Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Дишев и Мирела Иванова – на 60

На 7 май колегата в БНР – Радио Благоевград Валентин Дишев навърши 60 години. В най-новия си брой "Литературен вестник" (прочетете) отделя по 3 страници на неговия юбилей и на юбилея на Мирела Иванова, навършваща същата прекрасна възраст днес.


От 2007 до миналата година (15 "сезона") Валентин Дишев водеше по БНР – Радио Благоевград предаването за литература "Страници", за което той и радиото бяха удостоени с Национална награда за принос в българската книжовна култура "Христо Г. Данов" и – трикратно – с годишната награда на Академия "Либер" за принос в подкрепата за развитието на българската литература.

Влиянието на Валентин Дишев върху процесите в хуманитаристиката у нас започва още през 1990 г., а по този повод проф. Георги Каприев отбелязва (в. "АБВ", бр. 8, 1992 г.) за създаденото от него: "... с присъствието си то пише една от страниците на българската културна история...". 

През 2007 г. основава Издателство „Арс“ – проект, запълнил огромна към онова време празнина: тогава  големите български издателства практически закриват програмите си за издаване на българска литература и особено издаването на дебюти на български автори. Чрез „Арс“ Дишев прави изключително много за запълването на тази празнина – само за 4 години са издадени над 40 дебютни книги, като се поставя началото на пътя на автори, днес ясно различими в съвременната българска литература: Ина Иванова, Иван Димитров, Радослав Чичев, Владислав Христов, Мирослав Христов, Яна Пункина, последвани от други не по-малко различими имена – „открити“, подкрепени, издадени – Анна Лазарова, Теодора Тотева, Ренета Бакалова, Наталия Иванова, Ева Гочева и много други лауреати на най-престижни национални награди за поезия... Издават се книги с поезия и проза на Петър Чухов, Ваня Константинова, Георги Милев , Калин Василев и мн. други.

По същото време от него е основан и тремесечника за литература „Глоси“ и онлайн-аналога му – електронното мултимедийно списание за литература „Кръстопът“. Заедно с DICTUM – другото основано от Валентин Дишев и поддържано и до днес електронно списание за литература, което вече отдавна е най-големият публичен, с неограничен и свободен достъп архив, съхраняващ гласовете на български автори, издатели, редактори, преводачи... – „Кръстопът“ е първото българско издание, интегрирало в себе си мултимедийни функции и предлагащо възможността да се слушат записи и гледат видеа с участието на значими за литературата ни личности (днес е „норма“, но в 2007 г. това беше нечувана иновация). „Кръстопът“ първи започна да публикува електронни книги със свободен достъп (и без да се нарушават авторски права), както и аудиокниги (при същите условия).

През 2017 г. създава – заедно с Георги Гаврилов – издателство Scribens, инициира създаването на „Хралупата“ – бутик за думи, образи и смисъл“ и „София ГлосиФест“. 

Освен популярността на „Хралупата“, като място иницииращо и осъществяващо за своя сметка множество срещи с автори и книги, „София ГлосиФест“ успешно продължи традицията на Национален литературен фестивал „Глоси“, основан през 2007 г. в Благоевград, с подкрепата и съдействието и на Радио Благоевград (който в първите 5 години от съществуването си проведе над 60 „форума“ и срещи в над 40 от населените места на България – такава е концепцията на фестивала – не да залага на един център и публика, а да ги създава в различни места на страната. Четири от националните турнета на фестивала – в над 20 населени места – са органицирани съвместно с Радио Благоевград. От настоящата  година тази практика е подновена). В четвъртото издание на „София ГлосиФест“, например, участваха над 80 автори и изпълнители от 18 страни на 4 континента...

Валентин Дишев е и създател и основен лектор на Школа за литература и хуманитаристика "Глоси" (гост-лектори са били Иван Ланджев, Георги Господинов, проф. Георги Каприев, пров. Евгения Панцева, проф. Михаил Неделчев, Аксиния Михалова и др. български и чуждестранни значими за високата литература личности). Още първият випуск на школата включваше вече споменатите  лауреати – вече – на множество национални литературни награди Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Наталия Иванова, Ренета Бакалова, Христо Мухтанов и др., които безусловно признават и сочат ролята на Школата за собственото си израстване...

Честито на юбиляра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49

Земеделци и евродепутати обсъждаха бъдещето на бранша в Благоевград

Регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Земеделските производители от региона представиха визията си и изискванията си към общата селскостопанска политика на ЕС. Стратегия за българското..

публикувано на 20.03.24 в 14:21

Дискусия с представители на земеделския бизнес

На 20 март (сряда) от 11:00 до 12:00 часа, в Голямото концертно студио на БНР Радио Благоевград ще се проведе регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент. По време на събитието ще се дискутират две основни теми: „С какво и как членството на..

публикувано на 19.03.24 в 11:56

„Звезди в Радиото – 2024”

Представяме на вниманието Ви тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”, в който имате възможност да участвате. „Звезди в Радиото – 2024” на 30 и 31 март 2024 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 14.02.24 в 10:30

Българският фармацевтичен съюз награди журналистката Лалка Радкова и Радио Благоевград

Журналистът Лалка Радкова от БНР - Радио Благоевград и директорът на Радиото на Югозапада, Рина Далева, получиха отличия и почетни грамоти от  ръководството на Българският фармацевтичен съюз. Съюзът даде висока оценка за работата на Лалка Радкова с ресор "Здравеопазване". Зам. председателят на Регионалната лекарска колегия в Благоевград, Константин..

публикувано на 10.02.24 в 17:03

С репортерска акция Радио Благоевград почете рождения ден на БНР

Жители и гости на областния център бяха зарадвани с подаръци - календари с логото на обществената медия.  Слушателите определят БНР като символ на началото, на традицията, която с времето се модернизира и в крак с времето отговаря на всички съвременни условия при наличието на конкуренция в медийното пространство.  БНР е доказало през годините, че е..

публикувано на 25.01.24 в 14:01