Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лалка Радкова с номинация за Награда за радиожурналистика "Сирак Скитник 2020"

Дългогодишната журналистка в Радио Благоевград Лалка Радкова получи номинация за годишните награди на БНР "Сирак Скитник 2020" в категория "Радиожурналистика". Наградата се присъжда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година. 

За тази награда Лалка Радкова е в надпревара със: Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе, Петя Янакиева от Радио Бургас, Екатерина  Костова – редактор в екип „Информация“ на Радио Пловдив, Елена Балабанова – журналист от Радио Стара Загора и Йоан Колев –  журналист от Главна редакция „Радио България“.

През всичките си години в обществената медия, като водещ и репортер, Лалка Радкова успешно гради имидж на журналист с остро перо, с открояващо се присъствие пред микрофона, но през последната година тя категорично заяви, че е журналист, който заслужава специална награда. Във време на пандемия, когато целият свят съсредоточи вниманието си върху здравето и огромната опасност, която надвисна над него, Лалка Радкова се превърна в гласа на целия Югозапад с информации, свързани с новия коноравирус, с опасностите, с необходимите мерки за борба, за всичко, което касае новата пандемия от Covid-19. Като водещ на традиционната рубрика „Здравен компас” Лалка Радкова извади като приоритет бързата и достоверна информация, касаеща всички в точния момент. Факт е, че Благоевградска област още от началото на пандемията е в „червената зона“, което постави пред още по-големи изпитания професионализма на журналистите в ресора на здравната тематика. Лалка Радкова буквално се превърна в регионалния „глашатай” на всичко, свързано с новото заболяване.

В ежеседмичната рубрика „Здравен компас” по Радио Благоевград, освен темите за новия коронавирус, намират място изявени лекари и специалисти в различни области – кардиология, ендокринология, хирургия, детски болести, неврология, психиатрия, инфекциозни заболявания и много други. Гостуващите й често пъти са водещите имена в България – професори в най-големите университетски болници в България. Нейни гости са били кардиолозите: проф.Чирков, проф.Сотир Марчев, проф.Иво Петров, д-р Георги Маждраков, ортопедите:  проф. Пламен Кинов, доц.Сашо Асьов, неврохирургът доц. д-р Красимир Минкин, вирусологът проф. Златко Кълвачев, пулмологът д-р Александър Симидчиев, инфекционистът от ВМА гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, с която има ежемесечна рубрика „Инфекциозен навигатор“, доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България и много други, сред които изявените лекари и специалисти от региона. Подготвена като за изпит по медицина, но боравейки с достатъчно разбираеми за слушателите думи, Лалка Радкова често пъти осъществява ефирна връзка между лекарите и конкретни случаи на пациенти. За мнозина от пациентите, точно тази помощ, която са получавали от ефира на Радио Благоевград е била решаваща за тяхното оцеляване. 

Приоритет за Лалка Радкова са и теми, свързани с православната вяра, с местните традиции и фолклор, с благотворителни инициативи на неправителствени организации,  както и в откриване на героите на днешния ден в малките населени места. В представянето на тези хора в ефира на Радио Благоевград, Лалка Радкова показва умението си да разказва истории – нещо изключително ценно в условията на терабайтите информация,  с която хората са атакувани ежедневно.

Голямата награда „Сирак Скитник 2020“ и годишните награди на БНР ще бъдат връчени в навечерието на Световния ден на радиото на тържествена церемония на 12 февруари след новините в 19.00 часа. 

Събитието ще се излъчва в ефира на програмите „Хоризонт“, Радио Благоевград, Радио Пловдив и Радио Шумен и ще се стриймва на bnr.bg и във Фейсбук страницата на Българското национално радио. 

Екипът на Радио Благоевград пожелава успех на Лалка Радкова!


Вижте още

„На меНе ми пука!“ – новият младежки подкаст по Радио Благоевград

В ефира на Радио Благоевград и в дигиталните канали на медията ни стартира нов младежки подкаст. Той е съвместен проект на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и предаването „Тийн Зона“. Първият епизод на подкаста е посветен на финансовата грамотност на младежите – инвестиции, планиране на разходите, организиране и контрол на финансовите..

публикувано на 13.03.23 в 10:21

Преподаватели от ЮЗУ с изложба в Радио Благоевград

Преподаватели-художници от катедра „Изобразително изкуство“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ представят поредна изложба. Експозицията ще бъде открита на 14 март 2023 г. (вторник) от 16:00 часа в Арт салона на Радио Благоевград. Инициативата е посветена на 50-годишнината на Радио Благоевград, с което университетът има дългогодишно..

публикувано на 09.03.23 в 14:01

Радио Благоевград на 50: Споделено с приятели

Споделено с приятели – под това мото започаха инициативите на Радио Благоевград, посветени на неговата 50-годишнина. Този следобед бе поставено началото в Арт салона на медията, с Обща изложба на жените творци от Благоевград. Д иректорът на Радио Благоевград, Рина Далева, откри експозицията, която привлече представители на различни институции и..

публикувано на 21.02.23 в 16:58

Споделено с приятели

В навечерието на 8 март, Арт салонът на Радио Благоевград представя традиционна обща изложба на жените творци. Дружество „Искрици“ е съорганизатор на проявата, която се провежда със съдействието на Югозападния университет, Сдружение „Ние, жените“ и Винената партия. Официалното откриване е на 21 февруари от 16 часа.  „Споделено с..

публикувано на 20.02.23 в 15:40

„Звезди в Радиото – 2023”

Представяме на вниманието Ви дванадесетото  издание на конкурса „Звезди в Радиото”,  в който имате възможност да участвате. „ Звезди в Радиото – 2023 ” -  8 и 9 април  2023 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 15.02.23 в 10:00

„Хора помагат на хората“

Радио Благоевград се включва в  международната инициатива в знак на подкрепа и солидарност с жертвите на опустошителните земетресения, засегнали Турция и Сирия. На  15 февруари, сряда, точно в 9:45 българско време  в ефира на европейските радиостанции ще прозвучи песента „ Хора помагат на хората “ (People Help the People) в изпълнение на..

публикувано на 15.02.23 в 09:00

Ден на Дико Илиев в Радио Благоевград

На 15 февруари се навършват 125 години от рождението на Дико Илиев – композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в нашата култура.   Днес в Радио Благоевград ще представим творчеството на Дико Илиев, който е автор на десетки хора, маршове, валсове, ръченици, китки за духов оркестър. В предаването „Утро“ с водещ Спаска..

публикувано на 15.02.23 в 08:55