Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците решиха онкоболницата в Благоевград да тегли кредит

Общински съвет – Благоевград даде зелена светлина на предложението на управителя на онкоболницата да бъде изтеглен дългосрочен нисколихвен кредит, с който лечебното заведение да покрие задължениея в размер на близо 3 млн.лв. Пред местните парламентаристи управителят на лечебното заведение направи отчет за свършеното до момента по отношение на натрупаните дългове и разплатените средства.

Към 1 януари тази година онкоболницата е имала натрупани дългове в размер на над 3 млн. 400 хил.лв, заяви пред общинските съветници управителят д-р Теодор Велчев.

Големият проблем на болницата е неразплащането към големите фармакологични компании, посочи д-р Велчев.

Разплатени са и стари задължения на лечебното заведение. Направени са неотложни ремонти, увеличени са и трудовите възнаграждения на работещите в онкоболницата. Болницата защити акредитация, с която ще се превърне в база за обучение на млади специалисти лекари. Тегленето на кредит за покриване на задълженията на здравното звена е балансирано предложение от страна на управителя, каза кметът на община Благоевград Илко Стоянов и даде висока оценка за работата на ръководството.

Сесията започна с изказвания на граждани по част от точките в дневния ред на заседанието. Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков направи отчет за свършеното през първото шестмесечие на тази година.

Николай Бачев положи клетва като общински съветник на мястото на напусналата Гергана Янчева от БСП за България.

От групата на ГЕРБ поискаха от общинска администрация да предложи стратегия за справяне с икономическата криза, която да бъде обсъдена от местния парламент. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Сдружение „Съзнание“ ни кани на изложбата „Следи от изчезване“ в Благоевград

С модернистичния проект „Път към себе си“ новоучреденото софийско сдружение „Съзнание“, направи своята първа официална изява в Благоевград. Домакин бе Регионалният исторически музей, а като част от събитието е съпътстващата изложба на отливки от изчезващи животински видове. Тази вечер бе представен и Творческият съвет към Сдружението, чийто..

публикувано на 13.06.24 в 21:06

Информационна кампания за земеделците

Националната служба за съвети в земеделието чрез своите мобилни общински офиси започна информационна кампания  за начините и обхвата за финансиране на земеделските стопани през тази година от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година  и изпълнение на одобрени проекти по Програмата за..

обновено на 13.06.24 в 18:25

Близо 13 килограма кокаин откриха полицаи при рутинна проверка на кола край Симитли

Близо 13 килограма кокаин, скрити в тайник на лек автомобил, откри полицията в Благоевград. Вчера в района на пътен възел Симитли на главния път Е-79 е спрян за рутинна проверка 53-годишен мъж от Петрич. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че шофьорът е с множество криминални регистрации в полицията и  е осъждан...

публикувано на 13.06.24 в 18:12

Проф. Галин Цоков: Има пропуски и нарушения в документацията в ЮЗУ

„Аз смятам, че тези нарушения не са свързани с някакви груби нарушения или неспазване на законодателството. Просто са пропуски в документацията“, коментира днес министърът на образованието проф. Галин Цоков, който е на посещение в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Министърът присъства на тържествената церемония по присъждането на почетното звание..

публикувано на 13.06.24 в 16:14

Ремонтират улици и паркинги в Кюстендил

Община Кюстендил инвестира близо 4 милиона и половина лева за ремонти на пътната инфраструктура. Над два милиона и половина лева от осигурените средства са предвидени за основен ремонт на улици, подмяна на водопровод и цялостно асфалтиране, както и за нови тротоари, а 700 000 лв. са заложени за асфалтиране и изкърпване на пътни участъци. Кметът..

публикувано на 13.06.24 в 16:02

100 години от градежа на черквата „Възнесение Господне“ в с. Хърсово

Жители и гости на благоевградското село Горно Хърсово се събраха на храмовия празник на черквата „Възнесение Господне“, която днес навършва 100 години откакто е съградена с много доброволен труд и дарения от местните хора.   „През 2024 година завършва целия цикъл около построяването на черквата. На 12 октомври 1924 година официално е..

публикувано на 13.06.24 в 15:53

Протестиращи ще поискат оставката на министъра на околната среда и водите

Протест против изграждането на нови мини в Босилеградско, Република Сърбия, които ще застрашат сериозно природата и водите в област Кюстендил, организира сдружение "Балканка". "Протестът е под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!", и ще се състои утре от 10:00 часа, пред сградата на МОСВ. От сдружение „Балканка” твърдят, че е налице..

публикувано на 13.06.24 в 15:40