Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното читалище „Никола Вапцаров“ отбеляза 155 години от създаване си

Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ - Благоевргад отбеляза 155 години от създаването си с тържествен концерт спектакъл „Искри от огнището на родолюбието“. Сред официалните гости на събитието беше кметът на Благоевград Илко Стоянов, който поздрави културните дейци. Той връчи почетен знак на председателя на Народното читалище Васил Новоселски. Почетен знак получи още и Костадин Бандутов, режисьор на тържествения концерт.

В тържествения концерт участие взеха школата към читалището и всички 13 състава - хор „Ален мак“, KMO „Пирински звуци“, Градския детски хор, ДФ „Джумайчета“, литературния клуб „Огнище“, литературно студио „Ритъм“, фолклорната група, мажоретния състав, клуб „Карат“, вокален ансамбъл „Езерец”, групата за стари градски песни „Нежни звуци”, фото клуб „Негатив“, Пирински танцов ансамбъл "Вихрен".

На събитието присъстваха още Неврокопският митрополит Серафим и заместник-председателят на читалищата в България Минко Стефанов.


По публикацията работи: Боряна Кърпачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Есенни цветя

Слънчево и топло, слаб вятър от изток

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 26.09.24 в 05:28

Над 120 търсещи работа перничани посетиха проведената днес трудова борса в града

Над 120 търсещи работа перничани посетиха проведената днес трудова борса в града. Със свои щандове в нея участваха 13 фирми от областите Перник и София. Борсата премина при добра организация. Заявени бяха 76 свободни работни места в сферата на производство на електрически съоръжения, на фармацевтични и козметични продукти, производство и търговия с..

публикувано на 25.09.24 в 18:53

Посрещнаха военнослужещи от мисия на НАТО в Косово

110 военнослужещи от Трето бригадно  командване днес бяха официално посрещнати в Благоевград след 4-месечно участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово /КФОР/.Те получиха почетен знак и сертификат за участие във военна мисия.  " За втори път вие – военнослужещите от Трето бригадно командване, определени и..

публикувано на 25.09.24 в 16:12

Кметът Апостолов за проверката на ГДБОП: Нищо не ме притеснява

ГДБОП прави проверка в Община Симитли. Специализираната операция е започнала тази сутрин в администрацията. Проверяват се документи, разпитват се свидетели. Проверката касае европроект за социални асистенти на стойност 400 000 лева. „Проверката в Община Симитли е с прокурорска заповед, разпитани бяхме аз и ръководителят на проекта. Има..

публикувано на 25.09.24 в 16:03

В Благоевград: Заседание на Областната комисия по транспорт

Днес в Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областната комисия по транспорт, председателствано от областния управител Георги Динев. Заседанието бе свикано във връзка с постъпили предложения от кмета на община Петрич за промени в областната и републиканската транспортна схема и бяха разгледани от членовете на комисията...

публикувано на 25.09.24 в 15:46

Задържаният за убийството в пернишкото село Расник е привлечен като обвиняем

Задържаният за извършеното снощи убийство в пернишкото село Расник 74- годишен местен жител е привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата.  В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за неговата виновност. Повдигнато му обвинение за умишлено убийство и е задържан за срок до 72 часа. Изготвено е искане за вземане на мярка за..

публикувано на 25.09.24 в 15:30

По-малко кандидат-депутати в Кюстендилско

125 души са кандидат-депутатите от област Кюстендил за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024 година. В сравнение с предходните избори за парламент те са по-малко. Кандидатите през месец юни са били 157. За предстоящият парламентарен вот в Кюстендилска област са регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са..

публикувано на 25.09.24 в 15:07