Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойка щъркели радват жителите на село Изгрев

Близо 30 години в село Изгрев не са идвали щъркели, каза за Радио Благоевград кметът Йордан Китанов.

Идеята да направя гнездо за тези красиви птици дойде през 2015 година, когато екипи на ЧЕЗ ремонтираха електрически стълб.

“Реших да отида в РИОСВ и да поискам схема за направата на щъркелово гнездо. Направихме го от старо колело на каруца. Помогна ми един майстор от селото, който добави винкели към колелото. Монтирахме гнездото, но три години никой не дойде. През 2018 година дойде само едни щъркел, а миналата година два щъркела, които създадоха и поколение, две малки щъркелчета. Тази година се върнаха само два щъркела, но се надявам да дойдат и още, " разказва кметът.

"Радостта ни голяма, защото това са красиви птици, предвестници на пролетта."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община в Кюстендил е против нови мини в Босилеградско

Общината в Кюстендил подкрепя днешния протест пред Министерството на околната среда и водите в частта му, че не трябва да бъдат създавани нови мини край границата между България и Сърбия. „Не подкрепяме протеста обаче в частта му, в която се иска оставката на министъра", каза за Радио Благоевград , кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.   Общинското..

публикувано на 14.06.24 в 09:22

Психично болен уби майка си в Разлог

Мъж уби майка си в Разлог.  Около 22:05 часа вчера в РУ-Разлог е получен сигнал от жителка на Разлог, че не може да се свърже с нейна 68-годишна съгражданка. От пристигналите на място полицейски служители и екип на ФСМП-Разлог е установено, че 68-годишната жена е починала, след като й е нанесена прободна рана в областта на гърдите от..

публикувано на 14.06.24 в 09:17

Облачно и дъждовно време

На 14 юни валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове главно в югоизточната половина от страната. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между..

публикувано на 14.06.24 в 05:53

Сдружение „Съзнание“ ни кани на изложбата „Следи от изчезване“ в Благоевград

С модернистичния проект „Път към себе си“ новоучреденото софийско сдружение „Съзнание“, направи своята първа официална изява в Благоевград. Домакин бе Регионалният исторически музей, а като част от събитието е съпътстващата изложба на отливки от изчезващи животински видове. Тази вечер бе представен и Творческият съвет към Сдружението, чийто..

публикувано на 13.06.24 в 21:06

Информационна кампания за земеделците

Националната служба за съвети в земеделието чрез своите мобилни общински офиси започна информационна кампания  за начините и обхвата за финансиране на земеделските стопани през тази година от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година  и изпълнение на одобрени проекти по Програмата за..

обновено на 13.06.24 в 18:25

Близо 13 килограма кокаин откриха полицаи при рутинна проверка на кола край Симитли

Близо 13 килограма кокаин, скрити в тайник на лек автомобил, откри полицията в Благоевград. Вчера в района на пътен възел Симитли на главния път Е-79 е спрян за рутинна проверка 53-годишен мъж от Петрич. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че шофьорът е с множество криминални регистрации в полицията и  е осъждан...

публикувано на 13.06.24 в 18:12

Проф. Галин Цоков: Има пропуски и нарушения в документацията в ЮЗУ

„Аз смятам, че тези нарушения не са свързани с някакви груби нарушения или неспазване на законодателството. Просто са пропуски в документацията“, коментира днес министърът на образованието проф. Галин Цоков, който е на посещение в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Министърът присъства на тържествената церемония по присъждането на почетното звание..

публикувано на 13.06.24 в 16:14