Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследователки от Франция и Нидерландия посетиха община Гоце Делчев

Изследователки от Франция и Нидерландия посетиха община Гоце Делчев и се срещнаха с кмета на общината Владимир Москов, като част от поредица срещи с различни представители на институции и специалисти, имащи отношение към водите от басейна на река Места.

Изабел Ла Жонес и Клаудия Цирели от университета на гр. Тур, Франция, заедно с Каро Мурън от Институт за изследване качеството на питейната вода от Нидерландия посетиха гр. Гоце Делчев в рамките на пилотен проект. Община Гоце Делчев е партньор в проекта, заедно с още 19 организации от Европа и Южна Африка.

Тяхната задача бе да проведат серия от интервюта със заинтересовани страни, свързани с водите от басейна на река Места и тяхното използване. Интервютата са с цел засилване на сътрудничеството и участието на заинтересованите страни в процеса на формиране на тези политики и вземането на решения.

По-късно трите изследователки се срещнаха с експерти, участващи в различна степен във формирането на политики и разговаряха с тях за връзките между различните нива и мащаби на секторно управление (водни, селско стопанство, енергетика и екосистеми), ролята на различните нива и мащаби на участниците в тази връзка и сътрудничеството или конкурентните отношения, стратегиите и инструментите, които те прилагат, за да променят управлението на секторите, и накрая техните отговорности и ресурсите, разпределени за това.

Въз основа на получените данни те ще изготвят доклад с предложения за подобряване на връзката вода-храна-енергия-екосистема и методи за овластяване на всички заинтересовани страни и включването им в процеса на управление и използване на водата.


По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на годината

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на..

публикувано на 16.05.24 в 11:54

Жена пострада при катастрофа край Кюстендил

Жена от Турция е пострадала при катастрофа край село Цървеняно снощи. Произшествието е възникнало около 20:30 ч. на пътя Кюстендил – София, където се сблъскали лек автомобил и влекач. Пострадала пътничка е била в лекия автомобил. Тя е настанена е в столично здравно заведение с опасност за живота по първоначални данни. Водачът на лекия автомобил е..

публикувано на 16.05.24 в 11:40

Кметът на Разлог подписа споразумение за нови проекти

Кметът на Разлог Красимир Герчев подписа споразумениe с министъра на Регионалното развитие Виолета Коритарова за 17, 6 милиона лева за финансиране на нови приоритетни проекти на общината със средства от държавния бюджет. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната и улична мрежа в град Разлог на стойност 6 972 000 лева, довеждащия водопровод..

публикувано на 16.05.24 в 09:33

Затвориха за движение улица в Благоевград

Във връзка с възстановяване на асфалтова настилка днес е въведена временна организация на движението по улица „Иван Михайлов“ Благоевград в участъка от светофара при Първи учебен корпус на ЮЗУ в посока изхода за София. Движението на моторни превозни средства се пренасочва по обходен маршрут, като за целта са поставени необходимите указателни..

публикувано на 16.05.24 в 09:24

Концерт на фолклорни формации от Благоевград

С тържествен концерт бяха отбелязани 15 години от основаването на Детска фолклорна група „Джумайчета“ и 10 години Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към НЧ „Никола Вапцаров - 1866“ в Благоевград. На празника присъства заместник-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, който връчи плакети на ръководителите на двете формации от името на..

публикувано на 16.05.24 в 09:12

Ден на отворените врати в Драматичния театър в Благоевград

В деня на светите братя Кирил и Методий благоевградският драматичен театър провежда събитието „Ден на отворените врати“, в който зрителите ще могат да обиколят пространствата зад кулисите и да разберат как се случва театралната магия. Актьорите от трупата на театъра ще очакват най-верните си почитатели от 11.00, 12.00 и 13.00 часа на 24 май,..

публикувано на 16.05.24 в 09:03

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. От 11:00 часа президентът ще отличи акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева. От 14:00 часа..

публикувано на 16.05.24 в 08:57