Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови специалности в училищата в Пернишка област

Снимка: БГНЕС

Три нови специалности ще бъдат разкрити в средните учебни заведения в област Перник през учебната 2022/2023 година.

Заради по-големия брой седмокласници се предлага паралелките да бъдат 41, с една повече в сравнение с миналата година.

План-приемът е съгласуван с Комисията по заетостта към Областния съвет за регионално развитие. Предстои неговото утвърждаване.

Държавен план-прием ще се осъществява в 17 училища в региона – седем професионални гимназии, две профилирани, едно училище с разширено изучаване на чужди езици и седем средни училища.

Новите специалности са „Възобновяеми енергийни източници” в Професионалната гимназия по техника и енергетика „Христо Ботев”, „Рекламна графика” в Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски” и по заявка на ВиК–Перник – „Водно строителство” в Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Й. Миланов”.

28 от паралелките са с професионална подготовка, 13 – с профилирана. Специалността „Машини за гореща обработка на металите” в Технологичната професионална гимназия „Мария Кюри” е сред защитените от държавата.

Предложени са 7,5 паралелки по професии с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Облачно с валежи от дъжд

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. В Югозападна България ще прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен, временно силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Дневните температури ще се понижават, повече в..

публикувано на 09.05.24 в 05:37

Георги Динев е новият областен управител на Благоевград

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.  Динев е бил също председател на Общинския съвет – Петрич. 

публикувано на 08.05.24 в 17:50

Областната епизоотична комисия в Кюстендил с мерки срещу разпространението на Инфлуенца по птиците

Епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците на територията на област Кюстендил е благоприятна. В ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали от граждани и ветеринарни лекари за случаи на съмнение или заболяване при домашни и диви птици. Това обясниха от ОДБХ по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил...

публикувано на 08.05.24 в 17:40

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

Иззети са над 370 растения в различен стадий на развитие. Двама мъже са задържани до 24 часа, съобщиха от полицията. В хода на акцията криминалистите извършили проверка в стопански двор в радомирското село Долна Диканя и в сградата на бивша мандра. Установени са четири помещения, пригодени за отглеждане на растения от рода на конопа - специално..

публикувано на 08.05.24 в 17:31

Съдия Румяна Митева встъпи в длъжност като председател на Районен съд – Благоевград

Новият председател на Районния съд в Благоевград съдия Румяна Митева встъпи официално в длъжност днес. Тя подписа акта си за встъпване на церемония пред административния ръководител на Окръжен съд – Благоевград съдия Петър Узунов, зам.-председателите на Благоевградския окръжен съд - съдия Лилия Масева и съдия Татяна Андонова, и магистрати от Районен..

публикувано на 08.05.24 в 17:10

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

публикувано на 08.05.24 в 15:35