Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Градево се готви за своя събор

Тази събота (23 юли) село Градево ще посрещне хора от цялата страна за големия събор "Илинден".

Празничната програма ще започне в 11.00 часа с тържествена света литургия. За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат Николина и Мария Чакърдъкови, заедно с Неврокопския танцов ансамбъл, Ансамбъл "Пиринска китка" - Благоевград, Ансамбъл "Веселие" - Симитли и Кольо Македонеца.

Дни преди празника на село Градево текат трескави приготовления. Жители и потомци от село Градево, сред които председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров и кметът на село Градево Николай Филимонов, пребоядисват оградата на възрожденската църква "Свети Илия", подготвят двора и прилежащите части на храма, за да посрещнат гости от близо и далеч. 

Храм "Св. Илия" в село Градево е един от най - старите молитвени домове в симитлийското. Църквата е построена през 1847 година.  


По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще строят петзвезден хотел в местността Картала и помпена станция в Българчево

С награждаване на изявени спортисти – боксьори и гимнастици започна поредното заседание на Общински съвет – Благоевград. В началото Александър Марков положи клетва като общински съветник от ГЕРБ на мястото на Ана Георгиева, която по свое желание напусна местния парламент. В дневния ред влязоха три предложения на кмета на община Благоевград.  Две..

публикувано на 28.06.24 в 12:41

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС, пише БНР. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Изложба „Цвят и музика“ в Кочериново

Самостоятелна изложба под надслов „Цвят и музика“ на художника Стоимен Шопов от Кочериново организира НЧ „Пробуда“. Събитието е със съдействието на Община Кочериново и ще бъде на 13.07.2024 от 11:00 ч в изложбената зала. Изложбата ще бъде допълнена и с музикален инструментален съпровод.  Гост-музиканти са Йоана Стратева – цигулка и Светлана..

публикувано на 28.06.24 в 12:32

Летният сезон на Бъндеришка поляна започва на 29 юни

Летният сезон в Банско започва на 29 юни, съобщиха от „Юлен“ АД. На Бъндеришка поляна ви очакват най-дългата водна пързалка в Европа, мини-голф и студена бира. Пирин предлага чудесни възможности за отдих и спорт, далеч от тълпите в летните курорти. Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните..

публикувано на 28.06.24 в 11:33

Отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата в Перник

В Перник отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата. В кампанията с участието на Областната дирекция на МВР, се включиха ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“. Те раздадоха над 50 броя листовки, изготвени от тях и посветени на пътната безопасност. Превантивната акция се проведе на ул...

публикувано на 28.06.24 в 11:08

Борисов: Парламентът трябва да сформира всички комисии, за които е нужно мнозинство

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че парламентът трябва да сформира всички комисии, за което е нужно мнозинство. Борисов коментира и казаното от ПП-ДБ, че институциите се превръщат в политическа бухалка за техни кадри. На въпрос защо президентът Румен Радев е отказал да отиде на Срещата на върха на НАТО, той заяви, че засекретените..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

Без платено паркиране в дните на Празника на черешата в Кюстендил

Общината в Кюстендил премахва платеното паркиране в дните на провеждането на Празника на черешата. Зоните за кратковременно платено паркиране в града няма да работят на 28, 29 и 30 юни. В тази връзка от Общината призоваха водачите да спазват правилата за спиране и паркиране в обхвата на "Зона за кратковременно платено паркиране“ и извън нея...

публикувано на 28.06.24 в 09:42