🎂 6 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Интензивен е трафикът на леки автомобили на граничния пункт „Кулата – Промахон“.

Кулата
Снимка: Архив

Интензивен е трафикът на леки автомобили, пътуващи към Гърция, на граничния пункт „Кулата – Промахон“. Заради бързите тестове, които гръцките здравни власти продължават да правят на случаен принцип, колите изчакват в рамките на десет минути, преди да влязат в южната ни съседка. След отпадането на част от ограничителните мерки в Гърция и отварянето на плажовете за туристи, рязко се увиличи трафикът към южната ни съседка. Тежкотоварни камиони на Кулата почти няма, но леките автомобили вече са образували опашка. Въпреки облекченията,  остава изискването за представяне на QR-код, който е персонален, отрицателен PCR тест или сертификат за ваксинация, както и такъв, който доказва прекарано заболяване и наличие на антитела. Документите трябва да са преведени на английски, френски, немски, испански, италиански или руски език и да са издадени от сертифицирана лаборатория. Отрицателен резултат от направен антигенен тест гръцките власти все още не признават, уточниха дежурните екипи на Гранична полиция. Един екип от гръцките здравни власти прави и бързи тестове на случаен принцип, което забавя сериозно придвижването на автомобилите. Остава забраната за придвижване в южната ни съседка във времето от 0.30  до 5.00 сутринта. На връщане в страната ни, българите, които са били в Гърция, се поставят под карантина, като ако в рамките на 24 часа представят отрицателен PCR тест пред РЗИ, се освобождават от нея. 


Вижте още
Българска агенция по безопасност на храните

Стотици бутилки и кутии с фалшив зехтин са конфискувани в Благоевградско

Стотици бутилки и метални кутии с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград. Най-вероятно количествата са били внeсени от Солун, където преди  седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било..

публикувано на 05.12.23 в 19:23

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%. Рисковете от..

публикувано на 05.12.23 в 16:42

Община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса

За поредна година община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса.  Местната управа прикани гражданите да украсят междублоковите пространства, градини, дворове и външните фасади на домовете си или офисите, в които работят.  Нека отбележим празниците в сплотеност, и се потопим в една магична празнична атмосфера, призовават организаторите. Снимки..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Доброволно формирование „Банскалии“ с демонстрация на уменията си

По повод Международния ден на доброволеца, Доброволно формирование „Банскалии“ направи в с. Гостун показаха уменията си да действат в случай на пожар. На демонстрацията присъстваха общинското ръководство – кметът Стойчо Баненски, заместниците му Сашка Въчкова, Георги Доневичин и Магдалена Юсева, секретарят Иван Докторов и гл. инспектор от..

публикувано на 05.12.23 в 14:31

Коледен базар в СУ „Арсени Костенцев” в Благоевград

За 18-та година в изложбената зала на 8-мо Средно училище „Арсени Костенцев” в Благоевград бе открит коледен базар под надслов „Благословена да е ръката, която дарява!”. Сувенири и красиви предмети изработени от учениците, под ръководството на техните учители са подредени в изложбената зала на училището. И тази година част от събраните средства..

публикувано на 05.12.23 в 13:51

Над 70% от българите имат затруднения да покриват ежедневните си разходи

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт. За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през..

публикувано на 05.12.23 в 11:52

Благоевград грейва празнично на Никулден

Светлините на коледната украса в Благоевград ще бъдат запалени на 6 декември, на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. „Празничната програма ще бъде изцяло с участието на децата на Благоевград“, съобщи директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска. Много празнични концерти изпълват..

публикувано на 05.12.23 в 11:35