Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доколко уязвими са украинските бежанци от въвличане в трафик на хора

| обновено на 13.04.22 в 14:36
3
Снимка: Елеонора Тропанкова

Рисковете, породени от военните конфликти в Украйна, в частност уязвимостта от въвличане в трафик на хора, експлоатация и други престъпни дейности, пред които са изправени разселените лица, дискутираха днес в Благоевград на Координационна работна среща отговорните институции.

„Истината е, че потърпевшите украински граждани са изключително уязвими, тъй като освен всичко друго, те са потенциални жертви на трафик, експлоатация и други престъпни дейности. Осъзнавайки всичко това Община Благоевград предприе мерки за оказване подкрепа още при започването на бежанската вълна. Предприехме незабавни действия в посока подсигуряване на подслон, топли завивки и топла храна тези бедстващи хора, които са предимно жени и деца. Създадохме координационен център, който работи отлично и в който всекидневно се събират продукти от първа необходимост, предоставени от гражданите и гостите на Благоевград“, каза по време на срещата секретарят на Община Благоевград и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград Дейвид Арабаджиев.

По думите му Благоевград е първият град в България, който предоставя социални жилища за идващите от Украйна. Според него приоритетите и мерките по отношение на идентифицирането, насочването и подпомагането на жертвите на трафик на хора, включени в Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик, координиран от Националната и десетте местни комисии, е напълно приложим, както за гражданите на Европейския съюз, така и за граждани на трети страни.

„Всички мерки, предвидени в Закона за борба с трафика на хора, са валидни по отношение на идентифицирането, закрилата и подкрепата на потенциални жертви на трафика на хора“, допълни Арабаджиев.

По думите на Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград, престъплението трафик на хора има латентен характер.

„То е скрито за голяма част от обществото. Организираните престъпни групи генерират огромни печалби от експлоатацията на пострадалите лица, а броят на реалните жертви е значително и многократно по-висок от официално идентифицираните“, каза още тя.

Срещата се проведе в хибриден формат, с участието присъствено и онлайн на представители на много институции, ангажирани с проблема.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

100 000 лева награда обяви Мартин Боев за своя брат

Братът на изчезналия по време на фестивала "Сурва” в Перник Емил Боев обяви парична награда от 100 000 лева за този, който го открие жив или предостави доказателства, достатъчни, за да бъде намерен. 25-годишен софиянец е изчезнал безследно, за последно е бил видян в Перник Мартин Боев, който не е спрял да търси брат си още от първия ден след..

публикувано на 06.02.23 в 17:52

Благоевград с осъдителна присъда за 2,5 милиона лева

Община Благоевград е осъдена  да заплати два и половина милиона лева за извършени преди седем годинии неразплатени дейности  по изграждането на плувен комплекс „Пирин“ в ж.к. „Еленово“.  До края на седмицата кметът Илко Стоянов ще проведе среща с представители на  благоевградската фирма, за да обсъдят  вариантите за погасяване на дълга...

публикувано на 06.02.23 в 17:24

Трафикът на хора във фокуса на експерти в Благоевград

Обучителен семинар за противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации събра в Благоевград експерти в различни области. По време на семинара беше представена и реалността на преживелите престъплението, настанени в специализираните услуги за жертви на трафик. Своя опит сподели и Анна Николова, управител на приюти и..

публикувано на 06.02.23 в 15:21

Национален литературен конкурс "Мария Смилова"

До 2 март е срокът, в който желаещите да участват в националния литературен конкурс "Мария Смилова" могат да изпращат творбите си. Конкурсът се организира от читалище "Напредък 1895" и община Радомир.  Конкурсът е за поезия и проза. Тазгодишното издание е 18-то поред и е посветено на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Темата е..

публикувано на 06.02.23 в 14:59

Медали за таекуондо клуб „Хоук-Банско”

Два медала спечелиха състезателите на таекуондо клуб „Хоук-Банско” на  Държавното първенство по таекуондо. От 3 до 5 февруари в град Панагюрище се проведе Държавното първенство по таекуондо в дисциплините спаринг и силов тест. В състезанието взеха участие над 300 състезатели от 20 клуба в страната, като целта на събитието е селекция на..

публикувано на 06.02.23 в 14:44

Благоевград върна на Симитли едното куче „турист“

Община Благоевград откликна незабавно на молбата на кмета на Симитли, който отправи призив двете кучета „туристи“, пристигнали в областния център на Пиринско от съседната община да бъдат върнати на собствена територия. В продължение на няколко дни едно от тях обитаваше ОП „Приют за безстопанствени животни“ – Благоевград, но веднага след апел от страна..

публикувано на 06.02.23 в 14:30

Хранителни пакети за възрастни хора от община Трън

Доброволческата инициатива „Не си сам” ще зарадва с хранителни пакети възрастни хора от община Трън. Продуктите са дарени по време на коледната кампания и част от тях бяха раздадени на нуждаещи си хора от община Перник. На 11 и 12 февруари и на 18 и 19 февруари хранителни пакети ще получат възрастни и самотни хора в община Трън. Списъкът на нуждаещите..

публикувано на 06.02.23 в 14:12