Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новите европейски природозащитни политики

евранет плюс Искра Михайлова

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването, горското стопанство и селското стопанство.

„Пакетът включва в себе си поредица от нови идеи за защита на биоразнообразието и не на последно място – определянето на естествените биологични екосистеми като един от основните инструменти, които поглъщат вредните емисии на въглероден двуокис и които могат да се превърнат в основен инструмент за постигане на целите за неутрална Европа към 2050 г. В това предложение за регламента се определя нова цел за страните членки – 310 млн. тона въглероден двуокис до 2030 г. да бъдат намалени спрямо това, което имаме през тази година, т.е. 310 млн. тона емисии по-малко, които ще бъдат погълнати от естествените биологични системи. Точно заради това се предвижда тези биологични системи да бъдат подобрени и да се обърне специално внимание на горите, водните басейни, използването на ресурсите на земеделските земи. И да не забравяме, че една голяма част от финансовия ресурс, който определя ЕС за следващите години чрез структурните фондове, механизма за възстановяване и устойчивост, по който България още не си е представила плана, повече от 30% от тези финансови ресурси са насочени точно към постигане на целите за климатично неутрална Европа, в това число и за биоразнообразието“ – каза Искра Михайлова, евродепутат от политическата група „Обнови Европа“. 

Тя посочи Финландия като добър пример. Страната има изключително ефективна, гъвкава, модерна и щадяща природата политика по отношение на горите. Добрият пример от управлението на горите във Финландия може да бъде използван в България. В по-южните страни, които са горе-долу в нашия климатичен пояс, има много добър опит по отношение на възстановяване на увредени екосистеми и подпомагане на производство на устойчиви храни, което означава биологичното земеделие и биологични храни. Те се произвеждат в Италия, Португалия, Испания. Гърция напоследък обръща внимание на производството на биологичните храни. 

„Непременно трябва да посоча и това, че в много страни вече се използва устойчивата биоенергия като основна част от енергийния микс на страните - това са инсталации на електрическа енергия от биомаса, това са инсталации само за електроенергия от горска биомаса. Има примери за финансови стимули за използване на дървени или фурнирни трупи, пънове, корени за производство на енергия. Примери има, особено в страни, в които има аналогични климатични природни условия като в България, те могат да бъдат използвани. Смисълът на откритите платформи, които се предвиждат за реализацията на Зеления пакт е точно този – да обменим опит и да не започваме от нулата във всяка отделна страна членка, а да използваме това, което вече е постигнато в другите страни.“ – допълни още евродепутатът Искра Михайлова. 



Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35

Евродепутатът Андрей Ковачев обобщава мандата си в ЕП

Автори: Лалка Радкова и Димитрина Асенова „Това, че бях докладчик на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, беше много важен елемент за България“ – евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев отчита това като един от най-значимите моменти през 5-годишния си мандат. Според него..

публикувано на 13.02.14 в 13:08