Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обяви бомбардировката на болница в Мариупол за геноцид

Украинският президент Володимир Зеленски обяви за "геноцид" бомбардировката на болница в югоизточния град Мариупол, при което вчера загинаха най-малко трима души.

Тази нощ според украинските власти руската авиация е нанесла удари в Охтирка (на североизток). Там са били убити 13-годишно момче и две жени. Две деца са сред четирите жертви на обстрел край Харков.

Сред загиналите в Мариупол също има дете. 17 души са ранени при бомбардировката на болницата, съобщи Зеленски. Той подкани европейците да притиснат своите правителства да се намесят по-решително срещу действията на Русия. По време на видеообръщението си Зеленски говори на украински, но след това премина на руски:

„Детската болница, родилният дом – с какво те застрашаваха Руската федерация? Каква е тази страна - Руската федерация, която се бои от болниците, бои се от родилните домове и ги унищожават? Значи там е имало малки бандеровци или бременни жени, които са се канели да обстрелят Ростов? Да не би някои от родилния дом да е унижавал рускоезичните? Какво е това, което се случи? Денацификация на болницата?“ 

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел обвини Русия за случилото се в Мариупол, като го определи като "отвратително военно престъпление".

Руската страна обаче го определи като "информационен тероризъм". Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че родилките и медицинските сестри са били изведени от болницата дълго преди въздушния удар.

"За родилния дом. Не за първи път чуваме патетични вопли за някакви зверства, извършени от руските въоръжени сили. Това бе база на ултрарадикалния батальон "Азов". И това бе съобщено преди три дни."

Генералният секретар на ООН обече нарече бомбардировката в Мариупол "ужасяваща". "Мирните жители плащат най-високата цена за войната ... Това бездушно насилие трябва да спре ... сега," написа в Туитър Антиониу Гутериш.

Според властите в Мариупол цивилните жертви от последните 9 дни блокада са повече от 1 200. Жителите на града са без ток и питейна вода, не достигат храни. Хуманитарният конвой, изпратен днес към Мариупол, е бил принуден да спре заради продължаващите боеве.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Перник търси под наем специализирани автомобили за зимно поддържане

Община Перник търси под наем специализирани автомобили за зимно поддържане. Обявена е обществена поръчка по две обособени позиции с обща прогнозна стойност 550 000 лв. Специализираната техника, необходима на общината за зимно поддържане на пътната мрежа, включва пет снегопочистващи машини и челен товарач, като изпълнителят е длъжен да осигури..

публикувано на 03.10.24 в 14:29

Избраха временен управител на Профилакториума в Перник

Бивш директор на РЗИ- Перник и на ЦСМП – София област ще ръководи временно Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник.. На извънредно заседание днес местният ОбС взе решение за освобождаване на досегашния временен управител Инна Стоилова и избра на нейно място д-р Юри Торнев. До освобождаването на Стоилова се стигна след..

публикувано на 03.10.24 в 12:16

Горски и полиция в акция по залавяне на ловци - бракониери

Тази нощ са задържани ловци, членуващи в ловни сдружения, превозващи убит благороден елен. В 04:40 часа на главен път ПП I-4, с.Брестница, община Ябланица, екип на РУ - Ябланица спира за проверка лек автомобил „Мицубиши“. При проверката са установени три лица, превозващи в автомобила месо и глава от благороден елен. За случая веднага са уведомени..

публикувано на 03.10.24 в 12:13

77-годишен блъсна и уби 75-годишната си съпруга

77-годишен  водач прегази и уби 75-годишната си съпруга, в бобовдолското с.Блато, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Инцидентът е станал снощи в 19.50 ч. При неправилна маневра на заден ход, движейки се по черен път в посока с. Вуково, мъжът е блъснал съпругата си, която е попаднала под автомобила. Пострадалата е починала на..

публикувано на 03.10.24 в 11:05

Поредно заседание на ВСС без номинации за главен прокурор

И на третото поредно заседание на Висшия съдебен съвет - с възможност да се правят предложения за главен прокурор, номинации няма. Последното заседание за внасяне на кандидатури е следващият четвъртък. Номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър, но Мария Павлова вече обяви, че няма да се възползва от..

публикувано на 03.10.24 в 10:16

Престъпления против политическите права на гражданите в Кюстендилско

Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се провеждат действия по разследване на извършени престъпления против политическите права на гражданите. Образувани са пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. В рамките на водените производства е установено, че в гр. Кюстендил, гр. Дупница и гр...

публикувано на 03.10.24 в 09:50

Авария остави без топла вода пернишки квартали

Авария остави без топла вода голяма част от пернишките квартали „Изток” и „Мошино”, съобщиха от „Топлофикация Перник”. С нарушено топлоподаване са близо 60 жилищни блока. Без топла вода са и три училища, две детски градини, филиалът на ДКЦ-1, ресторанти, административни и фирмени сгради.  Аварията е на главен топлопровод и се очаква да бъде отстранена..

публикувано на 03.10.24 в 09:34