Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова атракция в парк „Бачиново“

Над 50 нови зеленоглави патици бяха пуснати в езерото на парк „Бачиново“ край Благоевград. Ежегодно Сдружение Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“ заявява и огранизира средства за разселване на пернат дивеч. 

В този пернат дивеч влиза и водоплаващия дивеч, в случая се касае за полудива зеленоглава патица“, заяви за Радио Благоевград Иван Василев, председател на управителния съвет на Ловно-рибарското дружество „Сокол 1911“.

Полудивите птици се пускат за атракция и красота на парк "Бачиново".
От дружеството обещават тази инициатива да се превърне в традиция.

Преди няколко седмици активисти на Ловно-рибарското дружество дариха над 30 патици в парк „Бачиново“.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията. Тя беше..

публикувано на 07.05.24 в 10:20

По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят във влаковете..

публикувано на 07.05.24 в 10:17

Сандански посреща чудотворната икона на света Богородица

Утре, на Светла сряда, в 17:00 ч. чудотворната икона на света Богородица „Св. Пояс“ ще пристигне в град Сандански, пред сградата на община Сандански. Утвърдена традиция е в навечерието на празника – Светла сряда, в града да бъде посрещната чудотворната икона на Света Богородица „Св. Пояс“, която пристига от църквата „Св. Антоний“ в град Мелник. С..

публикувано на 07.05.24 в 10:01

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 09:27

7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става професионален..

публикувано на 07.05.24 в 09:25

Светли вторник и надежда за просветление

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица, която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети апостол Тома,..

публикувано на 07.05.24 в 09:15

Слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. В следобедните часове, главно над планинските райони ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Дневните температурите още малко ще..

публикувано на 07.05.24 в 09:05