Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-и ден от войната в Украйна: Русия забавя офанзивата

Автор:

Украинският президент Володимир Зеленски направи безпрецедентно обръщение към британските депутати в Камарата на общините. Той призова депутатите да наложат още санкции на Русия заради инвазията в страната му. За тази сутрин Русия обяви нов режим на тишина в Украйна, за да може да се извърши евакуация на мирното население от градовете - Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев.

В изявлението си пред британските депутати президентът Зеленски подчерта, ние „няма да се предадем и няма да загубим“. Той припомни думите на Уинстън Чърчил като каза:

„Ще се бием в горите, по бреговете, по улиците, ще продължим да се борим за нашата земя, каквато и да е цената“.

Зеленски изказа своята благодарност към британския премиер Борис Джонсън за действията му във връзка с кризата в Украйна. Малко по-рано Великобритания обяви, че постепенно ще прекрати вноса на руски петрол до края на 2022 г.

Междувременно американският президент Джо Байдън потвърди пълната забрана за внос на руски петрол, втечнен природен газ и въглища, като ходът му цели да нанесе „мощен удар“ на Путин. ЕС също направи стъпки към намаляване на зависимостта на континента от руския газ.

От своя страна руският президент Владимир Путин нареди ограничения във вноса и износа на продукти от страната. Предстои да се уточни кои стоки и държави ще бъдат обхванати от забраната.

14-ти ден продължава руската инвазия в Украйна.

Украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа „противникът е забавил темпото на настъпателната си операция, прибягва предимно до ракетни и бомбени удари по цивилна инфраструктура“.

В изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се казва, че Русия продължава да се фокусира върху обкръжаването и превземането на градовете Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев и Чернигов, както и върху създаването на сухопътен коридор между Русия и анексирания полуостров Крим.

За тази сутрин Русия обяви нов „режим на тишина“ за евакуация на мирното население от тези градове. На хората, които желаят да напуснат Чернигов и Киев, се предлагат само маршрути до руска и беларуска територия. Жителите на останалите градове могат да заминат за Западна Украйна, уверяват от руското министерство на отбраната.

ООН съобщи, че два милиона украинци вече са избягали от страната след нахлуването на Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на РИК-Благоевград..

публикувано на 19.10.24 в 19:15

Катастpофа затруднява движението по пътя Симитли- Разлог

Временно движението по път II-19 Симитли- Разлог се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП.  Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 19.10.24 в 18:15

Държавен турнир по художествена гимнастика в Благоевград

400 грации от цялата страна съчетават артистичност и красота в зала „Скаптопара“ по време на Пети държавен турнир „ Pirin Cup - 2024“ и турнир „Предела къп“, организирани от КХГ „Пирин“ , Община Благоевград и БФХГ. Талантливите момичета бяха поздравени от Секретаря на Община Благоевград, Десислава Витанова-Кехайова, която връчи плакет от името на..

публикувано на 19.10.24 в 15:41

Георги Андонов от Кюстендил е носител на наградата на СБХ от тазгодишното издание на зонална изложба "Струма"

 Експозицията, в която са представени 162 творби на 91 автора от областите Перник, Благоевград и Кюстендил бе открита в Перник днес, в деня , в който градът чества своя празник. Творбите са селектирани от жури начело с председателя на СБХ Любен Генов и са подредени в трите зали на ХГ Перник. С наградата за живопис бяха отличени Бисера Вълева от..

публикувано на 19.10.24 в 14:53

Безброй парченца любов в изложбата "Огледало на мечтите"

43 пъзела, превърнати във вдъхновяващи картини, бяха представени днес в изложбата „Огледало на мечтите“ в новата многофункционална зала на Регионалния исторически музей в Благоевград. Творбите са грижливо подреждани повече от 10 години парче по парче от покойния стоматолог доктор Янко Бундов. Неин инициатор е съпругата му Ели Бундова...

публикувано на 19.10.24 в 13:56

Перник отбелязва празника на града

Перник днес чества своя празник. Той се отбелязва на 19 октомври - денят, в който църквата почита Св. Иван Рилски. През 1903 година управата на "Мини Перник" със съгласието на тогавашното министерство на търговията, утвърждава светеца от Рила за небесен покровител на миньорите,а през 1994 година с решение на местния ОбС 19 октомври е обявен за Ден на..

публикувано на 19.10.24 в 08:26

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски

Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец.  По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия...

публикувано на 19.10.24 в 08:24