Людмил Вагалински при проучванията сега в античния град Хераклея  Синтика, м. Рупите. Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал на града. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да..

публикувано на 03.07.24 в 16:44

"Празник на пеперудите" край Кюстендил

„Празник на пеперудите" започва на 5 юли в с. Полска Скакавица, край водопада там. Идеята на събитието е да бъде популяризиран един от най-красивите природни феномени по река Струма. Височината на водопада е около 50 метра, с което той се нарежда на трето място в България. "През 2010 години се ражда една прелестно пеперудена идея – да се направи..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Библиотеката в Кюстендил с лятна програма за децата

За поредна година Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ в Кюстендил започва инициативата "Лято е, ела в библиотеката“. Лятната програма е за деца от всички възрасти, а участието в нея е безплатно. Заявки за участие могат да правят и организирани групи. В юлската програма събитията ще се провеждат предимно във вторниците. На 9 юли предстои..

публикувано на 03.07.24 в 13:53

Освободиха заместник областния управител на Перник

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен зам. областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.Той бе назначен на поста на 11 декември м.г.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на „Да, България” и бе назначен за зам. областен управител на  Перник на..

публикувано на 03.07.24 в 13:47
Д-р Анатоли Митов

Оставки в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Началници на отделения в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник подават оставки заради готвена смяна на директора на здравното заведение д-р Анатоли Митов. В подкрепа на д-р Митов е стартирана подписка, медиците са готови и на протест. Оставки към момента са подали шефовете на АГО д-р Ивайло Лазов, на неврологично отделение д-р Даниела Стойчева и на Детско..

публикувано на 03.07.24 в 12:25

Обучение на ръководните екипи на ВиК Благоевград

Съвременна система с възможност за дигитално управление и контрол беше презентирана пред ръководния персонал на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград. Тя е предназначена за откриване на течове по водопроводните мрежи и намаляване на загубите на вода. Другият ефект при въвеждането на модерната техника е локализирането на местата с..

публикувано на 03.07.24 в 11:50