Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят събор „В сърцето на Граово“

За четвърта поредна година през месец юли край Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци ще се проведе народен фолклорен събор „В сърцето на Граово“, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Съборът се организира под патронажа на областния управител на Перник Кирил Стоев, с благословението на патриарх Неофит. Акцентът към тазгодишния празник ще бъде добавен към народното творчество, занаятите и обичаите, които представляват огромното богатство на Граовския край. Идеята е да се възроди духа на народното веселие, на родовите срещи и празниците по селата. Организаторите препоръчват препоръчителен дрескод за посетителите – „шевица“. Събитията ще започнат на 8 юли, с научна конференция, свързана с развитието на туризма в региона, а същинската част на събора ще бъде на 9 и 10 юли. По традиция ще има Алея на занаята, както и изложение на земеделци, производители и животновъди.

По публикацията работи: Елена Тамакярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград: Заседание на Областната комисия по транспорт

Днес в Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областната комисия по транспорт, председателствано от областния управител Георги Динев. Заседанието бе свикано във връзка с постъпили предложения от кмета на община Петрич за промени в областната и републиканската транспортна схема и бяха разгледани от членовете на комисията...

публикувано на 25.09.24 в 15:46

Задържаният за убийството в пернишкото село Расник е привлечен като обвиняем

Задържаният за извършеното снощи убийство в пернишкото село Расник 74- годишен местен жител е привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата.  В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за неговата виновност. Повдигнато му обвинение за умишлено убийство и е задържан за срок до 72 часа. Изготвено е искане за вземане на мярка за..

публикувано на 25.09.24 в 15:30

По-малко кандидат-депутати в Кюстендилско

125 души са кандидат-депутатите от област Кюстендил за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024 година. В сравнение с предходните избори за парламент те са по-малко. Кандидатите през месец юни са били 157. За предстоящият парламентарен вот в Кюстендилска област са регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са..

публикувано на 25.09.24 в 15:07

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание. До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции.  Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда.  Четири партии са регистрирали само по един..

публикувано на 25.09.24 в 14:05

50-ти музикален сезон на Камерен оркестър "Орфей"

Камерен оркестър "Орфей” с диригент Райчо Христов открива тази вечер юбилейния си 50-ти музикален сезон. Концертът ще започне в 18 часа в Тържествената зала на Минна дирекция в Перник. В програмата на концерта са включени класически произведения от световноизвестни композитори, както и от български автори, които са изиграли ключова роля в музикалното..

публикувано на 25.09.24 в 12:28

Ремонтираха уличен водопровод в село Дагоново

Само за два дни екипите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград извършиха основен ремонт на уличен водопровод в село Дагоново, община Белица. Ремонтните дейности стартираха на 20 септември, като в участъка с дължина 200 метра работиха два екипа. Още в първия ден бяха положени 150 метра нов водопровод, като бяха инсталирани 8 броя..

публикувано на 25.09.24 в 11:55

Мъж от Кюстендил влиза в затвора заради закана за убийство

Районенният съд в Кюстендил наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, при първоначален "строг“ режим, на мъж, който се призна за виновен за закана за убийство. Съдът одобри споразумението постигнато между Районна прокуратура и защитата. Осъденият, който е на 43 години и е осъждан, се е признал за виновен в това, че през..

публикувано на 25.09.24 в 10:52