Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Посланието ни: „Зелена светлина“ за интегрирания подход

Обща културна и образователна политика, обосноваваща се и на научните търсения и постижения – върху това се обединиха евродепутати, млади учени и представители на артсредите, студенти и ученици по време на форум в Благоевград.

Това се случи по време на дискусия в рамките на проекта „Нашата Европа“ на БНР. Събитието се проведе на 5-и април т.г. в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Темата, която се оказа от изключителна важност за представителите на различните среди, бе „Изкуство и наука – заедно за по-добра Европа: Препоръките“. Проектът популяризира инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и се реализира с финансовата подкрепа на ЕП.

Общоевропейската инициатива дава уникална възможност за всички граждани от страните, членки на ЕС, да обменят мнения относно предизвикателствата, пред които са изправени отделните общности. И да приоритизират възможностите, чрез които да се изгради висок жизнен стандарт, съобразен със съвременните социални условия.

Основен акцент от творческата среща бе „Ние знаем и творим. От нас зависи!“.

Симбиозата между изкуството, науката и новите технологии ще даде базата за развитие на съвременната човешка цивилизация – под този формат протече творческата среща, в която се включиха ученици, студенти, представители на изкуството, образованието и науката.

Основните участници във форума бяха: Илхан Кючюк, евродепутат от „Обнови Европа“ и представител на Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа; Маргарита Мачева, режисьор и директор на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград; Севар Иванов, зам.-директор на ДТ „Никола Вапцаров“, носител на наградата „Икар“ – 2022 за поддържаща мъжка роля; Николай Йорданов, режисьор; актьорите Албена Чобанова и Аладин Алиибрахим; проф. Иванка Влаева, зам.-декан на Факултета по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград; студенти от ЮЗУ: Веселин Катеринкин и Ивайло Стоянчев; студенти от АУБГ: Андрея Малинова и Мария Хайдушка; Ивайло Бонев, основател на образователен център „Технократи“; Вероника Преждарова, член на Асоциацията на младите учени; д-р Цветанка Иванова, председател на фондация Re; Цветомира Съботинова, университетски преподавател; ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград и ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев;

Образована и високотехнологична Европа може да се постигне с интегриран подход между науката, изкуството и технологиите. Младите хора, участници в разговорите, застанаха зад идеята, че образованието в по-ранната степен на училището трябва да се базира на взаимовръзката между точните и хуманитарните науки. Да има последователност, добри възможности за свързване на науката с изкуствата. И да се взима пример от добрите европейски практики в развитите държави от общността.

Според преподавателите, практическите занятия са от изключителна важност за трупането на професионален и научен опит сред подрастващите. Те подчертаха необходимостта от засилването на интегрирания подход, т.е. взаимовръзката между отделните учебни дисциплини. Това пък от своя страна би провокирало младия ум към иновативност и креативност.

Повече европейски програми, насочени към изкуството и културата; привличане на млади учени от отделни високотехнологични сектори да работят в полза на изкуството – това би довело до комплексна възможност да се види как съществува и се развива светът. Тезите бяха посочени от представители на театралната и музикалната гилдия, участници в срещата.

Основна мисия е да се привлекат експерти от цял свят от сферата на наука, изкуство и технологии. Изкуството е важно, защото то е най-близко до преживяванията и познанията, които човечеството е събрало като обща памет, подчертаха участниците в срещата.

Според тях връзката между изкуствата и науката винаги е съществувала. Основна задача на нашето съвремие е да се надгражда и развива.

Основни идеи, които се  генерираха  по време на дискусията:

1.  Интегриран подход между наука, изкуство и технологии.

2.  Повече практически занятия и трупане на професионален и научен опит сред подрастващите.

3.  Засилване на взаимовръзката между отделните учебни дисциплини.

4.  Повече европейски програми, насочени към изкуството и културата и привличане на млади учени от отделни високотехнологични сектори, които да работят в полза на изкуството.


Проследете дискусията във Фейсбук страницата на БНР. 


Вижте още

Радио Благоевград ще излъчи предизборен диспут

Радио Благоевград ще проведе и излъчи безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 октомври. Дискусията ще се състои на 16 септември, петък, от 9 до 11 часа в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на интернет страницата и фейсбук профила на радиото...

публикувано на 14.09.22 в 13:27

На празник в град Самоков

Радио Благоевград гостува на град Самоков по повод празника на града. Събеседници на водещата Мариана Попова бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов и художникът Божидар Гончев. В ефира на изнесеното студио кметът Владимир Георгиев представи поредица от събития, включени в празничната..

публикувано на 19.08.22 в 12:37

Радио в парка

Радио Благоевград реализира открито студио в парк „Бачиново“ по повод Международния ден на младежта като основната цел беше отново да бъде по-близо до хората. Събеседници на водещия Снежина Цветанова бяха Румяна Станоева, експерт "Младежки дейности и спорт" в община Благоевград, инструкторът по йога Надежда Мишева, хореографът Рилка..

публикувано на 12.08.22 в 12:56

Признание за Радио Благоевград

Областният управител на област Благоевград Валери Сарандев изпрати писмо до директора на Радио Благоевград Рина Далева. Той изразява благодарността си към служителите за професионализма и всеотдайността, проявени при организацията и по време на XVI събор   на народното творчество  „Пирин пее“, който се проведе на 30 и 31 юли 2022 г. в..

публикувано на 09.08.22 в 12:07

Радио Благоевград е по-близо до хората

Радио Благоевград започва да реализира изнесено студио, а целта е да бъде по-близо до хората. Първото едночасово включване бе от квартал „Вароша“. Събеседници, на водещия Мариана Попова, бяха директорът на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград – Богдана Костадинова, д-р Александра Ковачева – ръководител „Кариерно..

публикувано на 05.08.22 в 16:55

Отново с музика – както преди

Спомняте ли си дните преди пандемията, когато летните вечери бяха дълги, спокойни, прохладни и изпълнени с музика? Радио Благоевград ме върна в онези безгрижни времена с музиката на сръбския джаз пианист Деян Илиич.  Концертът му беше едно неочаквано за мен събитие, защото честно казано, не съм особен почитател на джаза. Само за един..

публикувано на 29.06.22 в 14:01

Прекрасен концерт на Деян Илиич в Радио Благоевград

Един от водещите джаз пианисти на Балканите  Деян Илиич завлад я публика та с виртуозните си изпълнения във вторник, 28 юни в Голямото концертно студио на Радио Благоевград . Пианистът гостува с премиера на нов солов албум. Радиоводещият в програма „Христо Ботев“ Цветан Цветанов откри проявата, разказа и подробности около..

публикувано на 29.06.22 в 13:15