Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жените в музиката

БНР за втора поредна година се включва в инициативата „Жените в музиката“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тя ще отбележи 8 март – Международния ден на жената по специален начин. 

Специално за празника е създадена класическата песен "Унесено се вгледах в небесата" като поздрав за всички слушатели на БНР. Музиката е на талантливата млада българска композиторка Емелина Горчева, по текст на Дора Габе. Изпълнението е на певицата Сребрина Минева – сопран от състава на Смесения хор на БНР и пианистката Моника Гвоздева, корепетитор на хора.

Емелина Горчева е лауреат на редица международни конкурси за композиция, а нейни произведения са звучали в САЩ, Канада и Европа. 

Сребрина Минева е възпитаничка на Консерватория „Джовани Батиста Перголези“, Италия и често се изявява като солист в концерти и фестивали за класическа музика на европейските сцени и театри в България, Италия, Австрия, Люксембург, Испания, Франция, Сърбия и др. Прави премиери на редица български и чуждестранни произведения като „Темброви фантазии” на проф. Симо Лазаров, "Rival beauty" на канадския композитор Майкъл Пепа и "United together" на италианския композитор Джузепе Фараче.


За да отпразнуват забележителния талант и постижения на жените като артисти, композитори, диригенти и автори на текстове и аранжименти, на 8 март всички европейски обществени радиостанции ще излъчват изключително музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове. Миналата година в инициативата са се включили над 400 радиостанции от 40 държави.


БНР подкасти:

Вижте още

„На меНе ми пука!“ – новият младежки подкаст по Радио Благоевград

В ефира на Радио Благоевград и в дигиталните канали на медията ни стартира нов младежки подкаст. Той е съвместен проект на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и предаването „Тийн Зона“. Първият епизод на подкаста е посветен на финансовата грамотност на младежите – инвестиции, планиране на разходите, организиране и контрол на финансовите..

публикувано на 13.03.23 в 10:21

Преподаватели от ЮЗУ с изложба в Радио Благоевград

Преподаватели-художници от катедра „Изобразително изкуство“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ представят поредна изложба. Експозицията ще бъде открита на 14 март 2023 г. (вторник) от 16:00 часа в Арт салона на Радио Благоевград. Инициативата е посветена на 50-годишнината на Радио Благоевград, с което университетът има дългогодишно..

публикувано на 09.03.23 в 14:01

Радио Благоевград на 50: Споделено с приятели

Споделено с приятели – под това мото започаха инициативите на Радио Благоевград, посветени на неговата 50-годишнина. Този следобед бе поставено началото в Арт салона на медията, с Обща изложба на жените творци от Благоевград. Д иректорът на Радио Благоевград, Рина Далева, откри експозицията, която привлече представители на различни институции и..

публикувано на 21.02.23 в 16:58

Споделено с приятели

В навечерието на 8 март, Арт салонът на Радио Благоевград представя традиционна обща изложба на жените творци. Дружество „Искрици“ е съорганизатор на проявата, която се провежда със съдействието на Югозападния университет, Сдружение „Ние, жените“ и Винената партия. Официалното откриване е на 21 февруари от 16 часа.  „Споделено с..

публикувано на 20.02.23 в 15:40

„Звезди в Радиото – 2023”

Представяме на вниманието Ви дванадесетото  издание на конкурса „Звезди в Радиото”,  в който имате възможност да участвате. „ Звезди в Радиото – 2023 ” -  8 и 9 април  2023 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 15.02.23 в 10:00

„Хора помагат на хората“

Радио Благоевград се включва в  международната инициатива в знак на подкрепа и солидарност с жертвите на опустошителните земетресения, засегнали Турция и Сирия. На  15 февруари, сряда, точно в 9:45 българско време  в ефира на европейските радиостанции ще прозвучи песента „ Хора помагат на хората “ (People Help the People) в изпълнение на..

публикувано на 15.02.23 в 09:00

Ден на Дико Илиев в Радио Благоевград

На 15 февруари се навършват 125 години от рождението на Дико Илиев – композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в нашата култура.   Днес в Радио Благоевград ще представим творчеството на Дико Илиев, който е автор на десетки хора, маршове, валсове, ръченици, китки за духов оркестър. В предаването „Утро“ с водещ Спаска..

публикувано на 15.02.23 в 08:55