Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Илиич – с концерт на живо в Радио Благоевград

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" и новото предаване на Радио Благоевград "Аларма Югозапад" представят Деян Илиич на живо в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Един от водещите джаз пианисти на Балканите отново е в Благоевград - точно 3 години след първия си концерт в концертното студио на радиото (май 2019) - този път с премиера на нов солов албум.

Деян Илиич е създател и лидер на обичания у нас ню джаз квартет Eyot, с който от 2011г. насам има четири участия на "Аларма Пънк Джаз" (в Първо студио на БНР в София), едно - на джаз фестивала в Банско и едно на "Джаз Перелик" в Родопите. През 2019г. Деян направи и мини-турне в Благоевград, София и Пловдив със соловата програма от актуалния си към онзи момент албум DYAD, а с EYOT участва на още един знаков български фестивал - Wrong Fest (същата година проведен на сръбска, а не на българска територия - в Панчево).

През годините с EYOT, наричани нерядко "Нирвана на европейския джаз", Деян работи с легенди на съвременната джаз и рокендрол сцена като Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing), който през 2014г. продуцира албума "Similarity", а още следващият албум - "Innate" - беше записан при самия Стив Албини в студиото му Electrical Audio в Чикаго. В последния засега албум на квартета - "557799" (заглавието е заигравка с доста свойствените и за нас размери 5/8, 7/8 и 9/8) - също копродуцент е Джим Бар, който осъществява и записите в друг легендарен студиен комплекс - Real World Studios на Питър Гейбриъл. Както и в "Similarity", и тук в една от пиесите участват Пийт Джъдж (тромпет) и Джейк Мак Мърчи (саксофон) от Get The Blessing. А мастерингът на албума е правен в... Abbey Road Studios.

Соловите концерти на Деян Илиич не са камерна версия на EYOT, a паралелна вселена, в която нещата понякога се доближават до това, което познаваме от квартета, а понякога... поемат в съвсем нови и неочаквани посоки. Джаз, фолклорни кодове, ембиънт, съвременна музика, акустичен спейс-рок дори... но това са просто думи: трябва да се чуе на живо, да го преживеете лично.

 Заповядайте във вторник, 28.06.2022г. в 19.00 часа. Входът е свободен! 

След концерта ще имате възможност за среща и с екипа на предаването за култура "Аларма Югозапад", излъчвано всеки понеделник след новините в 23:00ч. по Радиото на Югозапада, под чийто патронаж е и гостуването на Деян Илиич в Благоевград.