Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деян Илиич – с концерт на живо в Радио Благоевград

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" и новото предаване на Радио Благоевград "Аларма Югозапад" представят Деян Илиич на живо в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Един от водещите джаз пианисти на Балканите отново е в Благоевград - точно 3 години след първия си концерт в концертното студио на радиото (май 2019) - този път с премиера на нов солов албум.

Деян Илиич е създател и лидер на обичания у нас ню джаз квартет Eyot, с който от 2011г. насам има четири участия на "Аларма Пънк Джаз" (в Първо студио на БНР в София), едно - на джаз фестивала в Банско и едно на "Джаз Перелик" в Родопите. През 2019г. Деян направи и мини-турне в Благоевград, София и Пловдив със соловата програма от актуалния си към онзи момент албум DYAD, а с EYOT участва на още един знаков български фестивал - Wrong Fest (същата година проведен на сръбска, а не на българска територия - в Панчево).

През годините с EYOT, наричани нерядко "Нирвана на европейския джаз", Деян работи с легенди на съвременната джаз и рокендрол сцена като Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing), който през 2014г. продуцира албума "Similarity", а още следващият албум - "Innate" - беше записан при самия Стив Албини в студиото му Electrical Audio в Чикаго. В последния засега албум на квартета - "557799" (заглавието е заигравка с доста свойствените и за нас размери 5/8, 7/8 и 9/8) - също копродуцент е Джим Бар, който осъществява и записите в друг легендарен студиен комплекс - Real World Studios на Питър Гейбриъл. Както и в "Similarity", и тук в една от пиесите участват Пийт Джъдж (тромпет) и Джейк Мак Мърчи (саксофон) от Get The Blessing. А мастерингът на албума е правен в... Abbey Road Studios.

Соловите концерти на Деян Илиич не са камерна версия на EYOT, a паралелна вселена, в която нещата понякога се доближават до това, което познаваме от квартета, а понякога... поемат в съвсем нови и неочаквани посоки. Джаз, фолклорни кодове, ембиънт, съвременна музика, акустичен спейс-рок дори... но това са просто думи: трябва да се чуе на живо, да го преживеете лично.

 Заповядайте във вторник, 28.06.2022г. в 19.00 часа. Входът е свободен! 

След концерта ще имате възможност за среща и с екипа на предаването за култура "Аларма Югозапад", излъчвано всеки понеделник след новините в 23:00ч. по Радиото на Югозапада, под чийто патронаж е и гостуването на Деян Илиич в Благоевград.


Вижте още

Радио Благоевград ще излъчи предизборен диспут

Радио Благоевград ще проведе и излъчи безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 октомври. Дискусията ще се състои на 16 септември, петък, от 9 до 11 часа в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на интернет страницата и фейсбук профила на радиото...

публикувано на 14.09.22 в 13:27

На празник в град Самоков

Радио Благоевград гостува на град Самоков по повод празника на града. Събеседници на водещата Мариана Попова бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов и художникът Божидар Гончев. В ефира на изнесеното студио кметът Владимир Георгиев представи поредица от събития, включени в празничната..

публикувано на 19.08.22 в 12:37

Радио в парка

Радио Благоевград реализира открито студио в парк „Бачиново“ по повод Международния ден на младежта като основната цел беше отново да бъде по-близо до хората. Събеседници на водещия Снежина Цветанова бяха Румяна Станоева, експерт "Младежки дейности и спорт" в община Благоевград, инструкторът по йога Надежда Мишева, хореографът Рилка..

публикувано на 12.08.22 в 12:56

Признание за Радио Благоевград

Областният управител на област Благоевград Валери Сарандев изпрати писмо до директора на Радио Благоевград Рина Далева. Той изразява благодарността си към служителите за професионализма и всеотдайността, проявени при организацията и по време на XVI събор   на народното творчество  „Пирин пее“, който се проведе на 30 и 31 юли 2022 г. в..

публикувано на 09.08.22 в 12:07

Радио Благоевград е по-близо до хората

Радио Благоевград започва да реализира изнесено студио, а целта е да бъде по-близо до хората. Първото едночасово включване бе от квартал „Вароша“. Събеседници, на водещия Мариана Попова, бяха директорът на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград – Богдана Костадинова, д-р Александра Ковачева – ръководител „Кариерно..

публикувано на 05.08.22 в 16:55

Отново с музика – както преди

Спомняте ли си дните преди пандемията, когато летните вечери бяха дълги, спокойни, прохладни и изпълнени с музика? Радио Благоевград ме върна в онези безгрижни времена с музиката на сръбския джаз пианист Деян Илиич.  Концертът му беше едно неочаквано за мен събитие, защото честно казано, не съм особен почитател на джаза. Само за един..

публикувано на 29.06.22 в 14:01

Прекрасен концерт на Деян Илиич в Радио Благоевград

Един от водещите джаз пианисти на Балканите  Деян Илиич завлад я публика та с виртуозните си изпълнения във вторник, 28 юни в Голямото концертно студио на Радио Благоевград . Пианистът гостува с премиера на нов солов албум. Радиоводещият в програма „Христо Ботев“ Цветан Цветанов откри проявата, разказа и подробности около..

публикувано на 29.06.22 в 13:15