Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

С курбан за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата "Света Неделя" в село Докатичево. На 7 юли потомци, близки и приятели ще се съберат около църквата, за да отбележат заедно празника.

По този повод в четвъртък, 7 юли, ще бъде организиран безплатен транспорт от площад "Илинден" в град Симитли до храма. Превозът ще тръгва в 08.30 и в 10.30 часа. 

Старият храм, наречен на Света Неделя, е построен в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. 

Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасите са от 1866 година - дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.


По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на сръчните ръце в Бусинци

За втора поредна година в село Бусинци се провежда Фестивалът на сръчните ръце, каза за Радио Благоевград организаторът Стефка Бонева. Той ще продължи до 30 юни. На него се представят повече от 30 занаятчии и производители на бира, вино, кисело мляко и други вкусни изкушения.  Майсторите представят умения и майсторство пред многолюдните гости на..

публикувано на 29.06.24 в 17:43

Студен извор посрещна любители на киселото мляко

Повече от 15 години община Трън организира Празник на киселото мляко. През последните три години събитието се провежда в Студен извор, родното място на д-р Стамен Григоров, откривател на лактобацилус булгарикус.  Фермери от страната и от община Трън представиха разнообразие от кисели млека и млечни продукти.  Десетки гости на празника от близо и далеч..

публикувано на 29.06.24 в 16:52

Банско с инициатива на Националния ден за безопастността на движението по пътищата

Община Банско се присъединява към общия призив за отговорно и толерантно поведение на пътя като в последната седмица на месец юни в Детска градина “Здравец“ се проведоха множество инициативи по-случай 29 юни, обявен за Национален ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени бяха демонстрации, игри, викторини, изложби и много други..

публикувано на 29.06.24 в 16:22

Благоевград посреща July Morning сред красивата природа на „Картала“

Емоционално лятно приключение очаква жителите на Благоевград в последния ден от м. юни и първия ден на м. юли. Любителите на красивата природа, чистия въздух и първите слънчеви лъчи могат да посрещнат July Morning в невероятната Рила планина. Община Благоевград и Ски център „Картала“ са подготвили богата програма в рамките на два дни,..

публикувано на 29.06.24 в 15:04

Откриха официално Празника на черешата в Кюстендил

С официално откриване започна вторият ден на седемнайстото иаздание на Празника на черешата в Кюстендил. Най- голямата атракция днес в програмата на форума е традиционното изложение на череши, в което представители на различни организации и институции от града и производители от кюстендилско представят своите артистични черешови произведения...

публикувано на 29.06.24 в 12:41

Перничани ще посрещнат първия юлски изгрев с двудневен рок фест

Събитието вдъхновено от вечния хит на Uriah Heep - July Morning и тази година ще бъде на средновековната крепост на хълма „Кракра”.  Общо 14 рок групи сред които „Фактор”, „Екстаз” и „Тангра”ще свирят на крепостта. Ще има два концерта – на 29 и на 30 юни. Те ще започват в 18.00 часа. Перник е с традиции в рокендрола. Една от първите рок групи в страната..

публикувано на 29.06.24 в 12:18

Кметът Инж. Красимир Герчев поздрави всички учасници в "На армане с тъпане" и подари на всеки автентично разложко кръпче

Малко преди старта на фестивала за традиционни български хора, - "На Армане с тъпане" кметът - Инж. Красимир Герчев прие , приветства и поздрави учасващите танцови групи, състави и формации. Подари грамота на всеки състав, а за всеки участник имаше специално изработено автентично разложко кръпче. *По стари порядки, основното предназначение на кръпчето е..

публикувано на 29.06.24 в 11:14