Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седем млади художници в шестото издание на изложбата „Стаички“

Превърналата се в традиционна за Благоевград изложба „Стаички“ бе официално открита  в старинния квартал „Вароша“. Тя е част от пролетния фестивал на съвременното изкуство. Това е шестото издание на форума, който отдавна има запазено място в културния календар на областния град. Тази година седем млади художници от страната представят своите творчески идеи. Сред тях е Калина Мавродиева от Троян. За нея такава среща на твроци, които споделят опит и идеи, е много ценна и ползотворна. Инициатор и идеен двигател  на пролетния фестивал на съвременното изкуство е благоевградският художник Сашо Стоицов. Той с радост споделя, че за изминалите години на проекта,  колекцията от авангардни авторски творби все повече се обогатява. А мечтата му е един ден в Благоевград да бъде открита единствената галерия, представяща модерното изкуство в България.


 140 творби на съвременни български художници, участници в творческия форум,  вече са част от фонда на градската художествена галерия в областния център, заяви дирокторът ѝ Иван Милушев. Той поясни, че идеята е да се търсят и млади автори, защото те дават един иновативен поглед към изкуството, а това е плюс за колекцията.


 Тазгодишната изложба „Стаички“, която приютява в няколко възрожденски къщи в квартал „Вароша“ творческите проекти на седем млади художници, е под надслов „Различното простраство“.

Галерия

Вижте още

България изпраща спасителни екипи в помощ на Турция

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган, в което изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция, при което загинаха стотици граждани и бяха нанесени тежки  материални щети. България изпраща спасителни екипи в помощ на..

публикувано на 06.02.23 в 11:46

Десетки желаещи да продават мартеници в Благоевград

От днес сутринта стартира приемът на заявления за ползване на открита площ за продажба на мартеници, сувенири и цветя за св. Валентин в Благоевград. Десетки желаещи да наемат обекти за базара, който стартира от 08.02.2023 г. и продължава до 09.03.2023 г., пристигнаха още в ранните часове на денонощието в сградата на общината, за да запазят реда..

публикувано на 06.02.23 в 11:23

Започват кандидатстудентските изпити в ЮЗУ

Югозападният университет „Неофит Рилски“ дава старт на кандидатстудентската си кампания за учебната 2023/2024 г. на 20 февруари 2023 г. Първите електронни изпити по български език, история на България, география на България, биология, английски език, математика и химия ще се състоят на 20 февруари на място в университета. Електронните..

публикувано на 06.02.23 в 10:35
Иван Демерджиев

Министър Демерджиев започва поредица от работни посещения в структурите на МВР

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, политическото и професионалното ръководство на МВР започват поредица от работни посещения в областните и главни дирекции на МВР.  По време на срещите със състава, които започват на 6 февруари със СДВР, ще бъде направен анализ на дейността на съответните структури.  Освен служителите на МВР, за участие..

публикувано на 06.02.23 в 09:58

Джулия Терзийска триумфира с титлата на турнир по тенис

Джулия Терзийска спечели турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis, който се проведе в закритата спортна зала на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Във финалната среща Терзийска победи Елица Костова със 7:6(1), 6:1.   В състезанието, с награден фонд 20 000 долара, участваха 20 състезателки от Гърция, Румъния, Италия, Украйна, Молдова,..

публикувано на 06.02.23 в 09:57

ЦИК определя състава на Районните избирателни комисии в 11 областни градове

Централната избирателна комисия ще определи състава или ръководните постове на Районните избирателни комисии в Кюстендил, Сливен, Плевен, Благоевград, Видин, Ловеч, Разград, Перник, Ямбол, Шумен и Стара Загора за предстоящите избори на 2 април. Решенията ще взема ЦИК, след като на срещите при областните управители партиите и коалициите не постигнаха..

публикувано на 06.02.23 в 09:09

Семинар за противодействие на трафика на хора събира в Благоевград експерти в различни области

Семинар за противодействие на трафика на хора събира в Благоевград експерти в различни области. Семинарът се организира от Националната комисия за борба с трафика на хора, местната структура на комисията, както и фондация „Кампания А21“. Двудневният семинар, който започва днес в 11 часа в Благоевград, цели да очертае общата рамка и подходите за..

публикувано на 06.02.23 в 07:19