Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деян Илиич – с концерт на живо в Радио Благоевград

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" и новото предаване на Радио Благоевград "Аларма Югозапад" представят Деян Илиич на живо в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Един от водещите джаз пианисти на Балканите отново е в Благоевград - точно 3 години след първия си концерт в концертното студио на радиото (май 2019) - този път с премиера на нов солов албум.

Деян Илиич е създател и лидер на обичания у нас ню джаз квартет Eyot, с който от 2011г. насам има четири участия на "Аларма Пънк Джаз" (в Първо студио на БНР в София), едно - на джаз фестивала в Банско и едно на "Джаз Перелик" в Родопите. През 2019г. Деян направи и мини-турне в Благоевград, София и Пловдив със соловата програма от актуалния си към онзи момент албум DYAD, а с EYOT участва на още един знаков български фестивал - Wrong Fest (същата година проведен на сръбска, а не на българска територия - в Панчево).

През годините с EYOT, наричани нерядко "Нирвана на европейския джаз", Деян работи с легенди на съвременната джаз и рокендрол сцена като Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing), който през 2014г. продуцира албума "Similarity", а още следващият албум - "Innate" - беше записан при самия Стив Албини в студиото му Electrical Audio в Чикаго. В последния засега албум на квартета - "557799" (заглавието е заигравка с доста свойствените и за нас размери 5/8, 7/8 и 9/8) - също копродуцент е Джим Бар, който осъществява и записите в друг легендарен студиен комплекс - Real World Studios на Питър Гейбриъл. Както и в "Similarity", и тук в една от пиесите участват Пийт Джъдж (тромпет) и Джейк Мак Мърчи (саксофон) от Get The Blessing. А мастерингът на албума е правен в... Abbey Road Studios.

Соловите концерти на Деян Илиич не са камерна версия на EYOT, a паралелна вселена, в която нещата понякога се доближават до това, което познаваме от квартета, а понякога... поемат в съвсем нови и неочаквани посоки. Джаз, фолклорни кодове, ембиънт, съвременна музика, акустичен спейс-рок дори... но това са просто думи: трябва да се чуе на живо, да го преживеете лично.

 Заповядайте във вторник, 28.06.2022г. в 19.00 часа. Входът е свободен! 

След концерта ще имате възможност за среща и с екипа на предаването за култура "Аларма Югозапад", излъчвано всеки понеделник след новините в 23:00ч. по Радиото на Югозапада, под чийто патронаж е и гостуването на Деян Илиич в Благоевград.


Вижте още

В ефира на Радио Благоевград стартира предаване на младежи от Брезник

През месец март в ефира на Радио Благоевград ще стартира авторско предаване на младежите от Регионалния младежки център в Брезник. То ще се излъчва в съботните дни от 10 до 12 ч., като част от предаването „Тийн зона“, съобщиха от Младежкия център. На 14 и 15 януари младите хора присъстваха на обучение по създаване на аудио съдържание. В рамките на..

публикувано на 16.01.23 в 17:17

Валентин Дишев в търсене за човешкото в нов двутомник

Поетът, журналист и преподавател Валентин Дишев поведе колеги, приятели и съмишленици на пътуване при представяне на новата си книга. Тъжен е, че познават творчеството му в Аржентина, Колумбия, Пакистан, Алжир…, но не и в Благоевград. „Но тази вечер е различна, защото успяхте да ме стоплите с присъствието си и да се почувствам нужен“, увери..

публикувано на 23.12.22 в 08:45

Радио Шумен с поздрав към екипа на Радио Благоевград

Ръководството на Радио Шумен изпрати поздравителен адрес до Радио Благоевград по повод 49-годишнината на медията. Пожеланията са за много здраве, творчески хъс, младежки ефир и верни слушатели.  „Бъдете креативни и упорити, поставяйте си винаги високи цели! Бъдете все така социално ангажирана медия, която формира ценности в обществото! Пожелаваме..

публикувано на 11.12.22 в 08:00

Празнуваме! Радио Благоевград на 49 години!

Радио Благоевград празнува 49-ия си рожден ден. На 11 декември 1973 година, точно в 14:30 часа, в ефира за първи път прозвучава сигналът на Радио Благоевград. То стартира с 80-минутна собствена програма. От 2008 г. излъчва разнообразна 24-часова информационно-музикална програма, която ефирно покрива областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Тя..

публикувано на 11.12.22 в 07:32

„Празнуваме заедно“ с изложба

Студентска изложба „Празнуваме заедно“ се откри днес в Арт салона на Радио Благоевград. Експозицията откриха проф. д-р Емил Куков, ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Проф. д-р Емил Куков обясни, че са включени 34 учебни и творчески произведения – живопис, графика,..

публикувано на 05.12.22 в 16:42

Отново признание за БНР – Радио Благоевград

Радио Благоевград получи почетен плакет за участие в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналестка Вероника Герин.  Плакетът се връчва за адекватно отразяване на проблемите свързани с наркотиците на регионално и национално ниво. „ В нас журналистите е словото, но сърцата на колегите в Радио Благоевград..

публикувано на 30.11.22 в 14:31

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53