Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва конкурсът „Нашите деца свирят Бах“

В голямата зала на Образцово народно читалище „Никола Й. Вапцаров“ в Благоевград се открива единадесетото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах”. 

Възникнал през 1992 г., след седем издания конкурсът прекъсва, за да бъде възстановен отново през 2018 г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ ”Н. Вапцаров – 1866” в Благоевград Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. 

Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища.

Условието в регламента на конкурса е да се свирят предимно творби от Й.С.Бах поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

340 абитуриенти от община Дупница на втора задължителна матура

340 абитуриенти от община Дупница се явяват на втория задължителен зрелостен изпит днес. Най-много ученици са избрали английския език за втората матура. За него бяха подадени 101 от общо 188 заявления. 37 зрелостници са предпочели философията, 20 – биология, 11 – история и 6 – предприемачество. Само по три са заявленията за изпит по математика,..

публикувано на 20.05.24 в 11:25

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

  Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е прегледано..

публикувано на 20.05.24 в 10:37

Започва ремонт на моста при парк „Бачиново“

Цялостен ремонт на дървения мост, свързващ Алеята на здравето и езерото при парк „Бачиново“ стартира днес в 10.00 часа. Действията са неотложни, тъй като конструкцията на съоръжението е компрометирана. С цел недопускане на инциденти периметърът около него ще бъде обозначен и обезопасен. Очаква се ремонтът да приключи до 23 май (включително)...

публикувано на 20.05.24 в 09:27

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 09:15

Синдикатите към университетите остават в протестна готовност

Синдикатите към висшите учебни заведения у нас са доволни от преговорите с министрите на облазованието и на финансите. Поради тази причина те се отказаха от насрочения за днес в 11 часа протест пред министерството на финансите в столицата, каза за Радио Благоевград синдикалният лидер в ЮЗУ “Неофит Рилски“, проф. д-р Пелагия Терзийска. Синдикатите са..

публикувано на 20.05.24 в 08:56

ПТП на АМ "Струма"

Движението при км 36 на АМ „Струма“ в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.05.24 в 08:45

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна.  Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 08:33