Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите излизат на протест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" днес ще излязат на протест пред Министерство на земеделието. Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето ѝ.

Според недоволните, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, се намира в пълен хаос.

Според тях е абсурдно пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът – с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.   

Пчеларите търпят и огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните години като в някои райони тя дори достига до 5-80 на сто от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. Според пчеларите  смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.  

Днес от бранша ще връчат на министъра на земеделието препоръките си за решаване на проблемите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори. Учениците..

публикувано на 17.05.24 в 08:04

Откриват фестивала "Шарено цвете" в Благоевград

На 17 и 18 май за четвърти път в Благоевград ще се проведе международния детски фолклорен фестивал „Шарено цвете“. Празничната програма ще започне в 9.30 часа днес. Целта на фестивала е да популяризира фолклорното богатство на България, да предостави възможност за изява на деца и млади таланти в областта на музикално-танцовото изкуство в различни..

публикувано на 17.05.24 в 07:19

Валежите спират, до 22 градуса в петък

Днес преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, но само на отделни места ще има слаби валежи от дъжд. В сутрешните часове на места в котловините ще е мъгливо. Около и след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността над много райони ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Ще духа слаб, в Източна България..

публикувано на 17.05.24 в 07:04

Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ открива Майските празници на културата в Дупница

 Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня, който се състоя в началото на м. април, и пристига в града директно от Италия. Дупница е първата спирка от турнето на изложбата в страната. От 17-и май до края на месеца дупничани ще могат да посетят експозицията, която ще бъде разположена в..

публикувано на 16.05.24 в 17:01

Кметът Байкушев награди европейски и републикански шампиони

Медалисти от Спортен клуб „Ипон – Зенит“ получиха грамоти и плакет от кмета на Благоевград Методи Байкушев. Те бяха посрещнати в Община Благоевград заедно с техния треньор и председател на клуба Иван Милчев. По време на срещата кметът ги поздрави за усилията и спортсменството, което проявяват.   Наградени бяха: Борислав Цеков – републикански..

публикувано на 16.05.24 в 16:28

Официално откриват Античния град Хераклея Синтика

Над 10 млн. лв. надхвърля финансовата рамка на проекта „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“. Първият етап вече е приключил, каза на пресконференция ръководителят на проекта Катя Стоянова. Тя припомни, че близо шест месеца обектът беше затворен. За днес бе предвидено..

публикувано на 16.05.24 в 16:19

Решиха проблеми с водоснабдяването на дупнишко село

Дългогодишен проблем с водоснабдяването на с. Крайни дол, община Дупница, е разрешен съвместно от "Кюстендилска вода" и "ВиК-Дупница". Заради дефектирала помпа, населеното място многократно оставаше без питейна вода. След последната авария е подменен помпеният агрегат и е отремонтиран резервният, с което проблемът е решен трайно, съобщиха от..

публикувано на 16.05.24 в 15:25