Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжен съд – Благоевград допусна издаването на Европейска заповед за арест на бившия румънски министър

Тричленен състав на благоевградския Окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и предаване на бившия румънски министър Елена Удря на румънските власти.

С оглед доказателствата по делото, тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград счете, че са налице всички законови основания за уважаване на искането за предаването на лицето и липсват процесуални предпоставки да бъде отказано изпълнението на Европейската заповед за арест, издадена от съда в гр. Букурещ на 07.04.2022 г.

48-годишната Елена Удря е обявена за международно издирване с цел арест и екстрадиция от румънските власти за изпълнение на влязла в сила присъда 6 години лишаване от свобода за получен подкуп.

Тя беше задържана на ГКПП „Кулата” на 7 април при опит да напусне България.

Решението може да се обжалва или протестира в 5-дневен срок пред Апелативен съд – София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В село Бистрица се провежда частичен местен вот

Частични местни избори се провеждат днес в дупнишкото село Бистрица.  Повторният местен вот се наложи, след като досегашният кмет беше отстранен от длъжност заради активна регистрация като едноличен търговец. В избирателните списъци са включени 1 257 души. 17 от тях гласуват по настоящ адрес. В селото са формирани 2 избирателни секции, като и в двете ще..

публикувано на 20.10.24 в 08:44

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов „С боза, гозба и песен” и по традиция предшества Денят на града.  В началото на миналия век  Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза  се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света. Над 600..

публикувано на 20.10.24 в 08:30

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове по долините на Струма и Места ще има ниска облачност или мъгла, а на места в равнините и котловините ще се образува слана. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Максималните..

публикувано на 20.10.24 в 07:45

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на РИК-Благоевград..

публикувано на 19.10.24 в 19:15

Катастpофа затруднява движението по пътя Симитли- Разлог

Временно движението по път II-19 Симитли- Разлог се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП.  Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 19.10.24 в 18:15

Държавен турнир по художествена гимнастика в Благоевград

400 грации от цялата страна съчетават артистичност и красота в зала „Скаптопара“ по време на Пети държавен турнир „ Pirin Cup - 2024“ и турнир „Предела къп“, организирани от КХГ „Пирин“ , Община Благоевград и БФХГ. Талантливите момичета бяха поздравени от Секретаря на Община Благоевград, Десислава Витанова-Кехайова, която връчи плакет от името на..

публикувано на 19.10.24 в 15:41

Георги Андонов от Кюстендил е носител на наградата на СБХ от тазгодишното издание на зонална изложба "Струма"

 Експозицията, в която са представени 162 творби на 91 автора от областите Перник, Благоевград и Кюстендил бе открита в Перник днес, в деня , в който градът чества своя празник. Творбите са селектирани от жури начело с председателя на СБХ Любен Генов и са подредени в трите зали на ХГ Перник. С наградата за живопис бяха отличени Бисера Вълева от..

публикувано на 19.10.24 в 14:53