Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Валентин Дишев и Мирела Иванова – на 60

На 7 май колегата в БНР – Радио Благоевград Валентин Дишев навърши 60 години. В най-новия си брой "Литературен вестник" (прочетете) отделя по 3 страници на неговия юбилей и на юбилея на Мирела Иванова, навършваща същата прекрасна възраст днес.


От 2007 до миналата година (15 "сезона") Валентин Дишев водеше по БНР – Радио Благоевград предаването за литература "Страници", за което той и радиото бяха удостоени с Национална награда за принос в българската книжовна култура "Христо Г. Данов" и – трикратно – с годишната награда на Академия "Либер" за принос в подкрепата за развитието на българската литература.

Влиянието на Валентин Дишев върху процесите в хуманитаристиката у нас започва още през 1990 г., а по този повод проф. Георги Каприев отбелязва (в. "АБВ", бр. 8, 1992 г.) за създаденото от него: "... с присъствието си то пише една от страниците на българската културна история...". 

През 2007 г. основава Издателство „Арс“ – проект, запълнил огромна към онова време празнина: тогава  големите български издателства практически закриват програмите си за издаване на българска литература и особено издаването на дебюти на български автори. Чрез „Арс“ Дишев прави изключително много за запълването на тази празнина – само за 4 години са издадени над 40 дебютни книги, като се поставя началото на пътя на автори, днес ясно различими в съвременната българска литература: Ина Иванова, Иван Димитров, Радослав Чичев, Владислав Христов, Мирослав Христов, Яна Пункина, последвани от други не по-малко различими имена – „открити“, подкрепени, издадени – Анна Лазарова, Теодора Тотева, Ренета Бакалова, Наталия Иванова, Ева Гочева и много други лауреати на най-престижни национални награди за поезия... Издават се книги с поезия и проза на Петър Чухов, Ваня Константинова, Георги Милев , Калин Василев и мн. други.

По същото време от него е основан и тремесечника за литература „Глоси“ и онлайн-аналога му – електронното мултимедийно списание за литература „Кръстопът“. Заедно с DICTUM – другото основано от Валентин Дишев и поддържано и до днес електронно списание за литература, което вече отдавна е най-големият публичен, с неограничен и свободен достъп архив, съхраняващ гласовете на български автори, издатели, редактори, преводачи... – „Кръстопът“ е първото българско издание, интегрирало в себе си мултимедийни функции и предлагащо възможността да се слушат записи и гледат видеа с участието на значими за литературата ни личности (днес е „норма“, но в 2007 г. това беше нечувана иновация). „Кръстопът“ първи започна да публикува електронни книги със свободен достъп (и без да се нарушават авторски права), както и аудиокниги (при същите условия).

През 2017 г. създава – заедно с Георги Гаврилов – издателство Scribens, инициира създаването на „Хралупата“ – бутик за думи, образи и смисъл“ и „София ГлосиФест“. 

Освен популярността на „Хралупата“, като място иницииращо и осъществяващо за своя сметка множество срещи с автори и книги, „София ГлосиФест“ успешно продължи традицията на Национален литературен фестивал „Глоси“, основан през 2007 г. в Благоевград, с подкрепата и съдействието и на Радио Благоевград (който в първите 5 години от съществуването си проведе над 60 „форума“ и срещи в над 40 от населените места на България – такава е концепцията на фестивала – не да залага на един център и публика, а да ги създава в различни места на страната. Четири от националните турнета на фестивала – в над 20 населени места – са органицирани съвместно с Радио Благоевград. От настоящата  година тази практика е подновена). В четвъртото издание на „София ГлосиФест“, например, участваха над 80 автори и изпълнители от 18 страни на 4 континента...

Валентин Дишев е и създател и основен лектор на Школа за литература и хуманитаристика "Глоси" (гост-лектори са били Иван Ланджев, Георги Господинов, проф. Георги Каприев, пров. Евгения Панцева, проф. Михаил Неделчев, Аксиния Михалова и др. български и чуждестранни значими за високата литература личности). Още първият випуск на школата включваше вече споменатите  лауреати – вече – на множество национални литературни награди Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Наталия Иванова, Ренета Бакалова, Христо Мухтанов и др., които безусловно признават и сочат ролята на Школата за собственото си израстване...

Честито на юбиляра.


Вижте още

Радио Благоевград ще излъчи предизборен диспут

Радио Благоевград ще проведе и излъчи безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 октомври. Дискусията ще се състои на 16 септември, петък, от 9 до 11 часа в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на интернет страницата и фейсбук профила на радиото...

публикувано на 14.09.22 в 13:27

На празник в град Самоков

Радио Благоевград гостува на град Самоков по повод празника на града. Събеседници на водещата Мариана Попова бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов и художникът Божидар Гончев. В ефира на изнесеното студио кметът Владимир Георгиев представи поредица от събития, включени в празничната..

публикувано на 19.08.22 в 12:37

Радио в парка

Радио Благоевград реализира открито студио в парк „Бачиново“ по повод Международния ден на младежта като основната цел беше отново да бъде по-близо до хората. Събеседници на водещия Снежина Цветанова бяха Румяна Станоева, експерт "Младежки дейности и спорт" в община Благоевград, инструкторът по йога Надежда Мишева, хореографът Рилка..

публикувано на 12.08.22 в 12:56

Признание за Радио Благоевград

Областният управител на област Благоевград Валери Сарандев изпрати писмо до директора на Радио Благоевград Рина Далева. Той изразява благодарността си към служителите за професионализма и всеотдайността, проявени при организацията и по време на XVI събор   на народното творчество  „Пирин пее“, който се проведе на 30 и 31 юли 2022 г. в..

публикувано на 09.08.22 в 12:07

Радио Благоевград е по-близо до хората

Радио Благоевград започва да реализира изнесено студио, а целта е да бъде по-близо до хората. Първото едночасово включване бе от квартал „Вароша“. Събеседници, на водещия Мариана Попова, бяха директорът на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград – Богдана Костадинова, д-р Александра Ковачева – ръководител „Кариерно..

публикувано на 05.08.22 в 16:55

Отново с музика – както преди

Спомняте ли си дните преди пандемията, когато летните вечери бяха дълги, спокойни, прохладни и изпълнени с музика? Радио Благоевград ме върна в онези безгрижни времена с музиката на сръбския джаз пианист Деян Илиич.  Концертът му беше едно неочаквано за мен събитие, защото честно казано, не съм особен почитател на джаза. Само за един..

публикувано на 29.06.22 в 14:01

Прекрасен концерт на Деян Илиич в Радио Благоевград

Един от водещите джаз пианисти на Балканите  Деян Илиич завлад я публика та с виртуозните си изпълнения във вторник, 28 юни в Голямото концертно студио на Радио Благоевград . Пианистът гостува с премиера на нов солов албум. Радиоводещият в програма „Христо Ботев“ Цветан Цветанов откри проявата, разказа и подробности около..

публикувано на 29.06.22 в 13:15