Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти в Перник апелират за спазване на противоепидемичните мерки по време на църковните служби

Снимка: БГНЕС

Задължително спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. и носене  на защитна маска за лице, която да покрива носа и устата са част от противоепидемичните мерки, които присъстващите на църковните служби трябва да спазват, съобщават от здравната инспекция в Перник.

На входа на храмовете трябва да има дезинфектант за ръце, задължително да се извършва дезинфекция на всички често докосвани повърхности, като маси, дръжки на врати, парапети, столове и др., както и да се проветряват църквите чрез естествена вентилация. Потокът и броя на лицата, посещаващи храмовете трябва да бъде регулиран, като при възможност се обособи еднопосочно движение с отделни входни и изходни коридори. На видими места трябва да бъдат поставени информационни табели и при възможност да бъде намалена продължителността на църковната служба. Отчитайки спецификата на ритуалите и епидемичната обстановка, от РЗИ считат за целесъобразно присъстващите лица да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Сред препoръките е също да се избягва организирането на обществени и църковни мероприятия, свързани със струпването на много хора на закрити пространства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спорт през лятото за учениците в Благоевград и Дупница

Община Благоевград и спортните клубове на територията на града организират безплатни занимания за учениците през лятната ваканция. Те стартират от 1 юли и ще продължат до края на месец август, като се провеждат по предварително изготвен и утвърден график.  В програмата са включени различни видове спорт.  Заниманията се провеждат от лицензирани..

публикувано на 01.07.24 в 08:47

По-високи пенсии от 1-ви юли

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на..

публикувано на 01.07.24 в 08:21

Общините Рила, Кочериново и Бобошево обявиха частично бедствено положение

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10:00 ч. на 1 юли 2024 г. Обявяването на частично бедствено положение се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община..

обновено на 01.07.24 в 08:14

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател има седем дни, за да..

публикувано на 01.07.24 в 08:10

Горещо с до 38°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо. Горещо време с максимални температури предимно между 33° и 38°.

публикувано на 01.07.24 в 06:57

Фолклорен флашмоб на Ансамбъл „Пирин“

С емоционален фолклорен флашмоб магическите гласове на Ансамбъл „Пирин“ огласиха площадното пространство пред МОЛ „Ларго“  Под диригентството на Латинка Костова хорът на емблемата на Благоевград и с гост - солист - перкусионистът Иван Цонков, изненада в неделния ден жителите и гости на областния център с изпълнения от репертоара на ансамбъла,..

публикувано на 30.06.24 в 16:46

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен". "Да пазим..

публикувано на 30.06.24 в 16:40