Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна рекултивацията на депо за отпадъци край Благоевград

Със символична първа копка започна рекултивацията на благоевградското депо за неопасни отпадъци.

Проектът предвижда техническа рекултивация на Клетка 3 на общинското депо. При изграждането на новото депо в клетката, която е с изчерпан обем, са депонирани старите отпадъци на терена.  Отпуснатата финансова помощ за реализацията на проекта е близо милион и седемстотин  хиляди лева, от които милион и четиристотин хиляди  са осигурените средства от Европейския фонд за регионално развитие.

 „Рекултивацията ѝ е от изключителна важност за околната среда, защото по този начин ще осигурим подобряването състоянието на почвите и подземните води. Ще имаме и по-чист въздух“, заяви на церемонията по символична първа копка кметът на община Благоевград Илко Стоянов.  Той подчерта, че това е поредната стъпка в усилията на общинското ръководство за подобряване на условията на живот и по-чиста околна среда.

 „С реализирането на проекта ще създадем условия за осъществяване на местно ниво на задълженията, поети от България за постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз в областта на управление на отпадъците“, каза още градоначалникът Илко Стоянов и допълни, че Благоевград „вече има едно ново модерно депо и нашата амбиция е да продължим да надграждаме постигнатото“.

На символичната първа копка присъстваха заместник-областният  управител Слави Христов и председателят на Общинския съвет  Радолслав Тасков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Избори по черешово време! Кои ще се борят за кюстендилските 4 мандата?

Изборите 2 в 1 ще са на 9 юни, когато в Кюстендилско ще е черешобера. И ако в Габрово ще имат фестивал на смеха, то в града на черешите ще мислят как първо да оберат доходоносния плод, но и ще упражнят правото си на глас, за да изберат четирима депутати, а и да гласуват и за евродепутати. Макар че няма полза от това, "кои точно ще са", казват местните...

публикувано на 25.04.24 в 09:26

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 09:24

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те трябва да дойдат..

публикувано на 25.04.24 в 09:22

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията, настоя пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му няма да има и толкова силен натиск върху здравната система. "Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

ЦИК регистрира кандидатите за депутати в Европарламента

От днес Централната избирателна комисия приема документи за регистрация на кандидатски листи за членове на Европейския парламент. Крайният срок е 7 май. От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент...

публикувано на 25.04.24 в 09:18

Облачно с валежи от дъжд

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно и с валежи. На отделни места, главно в планинските райони, ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните.

публикувано на 25.04.24 в 05:25

Историкът Димитър Митев представи свои книги в Благоевград

По покана на филиала на Македонския Научен Институт в Благоевград и на Регионалната библиотека „Димитър Талев” в града,  тази вечер историкът доц. Димитър Митев представи 4  свои книги, свързани с темата  за Македонския въпрос. За неговото творчество говориха доц.Димитър Тюлеков и Николай Поппетров - научен сътрудник към БАН. Доц...

публикувано на 24.04.24 в 19:23